torstai 10. helmikuuta 2022

Listaklassikko: Gotye feat. Kimbra – Somebody That I Used to Know (2012)

 


”Yhden hitin ihme”, ”one hit wonder”. Ilmaisua on toistettu välillä hyvin väärissä paikoissa, mutta Gotyen ja Kimbran kohdalla se on ansaittu. Belgialais-australialaisesta Gotyestä ei tiedetty paljoakaan ennen Somebody That I Used to Know’ta, eikä hänestä ole kuultu paljon sen jälkeenkään.

Somebody That I Used to Know’n listataival alkoi Australiasta ja Uudesta-Seelannista kesällä 2011 ja eteni niin, että Britannian singlelistan ykköspaikka irtosi tasan kymmenen vuotta sitten helmikuussa 2012 ja Yhdysvaltojen Hot 100 -listan kärkipaikka saman vuoden huhtikuussa. Brittilistalla ykkösviikkoja kertyi viisi ja Hot 100 -listalla kahdeksan.

Somebody That I Used to Know hyödyntää brasilialaissäveltäjä Luis Bonfán instrumentaalikappaletta Seville vuodelta 1967. Raukean kuuloinen ja eksoottinen sample oli varmasti osasyy kappaleen valtavaan menestykseen.

Gotye ei ole julkaissut uutta albumia megahitin sisältäneen Making Mirrorsin (2011) jälkeen. Levyn toinen single Eyes Wide Open oli pieni hitti joissain maissa, mutta ei yltänyt esimerkiksi brittilistalle lainkaan. Uusiseelantilainen Kimbra on ollut aktiivisempi – hänellä on muun muassa kolme lista-albumia Yhdysvalloissa.

Somebody That I Used to Know on kerännyt Spotifyssa 1,06 miljardia kuuntelua. Youtubessa videolla on hulppeat 1,85 miljardia katselua.
 

Ei kommentteja: