keskiviikko 5. elokuuta 2009

Jeff Buckley - Hallelujah (1994)

Jeff Buckley - Hallelujah
Uploaded by kak71.

Leonard Cohenin kirjoittaman kauniin Hallelujahin elinkaari on ollut erittäin mielenkiintoinen. Tarvittiin aika monta mutkaa, ennen kuin kappaleesta tuli oikea listahitti vuonna 2008.

Kanadalainen Cohen levytti Hallelujahin vuonna 1984 albumilleen Various Positions. Levy oli varsin menestyksekäs, muun muassa Suomen listakakkonen. Tuolloin Hallelujahista ei vielä ollut hitiksi.

Sittemmin kappaleesta on tullut eräs maailman versioiduimmista. Ensimmäisenä biisin coveroi J.J. Cale vuonna 1991. Tunnetuimmaksi on noussut amerikkalaisen laulaja-lauluntekijän Jeff Buckleyn versio. Yhtä ainoata syytä sen version suosioon on vaikea määritellä. Ehkä Buckleyn omalla kohtalolla on osansa: muusikko Tim Buckleyn poika näet hukkui iltauinnilla Tennesseessä vuonna 1997. Buckleyn ainoalle studiolevylle Grace päätynyt kappale on lähes kanonisoitu merkkiteos ja nousee esiin parhaiden kappaleiden listoilla säännöllisesti. Voitte tehdä itse omat päätelmänne.

Sitten kuvaan tuli tosi-tv. Suomen Idol-kisan myötä Jeff Buckleyn versio nousi singlelistan sijalle 14 syksyllä 2008. Aiemmin samana vuonna se oli ollut viikon ajan Yhdysvaltojen myydyin kappale, kiitos paikallisen Idol-vetäisyn. Suurimman innostuksen aallon Hallelujah kohtasi, kun se valittiin brittiläisen X Factor -kykykisan voittajan ensisingleksi viime joulukuussa. Voittaja oli Alexandra Burke, sinkku myi platinaa, ja nosti myös Jeff Buckleyn version listakakkoseksi. Eli Hallelujah oli samalla viikolla sekä ykkönen (Burke) että kakkonen (Buckley). Ennätys.

Hallelujahista on olemassa aika monta eri versiota. Ainakin nämä ovat jo mainittujen lisäksi sen levyttäneet: Rufus Wainwright, k.d. lang, Katherine Jenkins, Kate Voegele ja Bono.

Jeff Buckleyn diskografiaan jäi siis yksi ainoa studioalbumi, mutta jo se, ja versio Cohenin Hallelujahista tekivät hänestä legendan.

2 kommenttia:

Tarkko kirjoitti...

Eikös tuota Jeff Buckleyn versiota ollut siivittämässä joku elokuvakin? En vaan muista mikä...

Markus kirjoitti...

Onhan sitä käytetty vaikka missä, sekä tv-sarjoissa että elokuvissa. Ainakin Housessa ja Lord of War -elokuvassa. Biisi kuullaan myös Shrek-leffassa, muttei Buckleyn esittämänä.