tiistai 1. helmikuuta 2011

Rakkaus tuntuu hyvältä


Vielä viime syksynä moni varmaankin uskoi Adelen toisen albumin jäävän Duffyn vastaavan varjoon, mutta toisin on käymässä: 21 myi Britanniassa heti ensimmäisellä viikollaan enemmän kuin Endlessly on myynyt tähän mennessä. Adelen levyä ostettiin 208 000 kpl. Hollannissakin se ylitti sadan tuhannen rajan ja myi enemmän kuin Top 100:n muut albumit yhteensä.

Kuten jo mainitsin, myös 19-esikoinen punnersi takaisin top viiteen brittilistalla. Lady Gaga sai kaksi Top 5 -albumia viime toukokuussa, mutta edellinen studioalbumeillaan sekä ykkösenä että jollain muulla sijalla kärkiviisikossa samalla viikolla majaillut artisti on The Corrs, jonka Talk on Corners (1997) oli kärjessä ja edeltäjä Forgiven Not Forgotten (1995) sijalla kaksi huhtikuussa 1999. The Corrs ei ole koskaan virallisesti hajonnut tai lopettanut, mutta edellisestä studioalbumista on jo pian kuusi vuotta.

Ensimmäisenä kaksoisjohdon saavutti tietenkin The Beatles, jonka kaksi ensimmäistä albumia Please Please Me (1963) ja With The Beatles (1963) johtivat albumilistaa kuukausitolkulla vuosina 1963–1964.

Vielä Adelesta: 19-albumilta lohkaistuun Make You Feel My Love -versioon on ihastuttu toden teolla ja sitä on käytetty monissa eri tv-ohjelmissa. Biisi julkaistiin singlenä alun perin marraskuussa 2008, jolloin se kävi brittilistan sijalla 26. Uuden tulemisen myötä se ylsi jopa neljänneksi ja on piipahtanut Top 10:ssä hämmästyttävästi neljään eri otteeseen. Sitä on myyty yli puoli miljoonaa kappaletta. Joten ei ihme, että 21:n alku on ollut räväkkä – kun vielä Rolling in the Deepkin on erinomainen single.

Lopuksi huomio singlelistalta. Musen versio Nina Simonen tunnetuksi tekemästä Feeling Goodista julkaistiin alun perin kahden a-puolen singlellä yhdessä Hyper Musicin kanssa vuonna 2001 ja ylsi sijalle 24. Se soi nyt tv-mainoksessa, ja nousi tällä viikolla paikalle numero 54. En ole aivan varma, kannattaako laskea yhteen sekä alkuperäisen fyysisen singlen että uuden digilatauksen listahistoria, mutta teen niin silti. Täten minun kirjoissani Feeling Goodin paras sijoitus on tuo 24:s.

Aivan sinut biisin kanssa ei ole The Official Charts Companykään, sillä he laittoivat listasarakkeen viereen Michael Bublén version kansikuvan. Bublén esitys ylsi sijalle 69 viime kesäkuussa. Simonen Feeling Good pääsi sijalle 40 vuonna 1994, kun sitä oli käytetty Volkswagenin mainoksessa.

1 kommentti:

Markus kirjoitti...

Käytin edellä lähteenä Music Weekin viikottaista raporttia, josta kyseinen hiustehalkomisestaan tunnettu julkaisu unohti, joko tahallisesti tai vahingossa, mainita Michael Jacksonin, jolla oli heinäkuussa 2009 parhaimmillaan albumit sijoilla 1, 3, 4 ja 5.

Edellä on The Corrsin, The Beatlesin ja Adelen kohdalla siis puhe studiolevyistä, Gagan albumit olivat studio- ja remix-levy. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, ettei eri levytyyppejä pitäisi erotella.