perjantai 7. elokuuta 2009

Janis Joplin - Me and Bobby McGee (1971)Allmusic luonnehtii Janis Joplinia 1960-luvun merkittävimmäksi naispuoliseksi rocklaulajaksi. Hän oli uraauurtava laulaja ja esiintyjä, jonka vuoristorataa kulkenut elämä päättyi aivan liian varhain huumeiden yliannostukseen – mikä toisaalta osaltaan nosti hänen statustaan rocklegendana. Ennen kaikkea Joplin kuitenkin määritteli uudestaan naislaulajien roolin rockmusiikin miehisessä maailmassa.

Joplinin suurimpia hittejä oli kantrimuusikko Kris Kristoffersonin yhdessä Fred Fosterin kanssa tekemä Me and Bobby McGee. Biisin levytti ensimmäisenä Roger Miller vuonna 1969. Joplin äänitti sen levylleen Pearl seuraavana syksynä, vain muutama päivä ennen kuolemaansa. Kappaleesta tuli Joplinin ainoa listaykkönen ja albumista suuri kaupallinen ja taiteellinen menestys.

Me and Bobby McGee on hieno biisi ja siitä julkaistaan jatkuvasti uusia versioita. Levyttäneiden lista on pitkä: Olivia Newton-Johnista Melissa Etheridgeen ja The Grateful Deadista Dolly Partoniin. Janis Joplinin versio on kuitenkin se ainoa oikea, vaikka ei olekaan alkuperäinen.

Kristofferson on kertonut, että vaikka hän ei suoranaisesti kirjoittanut kappaletta Joplinille, se oli jo alun perin voimakkaasti yhteydessä Jopliniin. Tämä oli näet Kristoffersonin ystävä ja rakastettu. Tässä mielessä Janis Joplinin Me and Bobby McGee ei sovi perinteisen cover-muotin alle - jos sellaisena pidetään vain olemassa olevan kappaleen uudelleen levyttämistä. Me and Bobby McGee taisi kuitenkin olla Joplinin kappale alusta pitäen, hän vain ei julkaissut sitä ensimmäisenä.

Ei kommentteja: