maanantai 22. marraskuuta 2010

Tuttuja ensikertalaisia

Vaikkei mitenkään mullistavaksi osoittautunutkaan, The Beatlesin iTunes-diili sinkosi brittilistan Top 75:een kaksi tulokasta, Twist and Shoutin (46) ja Here Comes the Sunin (64). Kumpaakaan ei ole julkaistu virallisena singlenä. Twist and Shout julkaistiin alun perin liverpoolilaisten ensimmäisellä albumilla Please Please Me (1962) ja Here Comes the Sun albumilla Abbey Road (1969). The Beatlesilla on nyt 34 singlelistamerkintää.

Take That on tämän hetken kiistatta suurin yhtye Brittein saarilla. Mainitsin edellisen tekstin kommenttiosiossa, että Progressia ostettiin viikon aikana enemmän kuin mitään muuta albumia 2000-luvulla. Be Here Now toki jäi aika kauas edelle.

Top 75 -singlelistalle ei Progressilta ole kuitenkaan livahtanut muita kuin The Flood. Sen sijaan sijalle 74 palasi Rule the World (2007), joka on selvästi massiivisin Take That -hitti, vaikkei koskaan yltänyt ykköseksi. Se on viettänyt Top 75:ssä huimat 73 viikkoa.

Listasuhdanteet muuttuvat joskus nopeastikin. Menneitä singlelistan urotekojaan saavat muistella ainakin Kanye West (Runaway, 56), Chipmunk (Flying High, 72) sekä uudella singlellään kummallisen alas jäänyt Florence & The Machine (Heavy in Your Arms, 53). Florencen biisi on tosin julkaistu jo aiemmin kolmannen Twilight-elokuvan soundtrackilla, mutta silti.

Albumilistan floppiosastoon tungetaan toistaiseksi edellisessä tekstissä mainittu Tinchy Stryderin Third Strike (48) sekä Nellyn 5.0 (59). Stryderin ensimmäinen lista-albumi Catch 22 (2009) ylsi kakkoseksi ja Nellyn albumilistarivistön aiemmat palaset ovat 14, 2, 8, 11 ja 20. Myös Elvis Presleyn nimen vetovoimalla on rajansa: Viva Elvis romahti 19-52.

Elton Johnin duettoalbumi Leon Russellin kanssa ehti ulos listalta silmänräpäyksessä, mutta Your Song -revival nosti Rocket Man -kokoelman potentiaaliseksi joulun kauppatavaraksi. Sijalle 53 palannut kooste ylsi tuoreeltaan kakkoseksi vuonna 2007.

Ei kommentteja: