Billboard Hot 100, Top 10
1. (1.) Katy Perry – Firework
2. (3.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?
3. (5.) Bruno Mars – Grenade
4. (2.) Pink – Raise Your Glass
5. (8.) Ke$ha – We R Who We R
6. (6.) Rihanna – Only Girl (In the World)
7. (7.) Bruno Mars – Just the Way You Are
8. (4.) Black Eyed Peas – The Time (Dirty Bit)
9. (9.) Nelly – Just a Dream
10. (10.) Trey Songz featuring Nicki Minaj – Bottoms Up
Katy Perryn Firework on vuoden viimeinen ykkönen Hot 100 -listalla, mutta eniten säpinää on Top 10:n alapuolella: Wiz Khalifan Black and Yellow (11) kolkuttelee jo kymppikärjen portteja ja Enrique Iglesiasin Tonight (15) on myös matkalla sinne. Waka Flocka Flamen No Hands (16) kiirehtii hitaasti ja noteerasi tähän mennessä parhaan sijoituksensa.
Edward Mayan ja venäläissyntyisen Vika Jigulinan eurohitti Stereo Love yllätti nousemalla jo Top 20:een sijalle 19. Viimeisin venäläisartisti Top 20:ssä taitaa olla t.A.T.u., jonka All the Things She Said (2002) ylsi juuri sijalle 20. Jigulinen tavoin Venäjällä syntynyt Regina Spektor on parhaimmillaan käynyt sijalla 51 (Fidelity, 2006). Maya taas on pesunkestävä romanialainen ja Enigman jälkeen ensimmäinen maasta tullut Top 20 -menestyjä.
Albumijulkaisu siivitti T.I.:n ja Eminemin That’s All She Wroten sijalle 18. Muita uutuuksia ovat pari Gleen biisiä, vahvasti kotimaassaan menestyvän Adelen Rolling in the Deep (68), Chris Brownin No BS (89), G6:lla liitäneiden Devin ja Cataracsin Bass Down Low (94) sekä Jamie Foxxin Fall for Your Type (95).
Diddy – Dirty Moneyn Coming Home oli viikon kovin myynnin kasvattaja ja nousi sijalta 51 24:nneksi.
USA:n albumit Top 10
1. (1.) Susan Boyle – The Gift
2. (2.) Taylor Swift – Speak Now
3. (4.) Soundtrack – Glee: The Music, The Christmas Album
4. (-) T.I. – No Mercy
5. (3.) Jackie Evancho – O Holy Night
6. (8.) Nicki Minaj – Pink Friday
7. (9.) Josh Groban – Illuminations
8. (5.) Soundtrack – Glee: The Music: Season Two, Vol. 4
9. (10.) Rihanna – Loud
10. (-) Daft Punk – Tron: Legacy (Soundtrack)
Susan Boylelle ei näytä löytyvän pysäyttäjää, vaikka neljännen ykkösviikkonsa keränneen The Giftin myyntiluvut eivät ole kohonneet mitenkään ihmeellisen korkeiksi. Tällä viikolla kilpailu oli muutenkin köykäistä – joulun lista-asetelmat vakiintuvat pikkuhiljaa.
Vapaudut vankilasta -korttia odottelevan T.I.:n No Mercyltä ei ole saatu pilkottua edellisten albumien sinkkujen veroisia isoja hittejä, minkä vuoksi debyytti sijalla neljä on varsin odotettu. Se kalpenee kolmen edellisen albumin ykköspaikkojen rinnalla.
Viikon positiivinen yllätys on Daft Punkin Tron: Legacy -soundtrackin kymmenes sija. Se on yhtyeen kevyesti paras noteeraus, sillä aiemmat albumit eivät ole yltäneet edes Top 40:iin. Elokuvan ympärillä on riittänyt toki kuhinaa.
Andrea Bocellin jo viime vuonna pari miljoonaa kappaletta myynyt My Christmas (11) havittelee Top 10 -sijoitusta myös täksi jouluksi.
R&b-laulaja Charlie Wilson jäi T.I.:n tapaan hieman aiemmista sijoituksistaan (19). Wilsonin jo noin kolmekymmentä vuotta kestänyt albumilistataival alkoi veljesyhtye The Gap Bandin riveissä. Veteraanin paras noteeraus on Uncle Charlien (2009) kakkossija.
Muita plusmerkkejä Daft Punkin lisäksi ovat Deadmau5in kertotauluharjoitus 4×4=12 (47) ja Vince Guaraldi Trion A Charlie Brown Christmas -joulualbumiklassikon (1965) kaikkien aikojen paras sija 30. Joulualbumeitahan ei pitkään aikaan otettu mukaan varsinaiselle albumilistalle ja kun se raja-aita kaatui, katalogijulkaisut oli suljettu pois. Niinpä A Charlie Brown Christmas, kuten muutkin vanhat joululevyt, pääsi isolle listalle vasta viime vuonna.
Pettymyksiin paneuduttiinkin edellisessä tekstissä.
Britannian singlet Top 10
1. (-) Matt Cardle – When We Collide
2. (4.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?
3. (re) Trashmen – Surfin’ Bird
4. (1.) Black Eyed Peas – The Time (Dirty Bit)
5. (3.) Ellie Goulding – Your Song
6. (15.) Take That – The Flood
7. (5.) Rihanna – Only Girl (In the World)
8. (re) Biffy Clyro – Many of Horror (When We Collide)
9. (2.) Willow – Whip My Hair
10. (11.) Michael Jackson & Akon – Hold My Hand
X Factor -voittaja Matt Cardle sai kunnian myydä 439 000 singleä ja luikauttaa brittilistan tämän vuoden jouluykkösen. Kärkisijasta ei syntynyt edes kunnon kisaa, mikä ei ole ihme, kun tutkii vastustajia.
Joulun listahan on Britanniassa perinteisesti vuoden seuratuin. Tällä kertaa täsmähyökkäystä kärkeen eivät yrittäneet oikeastaan kunnolla muut kuin amerikkalainen Trashmen alun perin vuonna 1963 julkaistulla kappaleella Surfin’ Bird. Minun ei varmaan edes tarvitse mainita sitä yhdyssanaa. Vihje: Killing in the Name. Surfin’ Bird listautui ensimmäisen kerran vasta viime vuonna ja kolmas sija on kappaleen paras. USA:n Hot 100 -listalla se ylsi neljänneksi jo 60-luvulla.
Cardlen When We Collide on versio Biffy Clyron Many of Horror -hiturista. Cowell on valinnut coveroitavat kappaleet tänä vuonna ihan hyvällä maulla, mutta ei kai se ilmiöstä parempaa tee. Skottibändin alkuperäisesitys ylsi alkuvuodesta sijalle 20, joten nyt Cardlen version vanavedessä tullut kahdeksas sija on singlen paras ja yhtyeen kolmas Top 10 -noteeraus. Tietojen mukaan bändi tienaa Cardlen avulla ainakin puoli miljoonaa puntaa.
X Factorista hyötyi myös Rihanna, jonka What’s My Name nousi tähän asti parhaalle sijalleen kakkoseksi ja vanha listakakkonen Unfaithful (2006) palasi sijalle 31.
Hold My Handistä tuli kuin tulikin Michael Jacksonin 43. Top 10 -single.
Edesmenneen säveltäjä John Cagen hiljainen teos 4’33” sai esittäjäkseen karmean nimen Cage Against the Machine eikä päässyt edes niin ylös kuin kaksi minuuttia (lähes) hiljaisuutta pari kuukautta takaperin.
Hitikkäiden Tinie Tempahin ja Kelly Rowlandin yhteistuotos Invincible nousi Top 40:iin sijalle 32.
Jos joku olisi sanonut minulle syyskuussa Slipknotin laulajana tunnetun Corey Taylorin yltävän näytöillään joululistan Top 40:iin, olisin epäillyt hänen mielenterveyttään. Mutta hyväntekeväisyys kannattaa ja X-M@$ pinnisti sijalle 37.
Britannian albumit Top 10
1. (1.) Take That – Progress
2. (4.) Rihanna – Loud
3. (2.) Michael Bublé – Crazy Love
4. (-) Michael Jackson – Michael
5. (3.) Olly Murs – Olly Murs
6. (6.) Susan Boyle – The Gift
7. (14.) Robbie Williams – In and Out of Consciousness
8. (5.) JLS – Outta This World
9. (8.) Bon Jovi – Greatest Hits
10. (9.) Black Eyed Peas – The Beginning
Joulun albumilistalla ei tapahtunut sitä, mitä ehkä odotettiin, vaan Michael Jacksonin Michael joutui tyytymään neljänteen sijaan. Take Thatin Progressin viides ykkösviikko oli aika selvä, mutta myös Rihannan yllättävän isoksi menestykseksi kasvanut Loud sekä Michael Bublén listavanhus Crazy Love jäivät edelle. Mainitsin viime viikolla Crazy Loven myyneen yli 1,8 miljoonaa kappaletta saarivaltakunnassa, mutta saldo on itse asiassa paljon suurempi; nyt 2,2 miljoonaa.
Michael on kuitenkin esittäjänsä 14. Top 10 -albumi, jos laskemme vain soololevyt. Ykkösiä on kahdeksan.
Take Thatilla ja Jacksonilla on jotain yhteistä: edellisen kerran albumilistaa johti viisi viikkoa putkeen Jacksonin The Essential toissa kesänä.
Progress on myös vuoden ostetuin albumi. Take Thatin aiemmat 2000-luvun studiolevyt Beautiful World (2006) sekä The Circus (2008) rekisteröityivät niin ikään jouluykkösiksi. Robbie Williamsin ansiokas kokoelma säesti Progressia tällä kertaa loikkaamalla seitsemänneksi.
Biffy Clyron platinakuorrutteinen Only Revolutions sai myötätuulta sijalta 67 aina 35:nneksi. Sen paras sijoitus on kolmas.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti