tiistai 16. toukokuuta 2023

Cha cha chart success

Lieneekö syynä se, että Eurovision laulukilpailu järjestettiin Liverpoolissa, mutta joka tapauksessa kisan status Britanniassa on upeassa nosteessa. Tällä viikolla jopa neljä kilpailukappaletta on yltämässä sikäläisen sinkkulistan top 20 -tasolle, etunenässä Loreenin voittoisa Tattoo.  

Loreenista tuli historian kaksinkertainen viisuvoittaja ja Ruotsi nousi 1990-luvulla juhlineen Irlannin rinnalle voittojen määrässä (seitsemän). Suomalaisten kannalta mielenkiintoisempaa on tietenkin kakkoseksi sijoittuneen Käärijän Cha cha cha -kappaleen resonointi Britanniassa. Se oli eilen sikäläisen Spotifyn päivälistan kakkonen ja yltänee ensimmäisenä suomalaisena kappaleena 18 vuoteen Britannian sinkkulistan kärkikymmenikköön. Vielä tällä hetkellä tuorein on HIMin Wings of a Butterfly (#10, 2005).

 

Suomenkielisenä Cha cha chan menestys on tietenkin hämmästyttävää, mutta muistutettakoon, että viisukontekstissa kielen merkitystä on aina yliarvioitu ja moni viisuikoni on esiintynyt muulla kielellä kuin englanniksi.

 

Jotkut ovat maininneet Käärijän yhteydessä Psyn jättihitin Gangnam Style (2012), jonka sanoista kukaan ei ymmärtänyt paljoakaan, mutta joka lähti viraali-ilmiönä elämään omaa elämäänsä yltäen brittiykköseksi ja Yhdysvaltojen Hot 100 -listan kakkoseksi. Ihan niin suurta menestystä en Cha cha challe kuitenkaan uskalla povata.

Ei kommentteja: