tiistai 12. lokakuuta 2021

Rakkautta kaupan vuosikymmeniä

Tony Bennettin ja Lady Gagan toinen yhteinen albumi Love for Sale ylsi sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa albumilistan kärkikymmenikköön (UK: #6, US: #8). 95 vuoden ja parin kuukauden iässä Bennett luonnollisesti rikkoi monta ennätystä. Guinness World Records nimesi hänet jopa kaikkien aikojen vanhimmaksi uutta musiikkia albumin verran julkaisseeksi artistiksi.

Cole Porterin sävellyksiä sisältävä Love for Sale on Bennettin vasta kuudes top ten -menestys Yhdysvalloissa. Vaikka niitä on niinkin vähän, aikajänne on pitkä. Hän pääsi ensimmäisen kerran noin korkealle I Left My Heart in San Franciscon (#5, 1962) noustua seitsemänneksi melko tasan 59 vuotta sitten. Tuo 59 vuotta on elossa olevien artistien ennätys. Jos kuolleetkin huomioidaan, Nat King Colen aikajänne on 63 vuotta kahdeksan kuukautta.

Ykkösiä Bennettillä on kaksi, Duets II (2011) sekä edellinen Gagan kanssa levytetty yhteisalbumi Cheek to Cheek (2014).

Britanniassa Bennett on vieraillut kärkikymmenikössä taajemmin vasta tällä vuosituhannella. A String of Tony Bennett’s Hits (1966) ylsi yhdeksänneksi, mutta seuraava top ten -sijoitus tuli mainitulla Duets II -albumilla. Sen viides sija on yhä hänen parhaansa.

Top ten -sijoitusten valossa Lady Gaga on Bennettiä menestyneempi. Hänellä on niitä kymmenen Yhdysvalloissa ja kahdeksan Britanniassa. Yhdeksäs olisi A Star Is Born -soundtrack, mutta sitä ei ole kreditoitu Gagalle ja Bradley Cooperille vaan oudosti vain Motion Picture Soundtrackiksi, vaikka se on käytännössä duettolevy.

Ei kommentteja: