sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Listakatsaus, vko 9

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Lady Gaga – Born This Way
2. (7.) Cee Lo Green – F**k You (Forget You)
3. (3.) Bruno Mars – Grenade
4. (32.) Dr. Dre featuring Eminem & Skylar Grey – I Need a Doctor
5. (2.) Katy Perry – Firework
6. (5.) Pink – F**kin’ Perfect
7. (8.) Rihanna – S&M
8. (25.) Justin Bieber featuring Jaden Smith – Never Say Never
9. (6.) Enrique Iglesias feat. Ludacris & DJ Frank E – Tonight (I’m Lovin’ You)
10. (4.) Wiz Khalifa – Black and Yellow

Lady Gagan Born This Way jatkoi Hot 100 -listan kärjessä, mikä on ykkösenä debytoineelle kappaleelle melko harvinainen saavutus. Viimeksi siihen kykeni American Idol -kakkonen Clay Aiken singlellään This Is the Night (2003), jonka toisena a-puolena oli tulkinta Simon & Garfunkelin Bridge Over Troubled Waterista.
Cee Lo Greenin Fuck (tai Forget) Youta käytettiin viime viikolla useammassakin tv-ohjelmassa, mutta suurin hyöty tuli varmasti Grammy-gaalasta. Hot 100 -listan kakkossija on Greenille periaatteessa toinen, sillä myös Gnarls Barkleyn Crazy (2006) ylsi hopeapallille ja viipyi sillä seitsemän viikkoa.
Grammy-bileistä hyötyi myös I Need a Doctor. Sen listaura on jännittävä 5-32-4. Ensi viikolla matkataan jälleen alaspäin, sillä kappaleen radiosoittoluvut ovat suorastaan käsittämättömän kehnoja. Juuri julkaistu video saattaa tosin auttaa.
Skylar Grey on nyt neljäntenä toista kertaa urallaan. Hän lauloi kertosäkeen myös Fort Minorin Where’d You Go -kappaleella, joka ylsi neljänneksi vuonna 2006. Taisin taannoin virheellisesti mainita, että se olisi noussut kakkoseksi asti.
Justin Bieber sai toisen ja Will Smithin poika Jaden ensimmäisen Top 10 -hittinsä elokuvaraidasta Never Say Never. Se soi jo Smithin Karate Kid -elokuvassa. Bieberin ensimmäinen Top 10 -single oli Baby (#5, 2010).
Mumford & Sonsin The Cave hyppäsi Grammy-vauhdin avulla 68-27 ja Little Lion Man palasi listalle saavuttaen parhaansa (45). Katy Perry hamuaa neljättä perättäistä ykköstään Kanye Westin avustuksella: uusi versio kappaleesta E.T. on sijalla 28.
Brittilistoilla näyttävästi esiintyvä Tinie Tempah sai ensimmäisen Hot 100 -merkintänsä Written in the Starsin debytoitua sijalla 91.


USA:n albumit Top 10

1. (-) Justin Bieber – Never Say Never: The Remixes (EP)
2. (2.) Mumford & Sons – Sigh No More
3. (1.) Various Artists – NOW 37
4. (17.) Lady Antebellum – Need You Now
5. (6.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
6. (7.) Eminem – Recovery
7. (11.) Various Artists – 2011 Grammy Nominees
8. (3.) Justin Bieber – My World 2.0
9. (4.) Nicki Minaj – Pink Friday
10. (8.) Rihanna – Loud

Justin Bieber sai toisen albumilistan ykkössijansa ja neljännen Top 10 -albuminsa Yhdysvalloissa. EP-mittaista Never Say Never: The Remixes -levyä ostettiin viikon mittaan 161 000 kpl. Bieberin edellinen ykkönen on 2,5 miljoonaa kopiota pelkästään USA:ssa myynyt My World 2.0, joka sekin kävi kaupaksi viime viikkoa paremmin, mutta joutui silti pakittamaan sijalle kahdeksan.
Remix-levyn yltäminen kärkeen on melko harvinaista – edes Lady Gaga ei saavuttanut ykköspaikkaa viimevuotisella yrityksellään. Edellinen remix-albumi listakärjessä on Lambadan avulla paluuta tekevän Jennifer Lopezin J to the L-O: The Remixes (2002), jolta lohkaistiin parikin Hot 100 -listan ykköshittiä.
Parhaan kappaleen ja kantrialbumin Grammyllä palkittu Lady Antebellum sai melkoisen tuulen taakseen: Need You Now’n myynti kolminkertaistui edellisviikosta. Parhaan albumin pystin pokannut The Suburbs jäi myynnin kasvusta huolimatta yllättävänkin alas, sijalle 12. Siitä on kuitenkin tullut Arcade Firen ensimmäinen kultalevy USA:ssa.
Bright Eyes julkaisi The People’s Keyn hieman huonoon aikaan, sillä keskimääräisesti sen saavuttamalla noin 40 000 kappaleen myynnillä yllettäisiin sijoille 3-6. Nyt parhaaksi sijoitukseksi jäänee 13:s. Bright Eyesillä on ennestään kaksi Top 10 -albumia.
Jumalan nimeen rockia soittava Hillsong United debytoi sijalla 17. Sijoitus on bändin paras. Kuten mainitsin, PJ Harvey sen sijaan ei aivan yltänyt parhaaseensa Let England Shakella (32).
Parhaan uuden artistin Grammyn napannut Esperanza Spalding palasi listalle Chamber Music Societylla (34). Albumi debytoi viime elokuussa sijalla 107. Nyt vain veikkaamaan, kuinka nopeasti Spalding unohtuu.
Uusi versio Ella Fitzgeraldin Let’s Fall in Love -albumista debytoi sijalla 80. Se on esittäjänsä korkein sijoitus sitten vuoden 1963. Vuonna 1996 menehtyneellä legendalla taitaa olla vain yksi Top 10 -albumi: Peggy Leen kanssa levytetty Songs from Pete Kelly’s Blues (#7, 1955).


Britannian singlet Top 10

1. (1.) Adele – Someone Like You
2. (2.) Jessie J featuring B.o.B – Price Tag
3. (6.) Rihanna – S&M
4. (4.) Adele – Rolling in the Deep
5. (5.) Chipmunk featuring Chris Brown – Champion
6. (-) Alexis Jordan – Good Girl
7. (7.) Bruno Mars – Grenade
8. (3.) Lady Gaga – Born This Way
9. (9.) Chris Brown – Yeah 3X
10. (13.) Pink – F**kin’ Perfect

Adele jatkoi singlelistan kärjessä kahden eri version turvin.
Poptulokas Alexis Jordan jatkaa suurin piirtein siitä, mihin jäi Happinessilla (#3, 2010). Good Girl debytoi kuudentena.
Lady Gagan Born This Way on joutumassa kovan haasteen eteen: kolme viikkoa listalla ja toistaiseksi paras sijoitus on kolmas. Biisin ykkössija olisi kiinnostava siinäkin mielessä, että sekä Suomen, Britannian että USA:n virallisen singlelistan kärjessä on käynyt viimeksi juuri Gaga kappaleellaan Poker Face. Asiasta lisää aiemmassa kirjoituksessani.
Pinkin Fuckin’ Perfect päätyi kärkikymppiin pienen notkahduksen kautta käytyään 11:ntenä muutama viikko sitten. Neidolla on nyt 15 Top 10 -sinkkua.
BBC Sound of -noteerattu Clare Maguire sai ensimmäisen singlehittinsä, kun hyvin florencewelchmäinen The Last Dance debytoi sijalla 23.
Justin Bieberin ja Jaden Smithin Never Say Never nousi albumijulkaisun vauhdittamana 34:nneksi ja on Bieberin viides Top 40 -sinkku. Hollantilainen dj-tähti Tïesto vietti noin seitsemän vuotta ilman vastaavaa menestystä, mutta nyt C’mon (Catch ’Em by Surprise) eteni Top 40:n ulkopuolelta sijalle 36. Mukana keikkuvat myös Diplo ja Busta Rhymes. Tïeston paras on Urban Trainin 22. sija vuonna 2001.
Jenkkilistalle nousseen Written in the Starsin neljäskymmenes tila tarkoittaa sitä, että Tinie Tempah on pitänyt kyseistä paikkaa hallussaan viimeisen viiden viikon aikana neljästi, aina eri kappaleella.


Britannian albumit Top 10

1. (1.) Adele – 21
2. (4.) Adele – 19
3. (3.) Rihanna – Loud
4. (-) Glee Cast – Glee: The Music, Vol. 4
5. (2.) Mumford & Sons – Sigh No More
6. (5.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
7. (6.) Tinie Tempah – Disc-overy
8. (7.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks
9. (11.) Cee Lo Green – The Lady Killer
10. (20.) JLS – Outta This World

Adelen vauhti ei hyydy. Vaikka myyntiluvut laskivat edellisviikosta, tiukan vastuksen puutteen takia hänellä on nyt kaksoisjohto Britannian albumilistalla – saavutus, johon ylsi viimeksi The Corrs 12 vuotta sitten. 21 on myynyt tupla- ja 19 triplaplatinaa.
Kuten edellisen listakatsauksen kommenteissa tuli ilmi, jo viime viikolla Adelella oli yhtä aikaa kaksi Top 5 -singleä ja -albumia, mihin kykeni ennen häntä edellisen kerran John Lennon postuumisti noin kolmekymmentä vuotta sitten. Samalla viikolla kahta Top 5 -singleä sekä albumilistan kaksoisjohtoa ei ole saavuttanut kukaan sitten The Beatlesin.
Rihannan Loud on pysytellyt kunniakkaasti top viidessä ilmestymisestään lähtien eli jo 15 viikkoa.
Uusi Glee-albumi aloitti yllättävänkin pirteästi nelospaikalta täkyinään singlelistan sijoille 22 ja 31 kurkottaneet Gwyneth Paltrow’n tähdittämät laulut. Edellinen Glee-lätty The Rocky Horror Glee Show ylsi vain 23:nneksi.
JLS:n toinen albumi Outta This World petrasi sijalta 20 kymmenenneksi. Tulisiko poppoosta Bluen kaltainen albumimenestyjä? Euroviisujen merkeissä paluuta yrittävä Blue nimittäin julkaisi vuosina 2001–2004 kolme ykköseksi kurottanutta studioalbumia ja kuudenneksi päässeen kokoelman. Kaikki saivat vähintään platinastatuksen. Yhtyeet muistuttavat musiikillisestikin toisiaan. Outta This World kävi viime syksynä kakkossijalla Take Thatin takana.
Justin Bieberin Never Say Never: The Remixes ilmaantui sijalle 17 ja veti perässään My Worldin takaisin Top 40:iin 25:nneksi. Bieberiltä on julkaistu Britanniassa listojen näkökulmasta vain kaksi albumia, sillä My World ja My Worlds Acoustic puserrettiin yhteen. My Worldin paras sijoitus on kolmas.
Hurtsin Happiness palasi pitkästä aikaa Top 40:iin ja sijalle 28. Levy on myynyt kultaa, vaikka Top 20 -viikkoja on kasassa vain kaksi.
Albumilistatulokkaat The Secret Sisters ja Frankie & the Heartstrings debytoivat sijoilla 29 ja 32.
Sijalle 33 ilmaantui albumi, jonka viileyspisteet karkaavat suorastaan maata kiertävälle radalle: Gil Scott-Heronin ja The XX -yhtyeen Jamie Smithin We’re New Here, joka on jälkimmäisen remiksaama versio ensin mainitun viime vuonna sijalle 39 yltäneestä I’m New Herestä. Kumpikin levyttää XL-yhtiölle.

Ei kommentteja: