torstai 14. lokakuuta 2021

Listaklassikko: UB40 – Red Red Wine (1988)

 


Nyt hieman poiketaan säännöstä, sillä kirjoitan kappaleesta, josta olen kirjoittanut jo aiemmin. Blogin historian alkuhämärissä nimittäin minulla oli sarja, jossa käsittelin covereita, jotka pääsivät Yhdysvaltojen tai Britannian listakärkeen ja tunnetaan alkuperäisversioita paremmin.

Red Red Wine on eksynyt blogini nimeen asti, koska se on hyvä esimerkki siitä, miten kummallisesti kappaleista voi tulla isoja hittejä tai jopa definitiivisiä klassikoita populaarikulttuurissa.

UB40:n uralle Red Red Winella on valtava merkitys. Yhtye julkaisi Neil Diamondin kappaleesta versionsa jo vuonna 1983, mutta siitä tuli hitti Yhdysvalloissa vasta viisi vuotta myöhemmin. Syyksi kerrotaan, että DJ Bobby Stark otti sen tehosoittoonsa atlantalaisella klubilla. Lokakuussa 1988 biisistä tuli Hot 100 -listan ykkönen, tosin vain viikoksi, mutta kuitenkin.

UB40 palasi jenkkiykköseksi vuonna 1993 coverillaan kappaleesta I Can’t Help Falling in Love, joka soi Sliver-elokuvassa. Se oli sitäkin suurempi menestys viettäen huipulla peräti seitsemän viikkoa. Heillä on kaikkiaan neljä top ten -hittiä.

Brittilistalla Red Red Wine ylsi kärkeen jo vuonna 1983. Sillä on Spotifyssa muhkeat 430 miljoonaa kuuntelua. Virallista videota on katsottu Youtubessa 161 miljoonaa kertaa.

Ei kommentteja: