sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Listakatsaus, vko 46

Billboard Hot 100, Top 10

1. (60.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?
2. (2.) Far East Movement feat. Cataracs & Dev – Like a G6
3. (3.) Bruno Mars – Just the Way You Are
4. (4.) Rihanna – Only Girl (In the World)
5. (1.) Ke$ha – We R Who We R
6. (5.) Nelly – Just a Dream
7. (10.) Pink – Raise Your Glass
8. (7.) Trey Songz featuring Nicki Minaj – Bottoms Up
9. (6.) Usher featuring Pitbull – DJ Got Us Fallin’ in Love
10. (29.) Katy Perry – Firework

Karibian neito Rihanna sai vierailut mukaan lukien kahdeksannen Hot 100 -listan ykkösensä biisillä What’s My Name, joka myyntisinglen avulla loikkasi ykköseksi sijalta 60. Samalla kyydillä Drake pääsi kärkeen ensimmäistä kertaa ja kruunasi hienon vuotensa.
Rihannan aiemmat ykköset ovat SOS (2006), Umbrella (2007), Take a Bow (2008), Disturbia (2008), T.I.:n Live Your Life (2008), Rude Boy (2010) ja Eminemin Love the Way You Lie (2010). Siis kuusi omaa ja kaksi painavaa vierailua. Kahdeksan ykkösen klubissa ovat myös The Rolling Stones ja George Michael.
Rihanna on viime vuosien ylivoimaisesti ahkerin ykköshittien tekijä, sillä toiseksi eniten ykkösiä viiden viime vuoden aikana on saanut Justin Timberlake, neljä.
Taylor Swiftin läpimurtohitti oli nimeltään Tim McGraw ja itse Tim McGraw palasi listoille singlellä Felt Good on My Lips (26). McGraw’lla on 23 Top 40 -merkintää sekä nätti laulajavaimo Faith Hill.
Ke$han Sleazy debytoi sijalla 51, Nicki Minajin Eminem-yhteistyö Roman’s Revenge sijalla 56 sekä vanha kunnon Ricky Martin 74:ntenä kappaleella Lo Mejor De Mi Vida Eres Tu – tai englanniksi The Best Thing about Me Is You. Martinin edellisestä Hot 100 -merkinnästä onkin jo nelisen vuotta. Kappaleen englanninkielisestä nimestä tulee mieleen Bryan Adamsin ysärihitti The Only Thing That Looks Good on Me Is You (1996), joka ylsi brittilistan vitoseksi, mutta jäi Hot 100 -listalla sijalle 52.


USA:n albumit Top 10

1. (1.) Taylor Swift – Speak Now
2. (-) Jason Aldean – My Kinda Party
3. (2.) Sugarland – The Incredible Machine
4. (-) Mariah Carey – Merry Christmas II You
5. (4.) Lil Wayne – I Am Not a Human Being
6. (3.) Kings of Leon – Come Around Sundown
7. (5.) Eminem –  Recovery
8. (-) Neil Diamond – Dreams
9. (-) Brad Paisley – Hits Alive
10. (6.) Elton John & Leon Russell – The Union

Taylor Swiftin Speak Now -albumin myynti putosi kolmasosaan viime viikosta, mutta sekin riitti selvään kärkipaikkaan Yhdysvaltojen albumilistalla. Neidon vanha joululevy puolestaan nousi Top 20:iin ensimmäistä kertaa listauransa aikana.
Kantri on valttia, sillä kolmatta viikkoa kärkikolmikossa hyörivän Sugarlandin edelle kiilasi Jason Aldean, jonka neljäs albumi My Kinda Party toi uran parhaan listasijoituksen. Platinainen edeltäjä Wide Open (2008) ylsi neljänneksi.
Mariah Careyn toinen joululevy, seuraaja vuoden 1994 Merry Christmasille, aloitti ihan kivasti nelospaikalta. On silti epätodennäköistä, että siltä löytyy mitään niin legendaarista kuin All I Want for Christmas Is You. Legendaarinen on myös Carey itse: 18 Hot 100 -listan ykköstä, 27 Top 10 -hittiä, kuusi ykkös- ja 16 Top 10 -albumia.
Neil Diamondin coveralbumi Dreams starttasi sijalta kahdeksan, samalta paikalta kuin Britanniassa. Se on Diamondin 17. Top 10 -albumi, mutta jäi jälkeen kahden edellisen albumin sijoituksista. Home Before Dark (2008) kävi ykkösenä ja livelevy Hot August Night/NYC (2009) kakkosena.
Brad Paisleyn ensimmäinen varsinainen kokoelma Hits Alive on kahden levyn paketti. Ykköslevyllä käydään läpi miehen lukuisat hitit ja toinen on live. Paisleyllä on kuusi Top 10 -albumia, muttei ainuttakaan ykköstä. Top 3:ssa mies on käynyt kolmesti.
Lady Antebellumin joulu-ep nousi tähän asti parhaalle sijalleen 17. N*E*R*D:n loiston päivät alkavat olla takana: Nothing ylsi vain 21:nneksi, mutta vielä kehnommin menee Good Charlottella (Cardiology, 31). Synnyinmaassaan unohdetun Elvis Costellon National Ransom rimpuili 39:nneksi ja Weezerin harvinaisuuskokoelma jäi sijalle 48.


Britannian singlet Top 10

1. (1.) Rihanna – Only Girl (In the World)
2. (-) Take That – The Flood
3. (4.) Katy Perry – Firework
4. (-) McFly featuring Taio Cruz – Shine a Light
5. (3.) Alexis Jordan – Happiness
6. (7.) Mike Posner – Cooler Than Me
7. (2.) Cheryl Cole – Promise This
8. (5.) Bruno Mars – Just the Way You Are
9. (19.) Adele – Make You Feel My Love
10. (6.) Cee Lo Green – Fuck You (Forget You)

Only Girl (In the World) piti kevyesti pintansa Take Thatin hyökkäystä vastaan singlelistalla. Stuart Pricen tuottama The Flood on viisimiehisen yhtyeen ensimmäinen julkaisu sitten Back for Goodin (1995). Heillä on ihan kivasti 11 brittiykköstä sekä 19 Top 10 -singleä.
McFly nappasi uudelle singlelleen vieraaksi Taio Cruzin. Ihan hyvä veto, vaikka Cruz ei auttanutkaan Tinchy Stryderia Top 20:iin viime viikolla. Edellinen McFly -single Party Girl kävi kuudentena. Shine a Light on ryhmän 17. Top 10 -sinkku, ykkösiä on yhä jo Party Girlin yhteydessä mainitut seitsemän.
Black Eyed Peasin The Time (Dirty Bit) (11) ennakoi uutta The Beginning -albumia. Single tuli myyntiin keskellä viikkoa, joten se noussee ensi viikolla ryhmän 11. Top 10 -menestykseksi. Kenties jopa viidenneksi ykköseksi?
Sijalla 12 debytoi Shayne Wardin näkemys Nickelbackin Gotta Be Somebodysta.
Pinkin kokoelman täky Raise Your Glass on tavallinen korkealaatuinen Pink-single, muttei selvästikään tarpeeksi trendikäs debytoidakseen kärkikymmenikössä. Pinkillä on 14 Top 10 -menestystä, joista ykkösiksi pääsivät Lady Marmalade (2001), Just Like a Pill (2002) sekä So What (2008).
Jamaikalainen Gyptian tuo tuulahduksen tropiikista sijalle 16 listadebyytillään Hold You, joka oli pieni jenkkihitti viime kesänä.
Viikon monipuoliset listat huipentaa Royal British Legionin tulkinta hiljaisuudesta. 2 Minute Silence eli kaksi minuuttia hiljaisen ympäristön ääniä. Hyväntekeväisyyttä tietty. Mutta coveroiko X Factor -voittaja tästä itselleen jouluykkösen?
Sijalla 31 on vastaavasti My Chemical Romancen tulkinta tarttuvasta kertosäkeestä eli neljä kertaa Na Na Na. Jenkkibändiltä löytyy ykkönenkin, Welcome to the Black Parade (2006).
Ellie Gouldingin ensi viikon potentiaalinen Top 10 -single Your Song aloitti sijalta 39. Se on tietysti tulkinta Elton Johnin läpimurtohitistä, joka kävi listoilla viimeksi Johnin ja Alessandro Safinan versiona vuonna 2001, silloin sijalla neljä. Tukea antoi Moulin Rouge -leffa. Jos Gouldingin luenta yltää kärkikymppiin, se on kappaleelle kolmas kerta. Nyt vauhdittajana on John Lewisin mainos, joka nosti listoille aiemmin tänä vuonna jo Fyfe Dangerfieldin näkemyksen Billy Joelin She’s Always a Womanista.


Britannian albumit Top 10


1. (-) Susan Boyle – The Gift
2. (2.) Bon Jovi – Greatest Hits
3. (1.) Cheryl Cole – Messy Little Raindrops
4. (-) James Blunt – Some Kind of Trouble
5. (6.) Michael Bublé – Crazy Love
6. (4.) Kings of Leon – Come Around Sundown
7. (3.) Rumer – Seasons of My Soul
8. (5.) Rod Stewart – Fly Me to the Moon
9. (12.) Katy Perry – Teenage Dream
10. (-) Cee Lo Green – The Lady Killer

Taviskultakurkku Susan Boyle tulkitsi taas albumillisen tuttuja kappaleita, ja sai toisen ykkösalbuminsa. Edellinen oli tietenkin hurjan menestynyt I Dreamed a Dream, joka toi naiselle myös Top 10 -singlen (Wild Horses).
James Blunt sai tehdä tosissaan töitä markkinoidessaan kolmatta albumiaan nimeltä Some Kind of Trouble. Bluntin ura on hittien osalta pienissä vaikeuksissa, mutta albumipuolella nelossija on ihan mukava kahden albumiykkösen jatkoksi.
Cee Lo Greenin The Lady Killerin kymmenes tila on erittäin hyvä, sillä Gnarls Barkley -menestys St. Elsewhereä (2006) lukuun ottamatta mies ei ole aiemmin käynyt kärkikymmenikössä. Barkley-albumit ovat netonneet sijat yksi ja 19, soolona tai Goodie Mobin jäsenenä Green ei ollut aiemmin edes käynyt listalla.
Toinen yllättäjä on Kinks-mies Ray Davies, joka luotti nykyisin niin suosittuun ”kavereiden kanssa” -konseptiin ja tekaisi albumin nimeltä See My Friends. 12. sija on Daviesin soolouran paras ja vasta toinen Top 40 -sijoitus studioalbumilla.
The Chelsea Pensioners -miehet (14) ovat nimensä mukaisesti eläkeläisiä, joiden voimin paikallinen sairaala/vanhainkoti kerää varoja muun muassa kaikkien aikojen iäkkäimmän albumiykkösen Vera Lynnin, Katherine Jenkinsin ja pari viikkoa sitten kymmenentenä käyneen The Soldiersin avustuksella.
Tuorein Elvis-tuote Viva Elvis (19) perustuu Le Cirque de Soleilin produktioon samaan tapaan kuin The Beatlesin Love aikoinaan. Kohta saman kohtelun saa Michael Jackson. Viva Elvis on legendan kolmaskymmenes kuolemanjälkeinen Top 40 -julkaisu.
Vanhaa materiaaliaan paketoi myös Jay-Z, joka sai uransa suurimman brittimenestyksen neloseksi yltäneellä edellisellä The Blueprint 3 -albumillaan (2009). Siinä valossa The Hits Collectionin ensimmäisen osan olisi voinut odottaa debytoivan korkeammallakin kuin sijalle 20. Menestyssinglejäkin piisaa aina Hard Knock Lifesta (1998) Empire State of Mindiin (2009).
Avignonin Notre Damen nunnat hoilasivat sijalle 24 ja Adele (59-31) sekä Kylie Minogue (72-38) saivat puhtia tv:stä.

Ei kommentteja: