sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Listakatsaus, vko 13

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Lady Gaga – Born This Way
2. (3.) Katy Perry featuring Kanye West – E.T.
3. (4.) Rihanna – S&M
4. (2.) Cee Lo Green – F**k You (Forget You)
5. (22.) Black Eyed Peas – Just Can’t Get Enough
6. (-) Glee Cast – Loser Like Me
7. (6.) Pink – F**kin’ Perfect
8. (12.) Chris Brown feat. Lil Wayne & Busta Rhymes – Look at Me Now
9. (7.) Bruno Mars – Grenade
10. (13.) Jeremih featuring 50 Cent – Down on Me

Jo ennustettu vallanvaihto Hot 100 -listan kärjessä ei toteutunut vielä, sillä Lady Gagan Born This Waytä ostettiin nykyoloissa poikkeukselliset 24 000 kpl cd-formaatissa, minkä turvin single nettosi kuudennen ykkösviikon. E.T. joutui taipumaan maalikameraratkaisussa, vaikka oli viikon myydyin biisi. Born This Way nousi puolestaan radiolistan kärkeen. Sillä puolella Gagalla on vain yksi aiempi ykkönen, Paparazzi (2009).
Born This Way on osoittanut erinomaista kestävyyttä ottaen huomioon, että se porhalsi suoraan kärkeen. Edellinen vastaavalla tavalla asemiaan puolustanut ykkösenä debytoinut single oli R. Kellyn ja Celine Dionin I’m Your Angel vuodenvaihteessa 1998–1999.
Black Eyed Peasin Dirty Dancing -kavallus The Time (Dirty Bit) joutui tyytymään neljänteen sijaan, joten siihen nähden Just Can’t Get Enoughilla on päällä hyvä vire. Bändihän vietti ykkösenä järkyttävät puoli vuotta putkeen vuonna 2009.
Glee-porukka nettosi listauransa toiseksi korkeimman sijoituksen Max Martinin Maratone-tehtaassa tuotetulla Loser Like Mellä, joka on siis virkistävästi uusi biisi kuten myös sijan 16 Get It Right.
Chris Brown saanee ensi viikolla uransa ensimmäisen albumilistan ykkösen ja sitä pohjusti Look at Me Now, joka eteni miehen ensimmäiseksi Top 10 -hitiksi sitten Foreverin (#2, 2008). Busta Rhymesin tauko katkesi kuuden vuoden kohdalla. Kärkikymmenikköön palasivat myös Jeremih ja 50 Cent. Jeremih’lle Top 10 -hitti on toinen, 50 Centille 13:s.
Selena Gomez and the Scenen Who Says debytoi sijalla 24 sivuten kokoonpanon parasta. Netti-ilmiö Rebecca Black aloitti sijalta 72 kappaleella Friday ja Marsha Ambrosius sai toisen soolomerkintänsä Hot 100 -listalla (Far Away, 92).


USA:n albumit Top 10

1. (2.) Adele – 21
2. (-) Rise Against – Endgame
3. (1.) Lupe Fiasco – Lasers
4. (3.) Soundtrack – Glee, The Music: Season 2, Vol. 5
5. (7.) Mumford & Sons – Sigh No More
6. (9.) Justin Bieber – Never Say Never: The Remixes (EP)
7. (4.) Avril Lavigne – Goodbye Lullaby
8. (10.) Various Artists – NOW 37
9. (-) Travis Barker – Give the Drummer Some
10. (8.) Marsha Ambrosius – Late Nights and Early Mornings

Adelen 21 palasi albumilistan kärkeen kolmanneksi viikoksi. Se peittosi Rise Againstin Endgamen noin 13 000 kopion turvin. Endgame on chicagolaisyhtyeen toinen kakkoseksi yltänyt albumi, sillä myös edeltäjä Appeal to Reason (2008) kävi hopeapallilla.
Blink-182 -bändin rumpalina tunnettu Travis Barker sooloili yhdeksänneksi. Hip hop -vetoisella Give the Drummer Somella Barkeria avustavat muun muassa Lil Wayne sekä Snoop Dogg. Paluuta tekevällä Blinkillä on viisi Top 10 -albumia, joista yksi ykkönen: Take Off Your Pants and Jacket (2001).
Pyhän Patrickin päivä auttoi Celtic Thunderin aina 11:nneksi asti. Viiden laulajan ryhmä on irlantilainen hieman folkimpi vastine Il Divolle. En tosin ole vielä uskaltanut kuunnella nuottiakaan. Heritage on porukan ensimmäinen Top 20 -albumi.
Pyhän hengen nimeen vannovan Casting Crownsin nelosena käynyt Until the Whole World Hears on jo puolitoista vuotta vanha albumi, mutta elää nyt uutta kevättä: 49-25. Jumalallisen harppauksen otti myös monessa mukana olleen Kenny Rogersin ylistysalbumi The Love of God (31-27).
Koomikko, laulaja ja näyttelijä Steve Martin on ylempänä kuin kertaakaan 31 vuoteen Steep Canyon Rangersin kanssa levytetyllä albumilla Rare Bird Alert (43). Comedy Is Not Pretty (1979) ylsi aikoinaan 25:nneksi.
Children of Bodomin Relentless, Reckless Forever menetti asemiaan sijalta 42 aina 122:nneksi.


Britannian singlet Top 10

1. (2.) Adele – Someone Like You
2. (1.) Nicole Scherzinger – Don’t Hold Your Breath
3. (15.) Black Eyed Peas – Just Can’t Get Enough
4. (3.) The Wanted – Gold Forever
5. (4.) Jessie J featuring B.o.B – Price Tag
6. (5.) Rihanna – S&M
7. (6.) Wiz Khalifa – Black and Yellow
8. (9.) Dr. Dre featuring Eminem & Skylar Grey – I Need a Doctor
9. (8.) Adele – Rolling in the Deep
10. (7.) Lady Gaga – Born This Way

Uutuuksien puuttuessa Someone Like You nappasi viidennen ja näillä näkymin viimeisen ykkösviikkonsa.
Black Eyed Peasille riittää kysyntää Atlantin molemmin puolin, olivat biisit millaisia tahansa. Just Can’t Get Enoughista tuli ryhmän 13. Top 10 -sinkku. Ykkösiä on viisi.
Comic Reliefille on varmaan ihan kiva lahjoitella, mutta alun perin Barbara Dicksonin ja Elaine Paigen esittämä I Know Him So Well (11) ei vaikuta kovin tehokkaalta keräyslippaalta. Geraldine McQueenina esiintyvänä Peter Kayllä on omana itsenään kaksi ykköstä ja McQueenina kaksi Top 5 -singleä, Susan Boylella yksi Top 10 -merkintä (Wild Horses, #9, 2009).
Noah and the Whalen L.I.F.E.G.O.E.S.O.N.:in (14) menestys ei ole kovinkaan suuri yllätys, sillä Mumford and Sons on tehnyt helposti lähestyttävästä folkista – no, helposti lähestyttävää listamusiikkiakin ostavien mielestä. Lontoolaisbändi kävi top kympissäkin muutama vuosi sitten kappaleella 5 Years Time.
Kanye West sai kuin saikin kunnollisen brittihitin All of the Lightsista, josta tuli nyt Top 20 -sinkku (19).
Alempana LMFAO:n Party Rock Anthem debytoi sijalla 22, Gleen Thrillerin ja Heads Will Rollin naittava esitys 23:ntena ja Katy Perryn sekä Kanye Westin E.T. 29:ntenä. Party Rock Anthem ja E.T. saavuttanevat kärkikympin jossain vaiheessa. Vastaavaa ei uskalla povata Cee Lo Greenin Bright Light Bigger Citylle, vaikka se nousi nyt 31:nneksi.


Britannian albumit Top 10


1. (1.) Adele – 21
2. (2.) Adele – 19
3. (-) The Strokes – Angles
4. (3.) Jessie J – Who You Are
5. (-) Ronan Keating & Burt Bacharach – When Ronan Met Burt
6. (5.) The Overtones – Good Ol’ Fashioned Love
7. (7.) Rihanna – Loud
8. (-) Nicole Scherzinger – Killer Love
9. (6.) Elbow – Build a Rocket Boys
10. (-) Chris Brown – F.A.M.E.

21:n lisäksi Adele hämmästyttää 19-esikoisen huiman uuden listasukseen myötä. Jo vuonna 2008 kärjessä käynyt albumi on tämän vuoden viidenneksi myydyin, edellään vain 1,5 miljoonan rajaa lähestyvä 21, Rihannan Loud sekä Bruno Marsin Doo-Wops & Hooligans. Pian onkin blogin kvartaalikatsauksen aika.
21 jatkaa kärjessä yhdeksättä viikkoa, edellistä vastaavaa putkea saadaan hakea vuosituhannen alusta: The Beatlesin 1.
The Strokesin neljäs studioalbumi Angles palautti yhtyeen viiden vuoden tauolta suoraan kolmanneksi. Sijoitus on kuitenkin yhtyeen huonoin, sillä aiemmat kolme nettosivat paikat 2, 2 ja 1.
Jos maailmassa on jotain pysyvää, niin se, että Ronan Keating julkaisee jotain äitienpäiväksi – joko sooloartistina tai Boyzonen kanssa. Tällä kertaa mukaan on päässyt myös Burt Bacharach, joka näkyi listoilla viimeksi Elvis Costellon kanssa. When Ronan Met Burt on Keatingin kuudes ja Bacharachin kolmas Top 10 -merkintä.
Nicole Scherzingerin ensimmäinen julkaisuun asti päässyt sooloalbumi Killer Love aloitti kahden hittisinglen avulla pontevasti sijalta kahdeksan ja peittosi taannoin kolmantenakin käyneen Chris Brownin. F.A.M.E. on paljon otsikoissa viihtyneen laulajan toinen Top 10 -albumi.
Sen sijaan kesän Suomen-vieras Duran Duran joutui tyytymään 11. tilaan All You Need Is Now -albumillaan. Syitä on ainakin kaksi: outo julkaisupolitiikka ja karmeasti flopannut Red Carpet Massacre (#44, 2007). Bändillä on vain yksi ykkösalbumi: Seven and the Ragged Tiger (1983). Lohdutusta tarjosi Greatest-kokoelma, joka palasi 37:nneksi. Sen paras sijoitus on neljäs.
Joe Bonamassa alkaa olla tuttu näky albumilistojen Top 40:ssä. Dust Bowl petrasi tasan vuoden takaisesta Black Rockista (14) pari sijaa.
Green Dayn livalbumi Awesome as F**k (14) sisältää perusliveäänitteen lisäksi audiovisuaalisen keikkatallenteen Japanista. Bändin edellinen live Bullet in a Bible (2005) ylsi kuudenneksi.
Säännöllisesti kokoelmia julkaisevan The Driftersin uusin paketti debytoi sijalla 17 ja Cage the Elephantin taannoin USA:n kakkosena käynyt toinen albumi Thank You Happy Birthday 26:ntena. Se on myös bändin toinen Top 40 -levy.
Wynne Evansin äitienpäivälahja A Song in My Heart löi muun muassa Human Leaguen Credon (44) ja nappasi viimeisen Top 40 -paikan. Listamerkintä on walesiläistenorin ensimmäinen.

Ei kommentteja: