torstai 20. tammikuuta 2022

Listaklassikko: Joey Dee and the Starliters – Peppermint Twist (1962)


1960-luvulla nuorisokulttuuri oli hieman erilaista kuin tänä päivänä, ja sitä edusti mitä parhaimmin Chubby Checkerin popularisoimaa twist-tanssia hyödyntänyt Joey Dee and the Starlitersin Peppermint Twist, joka nousi Yhdysvaltojen Hot 100 -listan ykköseksi tammikuussa 1962 – juuri Checkerin The Twistin perään.

Peppermint Twist pysyi kärjessä kolme viikkoa. Se pilkottiin sinkulla kahteen osaan, ja varsinainen hittipuoli on Part 1.

Joey Dee and the Starliters ei noussut tästä ajankuvahitistään huolimatta kovin kestäväksi listanimeksi. He saivat kuitenkin toisen Hot 100 -listan top ten -hitin kappaleesta Shout (#6, 1962).

Piparminttu-tvistailua kierrätettiin pariin otteeseen menestyksekkäästi. Catarina Valente vei sen Saksassa kahdeksanneksi vielä samana vuonna, ja glam rock -yhtye Sweet Australian singlelistan kärkeen vuonna 1974.

Peppermint Twistillä on Spotifyssa eri versioina yhteensä noin viisi miljoonaa kuuntelua. Youtubesta ei löydy yhtä ainutta ja oikeaa virallista videota, mutta linkkaan vaikkapa tämän, jolla on 2,3 miljoonaa katselua.

2 kommenttia:

Timo kirjoitti...

Mä laitoin kirjassani Peppermint Twistin makeisaiheisten hittien listalle, koska se on todella vanha karkkibrändi. En tosin saanut selville, onko sitä ollut jo 1962, mutta on mukava ajatella että ensin oli karkki ja sitten hitti.

Markus kirjoitti...

Mitä todennäköisimmin karkki on ollut ensin. Tai en ihmettelisi.