Britannian joululistan tämänvuotinen ykkönen on siis Matt Cardlen When We Collide. Joululistahan määräytyy sen mukaan, mille viikolle itse joulupäivä osuu. Eilen julkistetun listan päivämäärä on juuri joulupäivä 25.12. Ensimmäinen virallinen jouluykkönen oli Al Martinon Here in My Heart vuonna 1952.
Cardlen When We Collide ei ole kaikkein hehkeimpiä jouluykkösiä, mutta tuskin kamalinkaan. Joululistan hallitsijat ovat harvoin esittäjiensä parhaita kappaleita. Esimerkiksi The Beatles pääsi neljästi joululistan kärkeen, mutta singlejä I Want to Hold Your Hand (1963), I Feel Fine (1964), Day Tripper/We Can Work It Out (1965) sekä Hello Goodbye (1967) ei yleensä pidetä heidän mestariteoksinaan. Sama pätee Michael Jacksonin ainoaan joululistan ykköseen Earth Songiin (1995).
The Beatlesin ohella ainoa kolmesti peräkkäin joululistan valloittanut yhtye tai artisti on Spice Girls. Kappaleet olivat 2 Become 1 (1996), Too Much (1997) sekä Goodbye (1998). Temppu tuntuu nykyisen nopeasyklisen musabisneksen aikakaudella liki mahdottomalta. Kolme vuotta on pitkä aika ja uusia tekijöitä putkahtaa esiin jatkuvalla syötöllä. Kovia singlemyyntilukemia nettoavien artistien elinkaaret ovat lyhentyneet samassa suhteessa. Ei toki Spice Girlskään ollut huipulla kauaa, mutta he käyttivät aikansa tehokkaasti hyväkseen.
Legendaarisin jouluykkönen taitaa olla Queenin Bohemian Rhapsody, sillä se on ainoa kahdesti tempun tehnyt yhden esittäjän biisi – vuodet olivat 1975 ja 1991. Kolmen eri esittäjän toimesta ykköseksi on kolmesti junailtu Do They Know It’s Christmas, vuosina 1984, 1989 sekä 2004.
2000-luvulla joulun listan paalupaikkaa ovat hallinneet kykykisojen tuotokset. Trendi alkoi Girls Aloudin hitistä Sound of the Underground (2002). Voidaan toki pohtia, kumpi on musiikkibisneksen kannalta tervetulleempi jouluykkönen: animaatiosarjan tunnussävel (Bob the Builder, 2000) vai kykykisan voittajan ensisingle.
Joulun albumilistaa kolmesti hallinnut Take That ei ole koskaan ollut singlelistan ykkönen. Vuonna 1993 kaikki oli pedattu Babelle, mutta Mr Blobby ehti väliin. Toisella ysäripoikaporukalla East 17:llä sen sijaan on jouluykkönen, ihana Stay Another Day (1994).
Vuonna 1972 joululistaa hallitsi kaikkien aikojen nuorin soolosinglellään listaykköseksi yltänyt artisti Little Jimmy Osmond (9 v.) kappaleella Long Haired Lover from Liverpool. Onko joku X Factor -pläjäys nyt sitten kuitenkaan paljon tätä huonompi? Massatuotteita kumpikin.
1 kommentti:
Aaaah, Spice Girls <3
Lähetä kommentti