torstai 9. joulukuuta 2010

Vuosi vahtui jo

Billboardin syklissä vuosilistat kerätään väliltä joulukuun alku-marraskuun loppu, joten meillä on näytöillämme jo lista vuoden suurimmista menestyjistä. Tämän blogin virallinen vuosikatsaus tulee vasta uuden vuoden jälkeen ja pyrin saamaan siihen ostetuimmat levyt ajanjaksolta tammi-joulukuu myös Yhdysvalloista. Toisin sanoen, odotan niin kauan kunnes saan ne.

Billboardin albumiykkönen on Susan Boylen I Dreamed a Dream, jota ostettiin mainitulla ajanjaksolla 3,4 miljoonaa kappaletta. Ykkössijan kohtalo oli tiedossa jo pitkään, sillä yksikään kuluvana vuonna julkaistu albumi ei ehtinyt ylittää kolmen miljoonan rajaa ennen kuin Eminemin Recovery rikkoi sen viikko sitten.

”Leideillä” meni lujaa, sillä Lady Antebellumin Need You Now selviytyi kolmanneksi ja toisen huiman vuoden viettänyt Lady Gagan The Fame neljänneksi. Mainitaan vielä tsiljoonannen kerran, että Yhdysvalloissa The Famen saldoon ynnättiin sekä alkuperäinen The Fame että The Fame Monster EP:n sisältänyt deluxe-painos. Sen sijaan pelkkä The Fame Monster listautui erikseen ja on vuosilaskelman 13:s.

Viime joulun jäänteitä kärkikympissä edustavat Boylen lisäksi Andrea Bocellin My Christmas sekä osin Taylor Swiftin Fearless, Justin Bieberin debyytti-EP sekä Black Eyed Peasin The E.N.D. Speak Now ehti vain yhdeksänneksi.

Ostetuin vanha albumi eli ns. katalogijulkaisu oli Michael Jacksonin Number Ones, joka oli kaikki albumit huomioon ottaneen laskennan 39:s. Dramatiikkaa voi hakea vaikkapa Christina Aguileran, Miley Cyrusin ja Maroon 5:n sijoituksista: 139 (Bionic), 130 (Can't Be Tamed) sekä 118 (Hands All Over).1. Susan Boyle – I Dreamed a Dream
2. Eminem – Recovery
3. Lady Antebellum – Need You Now
4. Lady Gaga – The Fame
5. Justin Bieber – My World 2.0
6. Andrea Bocelli – My Christmas
7. Taylor Swift – Fearless
8. Justin Bieber – My World (EP)
9. Taylor Swift – Speak Now
10. Black Eyed Peas – The E.N.D.

Albumipuoli oli kärkipaikkojen osalta selvää kauraa, joten suurin jännitysmomentti piilikin pisteisiin perustuvassa Hot 100 -listan vuosilaskelmassa. Epäykkönen Need You Now vai Tik Tok? Vai kenties kesähitti California Gurls?

Voittajaksi selviytyi Ke$han alkuvuodesta listaa yhdeksän viikkoa hallinnut Tik Tok. Siitä tuli eräs harvoista yli viisi miljoonaa kappaletta Yhdysvalloissa myyneistä biiseistä. Myös Ke$han debyyttialbumi Animal kävi ykkösenä ja on myynyt varsin hyvin.

Lady Antebellum jäi tälläkin listalla kakkoseksi, mutta Need You Now oli vuoden pitkäikäisin hitti: kuusikymmentä viikkoa, joista toki osa Billboardinkin kalenterissa vuoden 2009 puolella. Train palautti aikuispopin kärkikamppailuihin ja Hey, Soul Sister sai sekin kasaan yhteensä 54 viikkoa. Sen paras sijoitus oli kolmas. Myynnissä Hey, Soul Sister pesi Need You Now'n.

Hittilistalla 2010 on ollut miesartisteille hyvä vuosi ja läpimurtonsa tekivät muun muassa B.o.B, Bruno Mars sekä Taio Cruz, joka sai kaksi isoa hittiään vuosilistan sijoille 9 ja 10. Uutta kevättä elivät puolestaan Usher, Enrique Iglesias ja Eminem, jonka Love the Way You Lie on matkalla Britannian vuoden ostetuimmaksi ilman viikkolistan ykkössijaa. Siihen palaan tammikuussa.

1. Ke$ha – Tik Tok
2. Lady Antebellum – Need You Now
3. Train – Hey, Soul Sister
4. Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls
5. Usher featuring will.i.am – OMG
6. B.o.B featuring Hayley Williams – Airplanes
7. Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
8. Lady Gaga – Bad Romance
9. Taio Cruz – Dynamite
10. Taio Cruz – Break Your HeartLady Gaga laskettiin vuoden artistiksi, mikä oli pieni yllätys. Itse veikkasin Taylor Swiftiä, joka selvisikin kakkoseksi kannoillaan Eminem. Swiftin kompastuskiviksi taisivat muodostua ykköshittien puute sekä Speak Now'n myöhäinen julkaisuajankohta.

Ei kommentteja: