keskiviikko 25. joulukuuta 2019

Kuuntelupiikki

Mariah Careyn jouluklassikosta All I Want for Christmas Is You (1994) riittää juttua, koska se on niin poikkeuksellinen menestys kaikin tavoin: vanha kappale, joka kuitenkin rikkoo joka vuosi striimausennätyksiä. Eilen se paransi Spotifyn päiväennätystä yli miljoonalla kuuntelulla lukemiin 12 029 000. Tätä ennen ennätystä piti noin puolisen vuotta Ed Sheeranin ja Justin Bieberin I Don't Care rahtusen alle 11 miljoonan lukemin.

Eilen jouluaattona moni muukin joululaulu saavutti oman parhaan striimauspäivänsä. Esimerkiksi Whamin Last Christmas (1984) pääsi ensimmäistä kertaa yli kymmenen miljoonan. Last Christmas häviää Careyn hitille nimenomaan Yhdysvalloissa, missä se oli eilen vasta seitsemänneksi kuunnelluin Spotifyssa – esimerkiksi Suomessa se on hivenen suositumpi ja Britanniassa vain niukasti kakkosena. Molemmat kappaleet viettävät nyt juhlavuotta (25 ja 35) ja kulutuksen edistäminen on ollut sen mukaista: All I Want for Christmas Is Yousta julkaistiin uusi video ja myyntisingle, Last Christmasin mukaan nimettiin jopa elokuva ja julkaistiin sille soundtrack.

Muut joulubiisit tulevatkin kaukana takana, sillä noiden kahden jälkeen kulttuurierot alkavat nostaa päätään. Ariana Granden Santa Tell Me (2014) pääsi silti yli seitsemän miljoonan. Se on selvästi globaalisti suosituin uusi joululaulu, jos uudella tarkoitetaan 2010-luvulla ilmestynyttä.

Ei kommentteja: