tiistai 16. marraskuuta 2010

Floppeja ja periksiantajia

Sama bändi, eri profiili. Girls Aloud -tytöt Cheryl Cole sekä Nadine Coyle julkaisivat albumin peräkkäisillä viikoilla, mutta vastaanotto oli radikaalisti erilainen: Cole sai toisen ykkösensä, Coylen yritys lässähti sijalle 47. Coylen Insatiable-lätyn suoritus oli suorastaan hämmentävän kehno ottaen huomioon Girls Aloudin vahvan fanipohjan.

Colehan on megajulkkis, joka saa X Factorin tuomarina ilmaista näkyvyyttä jatkuvasti, joten sinänsä vertailu ei ole aivan reilua. Coylen taustalla vaikuttaa myös huomattavasti Polydoria rajallisemmin resurssein operoiva Black Pen -yhtiö.

Mutta edes levy-yhtiö ei selitä tätä floppia: kahden ykkössinglen jälkeen hip hop -ryhmä Roll Deepin Winner Stays on -albumi hyytyi sijalle 55. Merkkejä kompuroinnista oli kyllä havaittavissa, sillä viime viikolla Take Control -single mätkähti 29:nneksi. 55. sija on jopa huonompi kuin kollektiivin esikoisen 50. sija vuonna 2005 – ja silloin tukena oli vain kaksi Top 40 -sinkkua.

Jos asiaa tarkastelee oikein ilkeästi, niin oletetusti puolesta miljoonasta edes yhden kolmesta sinkusta hankkineesta vain noin prosentti osti albumin sen julkaisuviikolla.

En tiedä, lohduttaako Roll Deepin miehiä se tieto, että Stingin tyttären I Blame Coco -projekti jäi sijalle 86. The Constant kuitenkin kolkutteli Top 40:n portteja ainakin Ranskassa.

Ilta-Sanomat
ja Wall Street Journal tietävät jo kertoa, että The Beatlesin katalogi tulee lopultakin iTunesiin, vaikka virallinen ilmoitus asiasta tullee myöhemmin tänään. Suhteellisuudentaju karkasi käsistä tietenkin jo otsikossa ”Apple julistaa: Tätä päivää et unohda!”. Siitä onkin hyvä jatkaa lukemaan uutista ”Näin zumbaavat Zetor-miehet”.

The Beatlesin diili Applen kanssa ei välttämättä näy mitenkään radikaalisti listoilla, sillä kysyntää tuskin ohjataan johonkin tiettyyn biisiin. Yhdysvaltojen Hot 100 -listalle vanhoilla biiseillä ei tietenkään ole asiaa, mutta digi- ja albumilistoilla saatetaan kokea pieni The Beatles -invaasio, samoin brittilistoilla. Katsellaan. Esimerkiksi Metallican sinkut eivät ole olleet laajalti uutisoidusta iTunes-diilistä huolimatta mitään kummoisia myyntimenestyksiä Yhdysvalloissa.

Ei kommentteja: