lauantai 29. elokuuta 2009

Sinéad O'Connor - Nothing Compares 2 U (1989)


Irlantilainen Sinéad O'Connor jäi – osin omaa syytään – yhden hitin ja albumin (I Do Not Want What I Haven't Got) ihmeeksi. Hän aloitti levyttämisen jo vuonna 1985, mutta kaupallinen menestys osui seuraavaan vuosikymmenen vaihteeseen. Nothing Compares 2 U nousi sekä Yhdysvaltain, Britannian että Suomen listaykköseksi.

Nothing Compares 2 U on tunnetusti Princen käsialaa, mutta kaikki eivät ehkä tiedä, että se julkaistiin jo vuonna 1985 The Familyn ensimmäisellä ja ainoalla albumilla The Family. Kappale ei ollut single eikä herättänyt suurempaa huomiota.

Sinéad O'Connorin versio on kuitenkin osa pophistoriaa. Kaunis ja etenkin palkitun videonsa osalta jopa mullistava biisi teki esittäjästään suuren tähden, joka menestyksen myötä keskittyi lähinnä käyttäytymään omituisesti ja kiistanalaisesti. Parhaiten muistetaan ehkä Paavin kuvan repiminen Saturday Night Livessä.

1990-luvun mittaan O'Connor keskittyi kuitenkin entistä enemmän musiikkiin ja perhe-elämään. Vuoden 1994 Universal Mother ja vuosituhannen vaihteen Faith and Courage olivat hyviä levyjä, mutta supertähti-status oli lopullisesti menneen talven lumia. Viimeisin studioalbumi Theology julkaistiin pari vuotta sitten. Se on tupla, jonka toisen levy on akustinen, ja toisella samat kappaleet esitetään yhtyeen säestyksellä. O'Connor ei siis suostu vieläkään asettumaan perinteiseen muottiin.

Ei kommentteja: