sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Listakatsaus, vko 48

Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) Rihanna – Only Girl (In the World)
2. (4.) Pink – Raise Your Glass
3. (1.) Far East Movement feat. Cataracs & Dev – Like a G6
4. (6.) Ke$ha – We R Who We R
5. (5.) Nelly – Just a Dream
6. (9.) Katy Perry – Firework
7. (3.) Bruno Mars – Just the Way You Are
8. (7.) Rihanna featuring Drake – What's My Name?
9. (22.) Cee Lo Green – F**k You (Forget You)
10. (10.) Trey Songz featuring Nicki Minaj – Bottoms Up

Rihannan Only Girl (In the World) nousi Hot 100 -listan huipulle. Kyseessä on Billboardin mukaan ensimmäinen kerta, kun albumin ensimmäinen singlelohkaisu nousi ykköseksi vasta toisen jälkeen. Tietyllä tavalla kuitenkin The Beatles ehti pioneeriksi tälläkin saralla: She Loves You julkaistiin alun perin vuonna 1963 ennen I Want to Hold Your Handiä (1964), mutta nousi ykköseksi vasta viimeksi mainitun jälkeen maaliskuussa 1964.
Only Girl on joka tapauksessa Rihannan yhdeksäs ykkössingle ja jo neljäs tänä vuonna. Neitoa ei tunnu pysäyttävän mikään. Yhdeksän ykköstä on enemmän kuin kenelläkään muulla 2000-luvulla. Usherilla on kahdeksan.
Gwyneth Paltrow sai ensimmäiset Hot 100 -merkintänsä esittämällä Glee-sarjassa Cee Lo Greenin Forget Youn sekä Singing in the Rainin naitettuna Umbrellan kanssa. Glee Castin ja Paltrow’n versio Forget Yousta debytoi sijalla 11, mutta oikeutetusti alkuperäinen sai vielä kovemman vauhdin ja nousi sijalta 22 ensimmäistä kertaa Top 10:iin yhdeksänneksi.
Paltrow ei ole listauntuvikko. Hän sai radiohitin vuonna 2000 esittämällä Huey Lewisin kanssa Smokey Robinson -biisin Cruisin'. Odottelemme Chris Martin -duettoa.
Dr. Dren Detox saattaa sittenkin ilmestyä joskus. Uusi biisi Kush (49)  palautti miehen Hot 100 -listalle pääroolin esittäjänä kymmenen vuoden tauolta. Ykkösiä ei vielä ole omissa nimissä, mutta vierailu Blackstreetin No Diggityllä (1996) toi paalupaikan. Hän oli mukana myös 2Pacin California Lovella (1996), joka julkaistiin ykkössingle How Do U Want Itin toisena a-puolena.
Toinen palaaja on Michael Jackson, jonka tauko ei ehtinyt venyä kuin kahden ja puolen vuoden mittaiseksi. Edellisellä listamerkinnällä Wanna Be Startin’ Somethin’ 2008 oli mukana Akon, joka laulaa myös Hold My Handillä (84). Jacksonilla on omissa nimissään 13 Hot 100 -listan ykköstä, viimeisin You Are Not Alone (1995).


USA:n albumit Top 10

1. (1.) Susan Boyle – The Gift
2. (-) Jackie Evancho – O Holy Night (EP)
3. (-) Rihanna – Loud
4. (-) Josh Groban – Illuminations
5. (-) Kid Rock – Born Free
6. (-) Rascal Flatts – Nothing Like This
7. (-) Keith Urban – Get Closer
8. (-) Soundtrack – Glee: The Music, The Christmas Album
9. (2.) Taylor Swift – Speak Now
10. (-) Nelly – 5.0

Susan Boylen The Gift kasvatti myyntiään muutaman prosentin viime viikosta ja jätti taakseen muun muassa USA:n Talentista löytyneen kymmenvuotiaan Jackie Evanchon. O Holy Night sisältää neljän biisin ep:n ja dvd:n, joten albumilistakriteerit täyttyvät juuri ja juuri. Sitä ostettiin 239 000 kpl. Jossitteluna voidaan mainita, että jos Evancho olisi lyönyt Boylen, hänestä olisi tullut listahistorian nuorin ykkösartisti.
Rihanna ylsi Loud-albumillaan uransa parhaaseen viikkomyyntiin, mutta albumilistan ykkössija on viidestä Top 10 -menestyksestä huolimatta yhä saavuttamatta.
Yhtä varmasti kuin joulu tulla jolkottaa saapuu listoille Josh Groban – joko vanhalla joululevyllään Noël tai uudella materiaalilla. Illuminations aloitti nelossijalta ja on miehen kuudes Top 10 -albumi kymmenen vuoden sisään. Ykkösiäkin on kaksi, Closer (2003) ja mainittu Noël (2007).
Kuudetta kertaa kärkikympissä on myös rokkari Kid Rock, jonka Born Free debytoi sijalla viisi. Mies pääsi maistamaan ykkössijan makua edellisellä albumillaan Rock N Roll Jesus (2007). Ensimmäinen lista-albumi Devil Without a Cause (1998) on saanut 11-kertaisen platinamerkinnän.
Mihin tahansa muuhun vuodenaikaan Rascal Flattsin studioalbumi olisi varmahko ykkönen, mutta nyt Nothing Like This joutui tyytymään kuudenteen tilaan. Bändi on kärkikympissä seitsemättä kertaa ja neljä edellistä studioalbumia ylsivät kärkeen asti.
Kantrihenkistä menoa löytyy myös pykälää alempaa Keith Urbanin toimesta. Jo 90-luvun alusta lähtien levyttäneellä australialaiselta vei kymmenen vuotta murtautua listojen kärkeen, mutta sittemmin meno on ollut tasaisen vahvaa. Ykkössijakin tuli viimevuotisella Defying Gravityllä.
Glee jatkoi Top 10 -putkeaan joulualbumilla ja kärkikympin kahdeksas uutuus on Nellyn Britanniassa flopannut 5.0. Nimestään huolimatta 5.0 on räppärin kuudes studioalbumi ja kaikki kuusi ovat myös Top 10 -menestyksiä.
A Day to Remember (11) on ensimmäistä kertaa Top 20:ssä ja Pinkin kokoelma debytoi tyypillisillä kokoelmasijoilla (14). Bruce Springsteenin The Promise sen sijaan petti odotukset 16. sijallaan.
Muun muassa The Beatlesin ilmaantuminen iTunesiin kiritti digitaalisen kaupan noin viidenneksen vuodentakaista paremmaksi. Albumilistan top sataan ponnahti seitsemän The Beatles -julkaisua, korkeimmalle Abbey Road (48).
Eminemin Recoverystä tuli vuoden ensimmäinen kolmen miljoonan myydyn albumin rajan rikkonut julkaisu.


Britannian singlet Top 10

1. (-) X Factor Finalists 2010 – Heroes
2. (3.) Ellie Goulding – Your Song
3. (1.) JLS – Love You More
4. (-) Olly Murs – Thinking of Me
5. (4.) Rihanna – Only Girl (In the World)
6. (2.) Take That – The Flood
7. (6.) Far East Movement feat. Cataracs & Dev – Like a G6
8. (5.) Katy Perry – Firework
9. (12.) Adele – Make You Feel My Love
10. (18.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?

David Bowien Heroes ylsi vuonna 1977 ainoastaan sijalle 24, mutta nyt oli sen vuoro päästä (tai joutua) X Factor -kilpailijoiden käsittelyyn ja kärkeen. Kahtena aiempana vuonna samoihin aikoihin ykkösenä ovat käyneet tulkinnat Mariah Careyn Herosta sekä Michael Jacksonin You Are Not Alonesta.
Viime vuoden X Factorista ponnistanut Olly Murs seurasi ykkössingleään Please Don’t Let Me Go nyt Thinking of Men nelossijalla.
BBC:n Sound of 2011 -listalle veikattu Jessie J debytoi sijalla 25 esikoissinglellään Do It Like a Dude. Brett Domino väsäsi ravintoterapeutti Gillian McKeithistä laulun sijan 29 arvoisesti.
Viikon positiivinen yllätys on Gorillazin Doncamatic (All Played Out) -biisin 37. sija, sillä aiemmin tänä vuonna julkaistulta Plastic Beachiltä ei lohjennut ainoatakaan Top 40 -hittiä.
Kylie Minoguen Better Than Today punnersi sijalle 40. Duffyn paluusingle Well Well Well (41) tai Liam Gallagherin uuden Beady Eye -projektin Bring the Light (61) eivät kyenneet edes siihen.
Top 40:n alapuolella alkavat ryhmittyä joululaulut kuten The Poguesin ja Kirsty MacCollin Fairytale of New York (51). Facebookissa yritetään saada se viimein jouluykköseksi kunnioittamaan MacCollin kuoleman kymmenvuotispäivää. Klassikkobiisin paras noteeraus eli kakkossija lohkesi julkaisuvuonna 1988, vuonna 2005 päästiin kolmoseksi, seuraavana vuonna kuudenneksi ja 2007 neljänneksi.


Britannian albumit Top 10


1. (1.) Take That – Progress
2. (-) JLS – Outta This World
3. (-) Westlife – Gravity
4. (3.) Susan Boyle – The Gift
5. (2.) Rihanna – Loud
6. (4.) André Rieu – Moonlight Serenade
7. (6.) Bon Jovi – Greatest Hits
8. (12.) Kings of Leon – Come Around Sundown
9. (5.) Pink – Greatest Hits…So Far!
10. (9.) Michael Bublé – Crazy Love

Take Thatin Progressin myynti putosi tietenkin prosentuaalisesti melko paljon, mutta se piti silti takanaan JLS:n toisen albumin Outta This World sekä Westlifen 11. pitkäsoiton nimeltään Gravity. Irlantilaisilla on seitsemän ykkösalbumia ja Gravityn kolmas sija on yhtyeen heikoin.
Levy-yhtiötä vaihtanut Russell Watson julkaisi uuden albumin uudella lafkalla viikko vanhan firman kokoelman jälkeen ja sijoittui pykälää paremmin: 13. Nimeämispolitiikka ei ole muuttunut lainkaan.
My Chemical Romancen pitkäniminen neljäs albumi oli ensimmäisissä väliaikatiedoissa jopa viidentenä, mutta putosi lopulta ulos kärkikympistä sijalle 14. The Black Parade (2006) ylsi kakkoseksi ja on bändin ainoa Top 10 -albumi toistaiseksi.
Kanye Westin My Beautiful Dark Twisted Fantasy kärsii toistaiseksi hittien puutteesta ja joutui tyytymään 16. sijaan. Yhdysvalloissa se on matkalla ykköseksi. Westillä on yksi ykkösalbumi (Graduation, 2007), edellinen 808s & Heartbreak (2008) pääsi sijalle 11.
Tuotteliaan Daniel O’Donnellin joulualbumi jäi Top 20:n ulkopuolelle sijalle 21. Hartaalla O’Donnellilla on kymmenen Top 10 -albumia, muttei vielä ykköstä.
Ensi viikolla USA:ssa Kanye Westille kovimman vastuksen tarjoava Nicki Minaj debytoi Pink Friday -esikoisellaan sijalla 34, neljä pykälää Josh Grobanin uutuuden alapuolella.

Ei kommentteja: