sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Listakatsaus, vko 50

Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) Katy Perry – Firework
2. (1.) Pink – Raise Your Glass
3. (5.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?
4. (9.) Black Eyed Peas – The Time (Dirty Bit)
5. (10.) Bruno Mars – Grenade
6. (3.) Rihanna – Only Girl (In the World)
7. (4.) Bruno Mars – Just the Way You Are
8. (6.) Ke$ha – We R Who We R
9. (8.) Nelly – Just a Dream
10. (11.) Trey Songz featuring Nicki Minaj – Bottoms Up

Katy Perryn vuosi on ollut melkoista ilotulitusta: Firework-kappaleesta tuli hänelle kolmas Hot 100 -listan ykkönen putkeen. California Gurlsia ja Teenage Dreamiä seuranneen Fireworkin temppu on sikäli harvinainen, että ennen Perryä kolme perättäistä singleään ykköseksi sai viimeksi Justin Timberlake vuosina 2006-07.
Firework on myös kuudes ykkönen kuuden viikon sisään, vuoden 1990 kahdeksasta eri ykkösestä yhtä monen viikon aikana ollaan siis vielä jäljessä.
Digitaalinen aikakausi toi suurimman murroksen liikehdintään vuosina 2005-06. Vuonna 2005 kärjessä kävi kahdeksan biisiä, seuraavana vuonna peräti 18. Firework on kuluvan vuoden 17. ykkönen. Billboardin kalenterissa vuotta on jäljellä enää yksi viikko, vuosilistathan saimme juuri.
Bruno Mars seuraa melkein sukunimikaimansa Richard Marxin jalanjälkiä siinä mielessä, että hän on ensimmäinen miesartisti sitten Marxin, joka on saanut neljä ensimmäistä hittiään kaikki top viiteen. Marx sai niitä 1980-luvun lopulla peräti seitsemän, joista kolme kärkeen asti.
Glee Cast kuljetti tällä viikolla kohti kärkeä Florence & The Machinen hitin Dog Days Are Over, joka sivusi tähän asti parasta sijaansa 21. Myös Lungs-albumi petrasi 83-54. Sen paras noteeraus on 14. tila.
Gleellä on nyt 102 listanoteerausta eli Elvis Presleyn 108 on enää pienen ponnistuksen päässä.
Tämä vuosi on pitkästä aikaa vilkasta aikaa myös uuden joulumusiikin osalta – ainakin listoilla: Coldplayn Christmas Lights debytoi sijalla 25 ja The Killersin Boots 79:ntena. Mariah Careyn radiohitti Oh Santa ei ole vielä ylittänyt Hot 100 -kynnystä.


USA:n albumit Top 10

1. (3.) Susan Boyle – The Gift
2. (4.) Taylor Swift – Speak Now
3. (5.) Jackie Evancho – O Holy Night
4. (10.) Soundtrack – Glee, The Christmas Album
5. (-) Soundtrack – Glee: The Music: Season Two, Vol. 4
6. (-) Black Eyed Peas – The Beginning
7. (1.) Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy
8. (2.)  Nicki Minaj – Pink Friday
9. (12.) Josh Groban – Illuminations
10. (6.) Rihanna – Loud

Susan Boylen The Gift löysi tiensä takaisin USA:n albumilistan kärkeen, sillä se onnistui kasvattamaan myyntiään hivenen, toisin kuin viime viikolla sen edelle kiilanneet uutuudet. Kanye Westin My Beautiful Dark Twisted Fantasyn saldo putosi peräti viidennekseen edellisviikosta.
Gleellä on tällä viikolla kaksi Top 10 -albumia. Kaikkiaan sarjasta on sinkoutunut kärkikymppiin kahdeksan julkaisua. Suomessa se ei ole tainnut herättää kovinkaan laajaa kiinnostusta.
Black Eyed Peasin The Beginning aloitti odotettua alempaa, sijalta kuusi. Tosin viimevuotista The E.N.D. -ykkösalbumia lukuun ottamatta bändi ei koskaan ole ollut mikään ihmeellinen ensimmäisen viikon hirmu. The E.N.D.:tä pohjusti viikkotolkulla Hot 100 -listan kärjessä jumittanut Boom Boom Pow.
R&b-tähti Jazmine Sullivanin toinen albumi Love Me Back (17) ei aivan yltänyt Fearless-esikoisen (2008) kuudenteen sijaan, mutta joulumarkkinoilla Top 20 on hänelle hyvä saavutus. Kollega Chrisette Michele joutui sen sijaan tyytymään paikkaan numero 25. Michelen edellinen albumi Epiphany (2009) kävi kärjessä asti.
Pettymysosastoon tuupataan Tim McGraw’n ties kuinka mones kokoelma Number One Hits (27), My Chemical Romancen tiiliskiven lailla pudonnut Danger Days (8-60) sekä muutamia hittejä netonneen Soulja Boyn The DeAndre Way (90). Kaikkein eniten aihetta huoleen on kuitenkin Flo Ridalla, jonka Only One Flo Part 1 ei yltänyt koko listalle. Saman kohtalon koki viime viikolla Nelly Furtadon kokoelma.


Britannian singlet Top 10

1. (6.) Black Eyed Peas – The Time (Dirty Bit)
2. (-) Willow – Whip My Hair
3. (2.) Ellie Goulding – Your Song
4. (8.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?
5. (7.) Rihanna – Only Girl (In the World)
6. (5.) Far East Movement feat. Cataracs & Dev – Like a G6
7. (1.) X Factor Finalists 2010 – Heroes
8. (4.) Olly Murs – Thinking of Me
9. (9.) David Guetta featuring Rihanna – Who’s That Chick
10. (3.) Nicole Scherzinger – Poison

Viime vuonna näihin aikoihin Black Eyed Peas sai X Factor -esiintymisestään tuulta Meet Me Halfway -sinkkunsa siipien alle kuljettaen sen aina ykköseksi asti. Temppu onnistui tänä vuonna uudelleen, vaikka Jennifer Warnesin ja Bill Medleyn jenkkiykköstä The Time of My Life (1987) lainaava The Time (Dirty Bit) on rutkasti kehnompi kappale.
Kovimman vastuksen Black Eyed Peasille antoi Will ja Jada Pinkett Smithin kymmenvuotias tytär Willow, jonka Whip My Hair sai Hot 100 -listan 11. sijan jatkeeksi brittilistan kakkospaikan. Willow on ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt lista-artisti. Jopa Schnappi-krokotiilille äänensä lainannut tyttö taisi ehtiä maailmaan 90-luvun puolella.
Will ja Willow muodostavat myös listaympyröissä varsin harvinaisen isä-tytär-parivaljakon. Mieleeni tulevat tarkemmin tutkimatta Nat ”King” ja Natalie Cole sekä Frank ja Nancy Sinatra.
Michael Jacksonin uusi kappale Hold My Hand ei vielä aivan pinnistänyt supertähden 42. Top 10 -hitiksi. Edellinen Top 10 -noteeraus tuli toissa kesänä Man in the Mirrorin (1987) käytyä kakkosena. Viimeisin ennen julkaisematon Top 10 -single on Number Ones -kokoelman uusi täky One More Chance (#5, 2003). Michael-albumi julkaistaan alkavalla viikolla.
Alexandra Burke julkaisi uudelleen esikoisalbuminsa ja siltä lohkaistu The Silence debytoi sijalla 16. Kylie Minoguen Better Than Todaystä tuli kauppoihin fyysinen single ja biisi pyyhkäisi sijata 63 parhaalle paikalleen 32:nneksi.
Joululauluista Top 20:ssä on ainoastaan Coldplayn Christmas Lights (13).


Britannian albumit Top 10

1. (1.) Take That – Progress
2. (8.) Michael Bublé – Crazy Love
3. (2.) Olly Murs – Olly Murs
4. (4.) Rihanna – Loud
5. (3.) JLS – Outta This World
6. (5.) Susan Boyle – The Gift
7. (13.) Kings of Leon – Come Around Sundown
8. (6.) Bon Jovi – Greatest Hits
9. (17.) Black Eyed Peas – The Beginning
10. (10.) André Rieu – Moonlight Serenade

Siellä se taas on kärjen tuntumassa, Michael Bublén Crazy Love. Albumia on ostettu jo 1,8 miljoonaa kappaletta ja näyttää se kelpaavan vielä tänäkin jouluna apunaan Hollywood Edition sekä tarkkaan laadittu promokalenteri.
Britit ovat innostuneet myös Rihannan Loudista, Kings of Leonin Come Around Sundownista sekä Bon Jovin kokoelmasta aivan eri tyyliin kuin amerikkalaiset. Loudin edeltäjä Rated R kävi parhaimmillaan yhdeksäntenä ja on vasta juuri ylittänyt tuplaplatinarajan, mutta Loud on matkalla myynnissä sen ohi jo muutaman viikon kuluessa.
Black Eyed Peasin The Beginning petrasi melko kehnon debyytin jälkeen edellä mainitun tv-esiintymisen avulla top kymppiin. Toinen merkittävä kipuaja on Annie Lennoxin joulualbumi A Christmas Cornucopia (29-18), joka saavutti nyt ensimmäistä kertaa Top 20:n.
Alexandra Burken Overcomen (22) lisäksi uudelleen on paketoitu Katherine Jenkinsin Believe (35).
Varsinaisia uutuuksia ovat pari joulua sitten kärkikahinoissa viihtyneen The Priests -porukan Noël (37) sekä Daft Punkin Tron-soundtrack (39). Daft Punkin viimeisimmästä varsinaisesta studiolevystä on jo viisi vuotta.
Abban legendaarinen Gold-kokoelma on jälleen Top 40:ssä (31). Olen kalkuloinut sille 432 viikkoa Top 75:ssä. Levyn saavutuksiin kuuluu runsaan platinakuorrutuksen lisäksi muun muassa kolme eri kierrosta kärjessä vuosina 1992, 1999 ja 2008.

Ei kommentteja: