sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Listakatsaus, vko 6

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Bruno Mars – Grenade
2. (11.) Pink – F**kin’ Perfect
3. (2.) Katy Perry – Firework
4. (3.) Wiz Khalifa – Black and Yellow
5. (4.) Enrique Iglesias feat. Ludacris & DJ Frank E – Tonight (I’m Lovin’ You)
6. (5.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?
7. (10.) Pitbull featuring T-Pain – Hey Baby (Drop It to the Floor)
8. (6.) Britney Spears – Hold It Against Me
9. (16.) Far East Movement featuring Ryan Tedder – Rocketeer
10. (7.) Ke$ha – We R Who We R

Esikoisensa pian synnyttävä Alecia Moore eli Pink oli lähellä melkoista temppua Hot 100 -listalla, mutta jäi vielä niukasti Bruno Marsin taakse. F**kin’ Perfectin mahdollisen ykkössijan myötä Pinkistä tulisi nimittäin ensimmäinen kokoelmalta kaksi uutta ykköshittiä lohkaissut artisti. F**kin’ Perfect oli viikon ostetuin biisi 241 000 kpl:een saldollaan. Pinkillä on nyt 11 Top 10 -singleä.
OneRepublicin keulamies ja armoitettu hittinikkari Ryan Tedder saalisti ensimmäisen Top 10 -merkinnän soolona. Hän esitti muutaman vuoden takaisen megahitin Apologize (#2, 2007) käytännössä yksin, mutta se julkaistiin Timbalandin albumilla ja kreditoitiin Timbaland featuring OneRepublic. Tedder on säveltänyt Apologizen lisäksi muun muassa Leona Lewisin Bleeding Loven. Far East Movementille Rocketeerin saavuttama Top 10 -sijoitus on toinen.
Taylor Swiftin Back to December debytoi kuudentena pelkän latausmyynnin voimin viime syksynä, mutta on nyt myös radiohitti ja nousi Top 20:iin sijalle 18.
Aviopari Keifer ja Shawna Thompsonin muodostama kantriduo Thompson Square nousi jo Top 50:iin heti ensimmäisellä Hot 100 -menestyksellään Are You Gonna Kiss Me or Not (42). Ensimmäistä kertaa kyydissä on myös punkrockryhmä Rise Against, joka on levyttänyt jo vuodesta 2001. Uutta Endgame-albumia pohjustava Help Is on the Way debytoi sijalla 89.


USA:n albumit Top 10

1. (-) Amos Lee – Mission Bell
2. (-) Iron & Wine – Kiss Each Other Clean
3. (9.) Nicki Minaj – Pink Friday
4. (-) Various Artists – 2011 Grammy Nominees
5. (6.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
6. (10.) Mumford & Sons – Sigh No More
7. (8.) Taylor Swift – Speak Now
8. (-) Wisin & Yandel – Los Vaqueros: El Regreso
9. (2.) Kidz Bop Kids – Kidz Bop 19
10. (1.) The Decemberists – The King Is Dead

Oletettavasti esimerkiksi kantrin ja Norah Jonesin ystäville uppoavan laulaja-kitaristi Amos Leen neljäs studioalbumi Mission Bell debytoi USA:n albumilistan kärjessä. Se tosin myi vain 40 000 kpl, joka on Soundscan-ajan kehnoin noteeraus ykköselle. Tittelin menetti pari viikkoa sitten kärjessä piipahtanut Cake.
Mission Bellillä vierailevat muun muassa Lucinda Williams, Willie Nelson sekä Iron & Wine eli Sam Beam, joka joutui oman projektinsa kanssa tyytymään kakkossijaan. Kiss Each Other Clean pääsi tosin lähelle kuten muutkin kärkipään levyt: ykkösen ja kymmenennen ero myynnissä oli vain reilut 10 000 kpl.
Iron & Winella on Amos Leen tapaan nouseva listakäyrä: neljän viimeisimmän albumin sijoitukset ovat 128, 24, 25 ja nyt siis kakkonen.
Kolmanneksi nousi Nicki Minajin Pink Friday. Ehkä ensi viikolla on paalun vuoro, neito nimittäin esiintyi juuri Saturday Night Livessä ja Moment 4 Lifesta on tulossa albumin toiseksi suurin jenkkihitti.
Perinteinen Grammy-kokoelma debytoi perinteisesti neljäntenä. Perinteisesti siksi, että neloseksi ylsivät myös 2004, 2005 ja 2008. Korkein sijoitus, kolmas, tuli vuonna 2007. Top 10 -kynnys ylittyi ensimmäistä kertaa vuonna 1999.
Sarjaa on julkaistu vuodesta 1995. Omistan vain vuoden 1996 ehdokasalbumin, jolta löytyy muun muassa Alanis Morissetten läpimurtohitti You Oughta Know sekä 16 viikollaan historian pitkäikäisin Hot 100 -listan ykkönen Mariah Careyn ja Boyz II Menin One Sweet Day.
Mumford & Sonsin Sigh No More on nyt toisenkin hitin koti, sillä The Cave kolkuttelee Hot 100 -listan ovea. Albumi petrasi tähän asti parhaalle sijalleen kuudenneksi. Espanjaksi räppäävä puertoricolaiskaksikko Wisin & Yandel jäi portaan päähän omasta ennätyksestään uudella albumillaan Los Vaqueros: El Regreso.


Britannian singlet Top 10

1. (-) Jessie J featuring B.o.B – Price Tag
2. (2.) Bruno Mars – Grenade
3. (1.) Ke$ha – We R Who We R
4. (3.) Adele – Rolling in the Deep
5. (-) Enrique Iglesias feat. Ludacris & DJ Frank E – Tonight (I’m F**kin’ You)
6. (4.) Diddy Dirty Money featuring Skylar Grey – Coming Home
7. (6.) Jessie J – Do It Like a Dude
8. (17.) Taio Cruz featuring Kylie Minogue/Travie McCoy – Higher
9. (10.) Chris Brown – Yeah 3X
10. (5.) Chase & Status featuring Liam Bailey – Blind Faith

Jessica Cornish alias Jessie J saattoi syntyäkin tähdeksi, mutta ainakin hänestä on tehty sellainen. Neidon toinen single Price Tag debytoi suoraan brittilistan paalupaikalla. Edellinen Do It Like a Dude kävi kuukausi sitten kakkosena. Who You Are -esikoisalbumi ilmestyy kuun lopulla.
Price Tagilla vierailee B.o.B, jonka oma uusi single I’ll Be in the Sky ei ole lähtenyt kummoisenkaan liitoon. B.o.B:lla on kuitenkin jo ennestään kaksi ykköstä: Nothin’ on You sekä Airplanes. Atlantalaisräppäri kuuluu alati kasvavaan joukkoon artisteja, jotka eivät yksin ole kovinkaan kiinnostavia, mutta onnistuvat vieraiden avulla saamaan mukavan lista-CV:n.
Enrique Iglesiaksen uusi tuleminen jatkuu myös Britanniassa. Julion pojalla on nyt yhdeksän Top 10 -singleä, isälle riitti kolme. Ludacris ei ole yltänyt pääroolissa brittilistan kärkikymppiin vielä kertaakaan, vieraana nyt seitsemästi.
F**kin’ Perfect missasi juuri top kympin, mutta on jo nyt ylempänä (11) kuin mihin edeltäjänsä Raise Your Glass kykeni.
Rihannan uusi single S&M (51-20) on herättänyt kohua sanoituksellaan ja siitä soitetaan päivisin vain sensuroitua versiota. Jostain huomiota täytyy hakea, sillä biisi on aika kesy.
Dr. Dren ensimmäinen single ikuisuuksiin, Kush, meni ohi melkein kaikilta (UK: 57, US: 34), mutta I Need a Doctorilla (21) on aivan eri vauhti ja on matkalla USA:ssa jopa Hot 100 -listan kärkisijoille. Dr. Drellä on kahdeksan Top 10 -brittihittiä, muttei yhtään ykköstä. Tosin tohtorin ensimmäinen äännähdys kuullaan vasta kolmen minuutin kohdalla, joten oikeastihan I Need a Doctor on Eminemin ja Skylar Greyn kappale.
Grey on kirjoittanut muun muassa Love the Way You Lien ja on mukana myös Diddyn uudella hitillä. Tuleva tähti siis – tai itse asiassa jo vanhakin listatuttu, sillä hän lauloi Mike Shinodan Fort Minor -nimellä julkaistulla Where’d You Go -biisillä (US: #2, 2006) nimellä Holly Brook.
Devlin-nimisen rapartistin Runaway-singlellä (#15, 2010) listauransa avannut Yasmin debytoi sijalla 39 kappaleella On My Own.


Britannian albumit Top 10


1. (1.) Adele – 21
2. (-) Chase & Status – No More Idols
3. (2.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
4. (4.) Adele – 19
5. (3.) Rihanna – Loud
6. (-) Eva Cassidy – Simply Eva
7. (6.) Ellie Goulding – Lights
8. (7.) Imelda May – Mayhem
9. (12.) Rumer – Seasons of My Soul
10. (5.) Cee Lo Green – The Lady Killer

Albumilistalla Adelella on yhä vankka ote kärjestä. Top kahtakymppiä värittävät rytmimusiikki ja tuleva ystävänpäivä. Ensin mainittua edustavat trendiaallon harjalla keikkuvan Chase & Statusin toinen albumi No More Idols, joka debytoi upeasti kakkosena, sekä Skeptan kolmas kokopitkä Doin’ It Again (19). Skepta kehtasi taannoin nimetä esikoisensa Greatest Hitsiksi. Hieman outoa, sillä Doin’ It Again on vasta hänen ensimmäinen lista-albuminsa.
Jälkimmäiseen kategoriaan sujahtavat vasta kuolemansa jälkeen suosioon nousseen Eva Cassidyn akustinen albumi Simply Eva sekä Roberta Flackin ties kuinka mones kokoelma Love Songs (20). Cassidyllä on jo kolme postuumia ykkösalbumia. Hän menehtyi syöpään vuonna 1996.
Flack on yhä keskuudessamme, muttei ole julkaissut uutta musiikkia 12 vuoteen. Hänen ainoa Top 10 -sijoituksensa, seitsemäs, tuli kokoelmalla Softly with These Songs (1993).
Keshan uudelleenpaketoitu Animal palasi sijalle 22. Sen paras sijoitus on kahdeksas. Uutta versiota pukkasi myös George Michaelilta: takavuosien megamenestys Faith ilmaantui sijalle 29. Two Door Cinema Clubin Tourist History sekä Wet Wet Wetistä tutun Marti Pellow’n Love to Love ovat ensimmäistä kertaa Top 40:ssä (33 ja 38), Chapel Clubin Palace on oikea uutuus sijalla 31.

Ei kommentteja: