torstai 23. joulukuuta 2010

Vuoden 2010 listasoturit

Tammikuussa paneudutaan tarkemmin vuosilaskelmiin, mutta ainakin nämä tekijät voivat hyvillä mielin nauttia joulusta miettien kuluneen vuoden saavutuksiaan.


The Beatles

Apple-kiista sovittiin ja kaikkien aikojen yhtyeen materiaali tuli myyntiin iTunesiin. Bändi sai sovun myötä pari uutta brittilistamerkintää, kun Twist and Shout sekä Here Comes the Sun tekivät listadebyyttinsä. Merkittävämmäksi listailmiöksi nousivat kuitenkin uudelleen julkaistut sininen ja punainen kokoelma, jotka ovat viettäneet Britannian Top 40:ssä koko syksyn.


Justin Bieber


Monet saattavat hymähdellä Justin Bieberille, mutta näen hänessä potentiaalia supertähdeksi saakka, mikä tietenkin edellyttää oikeita siirtoja ja pitkäjännitteisyyttä sekä levy-yhtiön, taustajoukkojen että Bieberin itsensä osalta. Parhaan uuden artistin Grammy-ehdokkuus on hyvä ponnahduslauta. Tosin itse pysti on usein osoittautunut kiroukseksi: Marc Cohn? Christopher Cross? Sheena Easton? Jody Watley? Paula Cole?


B.o.B ja Bruno Mars

Kaksi pinnan alla jo hetken vaikuttanutta lahjakasta artistia saivat duettonsa lisäksi pari megahittiä mieheen ja B.o.B ykkösalbuminkin Yhdysvalloissa. Bruno Mars aloitti listauransa hulppeasti neljällä Hot 100 -listan Top 5 -menestyksellä. Nothin’ on You oli sekä Yhdysvaltojen että Britannian ykkönen. Saman kaveriporukan ja musatyylin hedelmä oli myös Cee Lo Greenin Fuck tai Forget You.


Michael Bublé


Yli puoli vuotta Britannian albumilistan Top 10:ssä Crazy Lovella – ja aina löytyy uusia ostajia. Miten kanadalaistähti sen oikein tekee? Haven’t Met You Yet -single menestyi myös Yhdysvalloissa yltäen Billboardin Hot 100 -vuosilaskelman Top 40:iin yhtenä harvoista aikuisempaan makuun purevista hiteistä.


Eminem

Supertähtien duetot kuulostavat yleensä väkisin väännetyiltä, mutta tänä vuonna saimme nauttia kahdesta todella hyvästä yhteistyöhitistä: Lady Gaga ja Beyoncé soittelivat toisilleen ja Eminem sekä Rihanna lauloivat/räppäsivät parisuhdeväkivallasta. Love the Way You Lie on Britanniassa vuoden myydyin single, vaikkei yltänyt viikkolistan kärkeen. Eminem nousi Recoveryllä jälleen tutulle multiplatinatasolle Atlantin molemmin puolin hieman alisuoriutuneen Relapsen jälkeen.


Glee Cast

Foxin tv-ilmiö ei kiinnosta meillä ketään, mutta USA:ssa satelee palkintoehdokkuuksia. Kaikkein tärkeintä on tietenkin se, että ensi vuonna menee rikki Elvis Presleyn Hot 100 -merkintöjen ennätys 108. Gleen 104:stä oikeiksi hiteiksi voidaan laskea ainakin versio Journeyn Don’t Stop Believin’ -biisistä sekä Gwyneth Paltrow’n avustama Cee Lo Green -tulkinta Forget You. Glee-porukka saalisti kuluneena vuonna myös kolme USA:n albumilistan ykköstä. Britanniastakin lohkesi ykkösalbumi.


Ke$ha

Popin kyllästämän Billboardin Hot 100 -vuosilaskennan ykköshitti tuli neitokaiselta, joka sai nimeä jo alkuvuodesta 2009 avustettuaan Flo Ridaa hitillä Right Round. Vuoteen 2010 mahtui ykkösalbumi ja neljä Top 10 -singleä, joista ykköseksi ylsi Tik Tokin lisäksi loppuvuodesta We R Who We R. Britanniassa paalupaikka on soolona vielä valloittamatta.


Lady Antebellum

Emme nähneet vieläkään ensimmäistä kantriykköstä Hot 100 -listalla sitten Lonestarin Amazed -biisin (2000), mutta Lady Antebellumin Need You Now pääsi viikko- ja vuosilistan kakkoseksi sekä siivitti albumin triplaplatinatasolle ja albumilistan ykköseksi kolmeen eri otteeseen.


Lady Gaga

Kansainväliset tulokkaat eivät tänä päivänä juuri saa Suomessa albumeitaan kaupaksi, mutta onneksi sikanautaa suosiva Lady Gaga oli poikkeus. The Fame -projekti oli kaikilla mittareilla mitaten jättimenestys: seitsemän Hot 100 -listan Top 10 -sinkkua, joista kaksi ykköstä, ja Billboard valitsi Gagan vuoden artistiksi. Britanniassa The Fame (Monster) on myynyt yli 2,8 miljoonaa kappaletta ja maailmanlaajuisesti noin 12 miljoonaa. Yhdysvaltojen albumilistan valloittaminen jää ensi vuonna julkaistavan Born This Way -albumin harteille, mutta lienee läpihuutojuttu.


Plan B

Suunnitelma A (underground-räppäri) ei toiminut, joten piti ottaa käyttöön B ja muuttua koko kansan viihdetaiteilijaksi. Tulos: hittisingle She Said sekä Britannian albumiykkönen ja multiplatinaa myynyt The Defamation of Strickland Banks.


Rihanna ja Katy Perry

Popilla pääsi vuonna 2010. Rihannalla oli joulukuun alussa yhtä aikaa kolme Top 10 -brittihittiä ja hän sai vuoden mittaan neljä Hot 100 -ykköstä alkaen Rude Boysta. Katy Perry lohkaisi Teenage Dream -albumiltaan kolme perättäistä jenkkiykköstä ja California Gurlsin lisäksi itse albumikin ylsi ykköseksi Atlantin molemmin puolin.


Sade

Ikuinen väittely siitä, onko Sade yhtye vai sooloartisti sai uutta virtaa, kun kymmenen vuoden tauon jälkeen kauppoihin ilmestyi Soldier of Love. Platinaraja paukkui Yhdysvalloissa ja albumi vietti alkuvuodesta jenkkiykkösenä kolme viikkoa.


Taylor Swift

Speak Now rikkoi miljoonan ostetun albumin rajan Yhdysvalloissa jo julkaisuviikollaan, mutta vähemmälle huomiolle jäivät neidon saavutukset Hot 100 -listalla. Kaikki Speak Now’n 14 kappaletta ehtivät rekisteröityä mukaan ja Swiftillä on eniten Top 10 -debyyttejä koko listan historiassa (seitsemän). Digilatausten mahdollistamia ennätyksiä toki, mutta ennätyksiä silti. Mine ylsi kolmoseksi.


Take That

Aikuistuneen poikabändin megasuosio Brittein saarilla oli tuttu ilmiö jo ennen Robbie Williamsin palaamista remmiin. Progress mittautti 2000-luvun korkeimman viikkomyynnin Britanniassa, on heidän kolmas joululistan albumiykkösensä ja ylivoimaisesti koko vuoden ostetuin albumi viettäen vuoden kuusi viimeistä viikkoa sikäläisen albumilistan ykkösenä. The Flood ei kuitenkaan yltänyt singlelistan kärkeen.


Train

Vaikka ei iskenytkään ihmisten mieliin kovin laajalla repertuaarilla, sanfranciscolainen Train ansaitsee maininnan: Jo yhden hitin (Drops of Jupiter) ihmeenä pidetyn yhtyeen Hey, Soul Sister oli ainoa edes jonkinlaiseksi kitararockiksi luettava kappale Hot 100 -listan kärkikymmenikössä koko vuonna.

Ei kommentteja: