maanantai 7. helmikuuta 2011

Listanimi: Eva Cassidy

Viime syksynä sain kauniin idean kirjoittaa lyhyesti jokaisesti listoilla vaikuttaneesta vainajasta, mutta viikatemies on iskenyt suonta musiikkimaailmasta niin kovalla kädellä, että niitä kirjoituksia olisi saanut olla suoltamassa vähintään viikottain, joten hautasin sen idean melkein saman tien. Kuolemahan sinänsä on yhtä luonnollinen asia kuin syntymä ja harvan kohdalla yhtä merkittävä tapaus kuin esimerkiksi Michael Jacksonin.

Mutta sananen Eva Cassidystä, sillä hän on paitsi kuollut, myös listamielessä erittäin kiinnostava hahmo. Cassidy lauloi ja esiintyi hyvin ja ahkerasti toki ennen kuolemaansakin, mutta kaikki suksee on osunut kohdalle vasta sen jälkeen. Hän on kenties menestynein artisti, joka ei saavuttanut eläessään listoilla juuri mitään ja jonka suosion perimmäinen syy ei ole nuorena menehtymisen luoma legendastatus (vrt. Janis Joplin).

Luulin pitkään Cassidyn olevan brittiläinen, sillä hänen suosionsa lähti toden teolla vyörymään Brittein saarilta, mutta itse asiassa hän oli amerikkalainen, jonka elinaikainen suosio rajoittui USA:n itärannikolle.

Cassidy kuoli 33-vuotiaana ihosyöpään vuonna 1996. Radio- ja tv-legenda Terry Wogan soitti radio-ohjelmassaan tuottajansa suosituksesta Cassidyn version Over the Rainbow'sta syksyllä 2000. Syntyi ketjureaktio, jonka seurauksena Songbird-kokoelma (1998) nousi jopa brittilistan kärkeen keväällä 2001 ja on myynyt viisinkertaista platinaa. Sen jälkeen Cassidy on saanut vielä kaksi muuta ykkösalbumia ja duetoinut Katie Meluan kanssa What a Wonderful Worldin (2007) singlelistan kärkeen. Se on hänen ainoa Top 40 -sinkkunsa. Tällä viikolla uusi Simply Eva ilmaantui albumilistan kuudenneksi.

Cassidy-ilmiö vyöryi 2000-luvun alussa myös muihin Euroopan maihin – Songbird nousi kakkoseksi muun muassa Ruotsissa ja Sveitsissä. USA:ssa se ei tietenkään vanhana albumina päässyt silloin päälistalle, mutta oli catalog-listan ykkönen.

Over the Rainbow on todellinen kuolleiden kilvenkiillotuskappale, sillä myös samoihin aikoihin menehtynyt havaijilainen Israel Kamakawiwo'ole on myynyt sitä miljoonia kopioita tällä vuosituhannella.

Ei kommentteja: