keskiviikko 2. helmikuuta 2022

Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta

Encanto-elokuvassa kuultava Carolina Gaitánin, Mauro Castillon, Adassan, Rhenzy Felizin, Diane Guerreron, Stephanie Beatrizin ja Encanton castin esittämä We Don’t Talk About Bruno teki tämän blogin suhteen erittäin merkittävää historiaa ja nousi ensimmäisenä Disney-leffahittinä sekä Britannian sinkkulistan että Yhdysvaltojen Hot 100 -listan kärkeen. Se on molemmissa maissa myös eniten esittäjiä listaava ykkönen.

Seitsemän esittäjän vastapainoksi kappaleen on kirjoittanut yksin Lin-Manuel Miranda. Yhden ihmisen kirjoittamat hitit ovat nykyisin harvinaisia ylipäätään – saati sitten ykkösenä. Vuosituhannen alussa niitä oli vielä yksi tai kaksi vuodessa, viime vuosikymmenellä yhteensä neljä ja nyt 2020-luvulla toistaiseksi vain ”Bruno”.

Lin Manuel Miranda on ”Brunon” esittäjien tapaan listaykkösenä ensimmäistä kertaa molemmin puolin Atlanttia. Hänet tunnettiin ennen Encantoa parhaiten Hamilton-musikaalin säveltäjänä. Nähtäväksi jää, tuleeko Encantosta Hamiltonin kaltainen menestys: vuosikausia Yhdysvaltojen listalla ja platinakuorrutetta toisensa perään.

Ei kommentteja: