keskiviikko 12. elokuuta 2009

Nilsson - Without You (1971)


Without You on mielenkiintoinen tapaus. Sen alkuperäinen versio ei ollut edes single, mutta myöhemmin kaksi eri artistia sai siitä ison listahitin.

Brittiyhtye Badfinger kirjoitti Without Youn vuonna 1970 julkaistulle albumilleen No Dice. Badfingerillä oli yhteyksiä The Beatlesiin, mikä osaltaan auttoi heitä luomaan uraa etenkin Yhdysvalloissa. Yhtyeen suurimmaksi jenkkihitiksi muodostui vuonna 1972 julkaistu listanelonen Day After Day.

Hitistä Everybody's Talkin' tuttu laulaja Harry Nilsson kuuli Without Youn luullen sitä The Beatlesin kappaleeksi. Vuonna 1971 hän levytti sen albumilleen Nilsson Schmilsson. Biisistä tuli single ja listaykkönen Atlantin molemmin puolin. Mainitut kaksi kappaletta ovat tänä päivänä ne, joista Nilsson muistetaan. Hän menehtyi vuonna 1994.

Reilut kaksikymmentä vuotta myöhemmin Without Youhun tarttui Mariah Carey. Tommy Mottolan laulajalöytö nousi pinnalle vuonna 1990, ja on sittemmin pysynyt siellä. Hot 100 -listan ykkösiä on toistaiseksi 18, sooloartisteista edellä on vain Elvis. Kiinnostavaa kyllä, Without You ei kuulu tuohon joukkoon, se ylsi kolmanneksi. Sen sijaan siitä – ja albumista Music Box – tuli Careyn läpimurtohitti Euroopassa, muun muassa Suomessa.

On makuasia, tai kenties sukupolvikysymys, kumpi versio on tunnetumpi ja "se oikea". Tai ehkä se onkin Ressun Älä mee.

2 kommenttia:

Tarkko kirjoitti...

Ehkä se oikea versio onkin Minnesotan versio vuodelta 1994, vaikka se ei päässytkään listoille kuin Sveitsissä, ja sielläkin taisi olla vain viikon sijalla 39. Finnjetin Star Dust -listalle versio kuitenkin keikkui pitkään ykkösenä!

Markus kirjoitti...

Oli Minnesotan versio hitti Suomessakin, sinkkulistan ysi aikanaan.

Mulla on edelleen Hitman-kokoelmakasetti, jolta löytyy toi Without You.