sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Listakatsaus, vko 49

Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) Pink – Raise Your Glass
2. (6.) Katy Perry – Firework
3. (1.) Rihanna – Only Girl (In the World)
4. (7.) Bruno Mars – Just the Way You Are
5. (8.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?
6. (4.) Ke$ha – We R Who We R
7. (3.) Far East Movement feat. Cataracs & Dev – Like a G6
8. (5.) Nelly – Just a Dream
9. (13.) Black Eyed Peas – The Time (Dirty Bit)
10. (17.) Bruno Mars – Grenade

Pink sai kolmannen Hot 100 -listan ykkösensä Raise Your Glassilla. Aiemmat paalupaikat tulivat kimppakiva Lady Marmaladella (2001) sekä So Whatilla (2008). Raise Your Glassin toiselle kirjoittajalle Max Martinille ykkönen on yhdeksäs.
Ykkösiä tulee ja menee kuin pyöröovissa, sillä viimeisen viiden viikon aikana viisi eri kappaletta on käynyt kärjessä. Tällä hetkellä Top 10:n biiseistä kuuden korkein sijoitus on ykkönen.
Vastaavaa kiertokulkua ei koettu viime vuosikymmenellä lainkaan. Tosin etenkin 2000-luvun alussa  suurin osa kappaleiden pisteistä tuli yleensä radiosoitosta ja sillä puolella liikkeet ovat tunnetusti hitaampia kuin myynnissä.
Katy Perry kyttää kolmatta peräkkäistä ykköstään aivan Pinkin kantapäillä. Firework oli viikon ostetuin biisi.
Suomeenkin tuleva Enrique Iglesias puhuu rumia ja sai viikon korkeimman uutuuden arvonimen biisillä Tonight (I’m Lovin’ You) [#18]. Lovin’ on rankassa versiossa korvattu tietysti f-sanalla.
Sijalla 32 debytoi Glee Castin versio Bruno Marsin Marry Yousta ja Trainin Marry Me löytyy portaalta numero 86. Kolmen kimpan täydensi Bruno Marsin alkuperäisesitys sijalla 91. Sattuman selittää tietenkin se, että Glee keskittyi Marsin biiseihin. Itse Mars on avannut listauransa neljällä Top 10 -menestyksellä, joista kaksi on omia ja kaksi vierailuja hänen osin kirjoittamillaan kappaleilla.
Billboard on alkanut julkaista Social 50 -listaa, joka rankkaa joka viikko sosiaalisen median viisikymmentä näkyvintä artistia ja yhtyettä. Lista kertoo, kuinka vahvasti artistilla menee verkkopalveluissa eli miten suosio kehittyy Twitterissä, Facebookissa, Youtubessa jne. Kai tätäkin joku tarvitsee. Listan kärjessä on Rihanna.


USA:n albumit Top 10


1. (-) Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy
2. (-) Nicki Minaj – Pink Friday
3. (1.) Susan Boyle – The Gift
4. (9.) Taylor Swift – Speak Now
5. (2.) Jackie Evancho – O Holy Night
6. (3.) Rihanna – Loud
7. (-) Justin Bieber – My Worlds Acoustic
8. (-) My Chemical Romance – Danger Days
9. (-) Ne-Yo – Libra Scale
10. (8.) Soundtrack – Glee: The Music, The Christmas Album

Kanye West sai jo neljännen ykkösalbuminsa viidestä yrittämästä My Beautiful Dark Twisted Fantasyn myytyä reilusti kärkipaikkaan oikeuttaneet 496 000 kpl. Ainoastaan miehen esikoinen The College Dropout (2004) on jäänyt vaille ykkössijaa, mutta ylsi sekin kakkoseksi. Westin uran paras viikkomyynti tuli Graduationilla (2007), joka mittautti 957 000 kpl:n saldon.
Nicki Minaj pohjusti ensimmäistä albumiaan Pink Friday vierailemalla lähes jokaisen hip hop -nimen singlellä. Kreditoituiduista hiteistä suurin on ollut Trey Songzin Bottoms Up, joka kävi Hot 100 -listan kuudentena muutama viikko sitten. Minaj’n oma Your Love ylsi sijalle 14 viime kesänä.
Minaj on kotoisin Trinidadin saarelta. Musiikkimaailmassa tunnetuin maanmies taitaa olla Haddaway. Myös Billy Ocean syntyi Trinidadilla, mutta nousi tähdeksi brittiläisenä.
Justin Bieber nettosi kolmannen Top 10 -menestyksensä noin vuoden sisään, kun My Worlds Acoustic debytoi seitsemäntenä. My World 2.0 saavutti talvella paalupaikan. Vaikuttaa pahasti Hanson-ilmiöltä. Heiltähän ilmestyi neljä julkaisua noin vuoden sisään eikä toinen varsinainen studioalbumi sitten enää oikein menestynyt.
My Chemical Romance on menettänyt ostajakuntaa neljässä vuodessa, mutta Danger Days pääsi silti sijalle kahdeksan. Albumilistan ykkössija on vielä saavuttamatta sekä Britanniassa että USA:ssa.
Myös Ne-Yon käyrä on laskeva: neljän studiolevyn suora näyttää numeroita 1, 1, 2 ja 9. Sama suuntaus pätee Hot 100 -listalla. Edellisestä omasta Top 10 -menestyksestä on reilut kaksi vuotta.
Ke$han toimintatavat juontavat juurensa Lady Gagaan ja ykkösenä käynyttä Animalia seuraa Cannibal sijalla 15.
Christina Aguileran ja Cherin tähdittämän Burlesque-leffan soundtrack avasi sijalle 18. Se sisältää ensimmäiset Cher-levytykset seitsemään vuoteen. Legendan viimeisin studioalbumi on Living Proof (#9, 2001).
Viikon tervetullein palaaja on Pink Floydin eepos Dark Side of the Moon sijalla 69. 772 listaviikkoa. Vuonna 1973 julkaistua albumia on ostettu Soundscan-aikana yhdeksän miljoonaa kappaletta.


Britannian singlet Top 10


1. (1.) X Factor Finalists 2010 – Heroes
2. (2.) Ellie Goulding – Your Song
3. (-) Nicole Scherzinger – Poison
4. (4.) Olly Murs – Thinking of You
5. (7.) Far East Movement feat. Cataracs & Dev – Like a G6
6. (11.) Black Eyed Peas – The Time (Dirty Bit)
7. (5.) Rihanna – Only Girl (In the World)
8. (10.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?
9. (-) David Guetta featuring Rihanna – Who’s That Chick
10. (3.) JLS – Love You More

Aiemmin soolona nätisti flopannut Nicole Scherzinger sai työvoiton, kuten aiemmin ennakoin Kristallipallo-sarjassa. Poison debytoi kolmantena ja on Scherzingerin ensimmäinen oma Top 10 -single. Britanniassa neidon suhdanteet liitelevät huomattavasti Yhdysvaltoja korkeammalla.
Epätietoisen Rihannan nimi näkyy kolmella Top 10 -singlellä. Edellisen kerran vastaavan tempun teki John Lennon haudan takaa vuodenvaihteessa 1980-81. Tuorein Rihanna-menestys on David Guettan varmaakin varmempi hitti Who’s That Chick. Guettalla on neljä ykköstä, joista kolme pääroolissa.
Coldplayn Christmas Lights tuli myyntiin keskellä viikkoa ja ehti sijalle 18. Bändillä on megasuosiostaan huolimatta vain yksi ykkönen: Viva la Vida (2008).
N-Dubzin Girls näyttäytyy albumijulkaisun myötä sijalla 23 ja hollantilaisen Afrojackin Take Over Control debytoi pykälää alempana. Biisillä on mukana maannainen Eva Simons.
Alexa Goddardista tuli kolmas esittäjä, joka listasi Turn My Swag Onin (26). Älkää kysykö kuka ja miksi. The Wantedin kolmas single Lose My Mind poimittiin viikon aikana ryhmän esikoisalbumilta sijan 29 arvoisesti.
Radioheadin Creep (39) tupsahtaa aina silloin tällöin listalle, lähinnä kun joku on hoilannut sen televisiossa. Single kävi seitsemäntenä syksyllä 1993 ja oli ensimmäinen yhtyeen seitsemästä Top 10 -menestyksestä.
Jouluklassikoiden tilannepäivitys: All I Want for Christmas Is You 22, Fairytale of New York 27.
Pet Shop Boysin Togetheristä (58) tuli ensimmäinen fyysisesti levyllä julkaistu Pet Shop Boys -single, joka ei yltänyt Top 40:iin. Sen oli pakko tapahtua joskus ja nykyisten listasuhdanteiden valossa oli varsin itsestään selvää, että Together ei mahtuisi mukaan.


Britannian albumit Top 10

1. (1.) Take That – Progress
2. (-) Olly Murs – Olly Murs
3. (2.) JLS – Outta This World
4. (5.) Rihanna – Loud
5. (4.) Susan Boyle – The Gift
6. (7.) Bon Jovi – Greatest Hits
7. (-) N-Dubz – Love Live Life
8. (10.) Michael Bublé – Crazy Love
9. (-) Duffy – Endlessly
10. (6.) André Rieu – Moonlight Serenade

Albumilistan suurin tapahtuma on eittämättä Duffyn kakkosalbumin katastrofaalinen yhdeksäs sija. Katastrofaalinen siksi, että Rockferry-esikoinen (2008) oli ilmestymisvuotensa ostetuin albumi ja on myynyt seitsenkertaista platinaa. Näppituntumalta siis vain noin joka viideskymmenes Rockferryn hankkinut osti Endlesslyn kuluneella viikolla.
Take That pitää yhä kärkipaikkaa ja Progressista tulee ensi viikolla vuoden ensimmäinen miljoonan rajan ylittänyt albumi. Kakkosena debytoi X Factor -suosikki Olly Murs esikoisellaan.
Love Live Life on N-Dubzin toinen top kymppiin yltänyt julkaisunsa kolmesta yrittämästä. Aiemmat kaksi pääsivät sijoille 11 ja 6.
Duffyn veroisen mahalaskun koki Black Eyed Peasin kuudes albumi The Beginning, joka tupsahti 17:nneksi. Kummankin puolustukseksi täytyy sanoa, että kehnosta startista huolimatta pitkäsoitot tuskin ovat sanoneet vielä viimeistä sanaansa.
Ellie Gouldingin uudelleen pakattu ykkösalbumi Lights palasi sijalle 24.

Ei kommentteja: