maanantai 16. joulukuuta 2019

Jouluksi haluan listaykkösen

Mariah Careyn jättiklassikko All I Want for Christmas Is You nousi melko odotetustikin tuoreen Yhdysvaltojen Hot 100 -listan ykköseksi. Varsinainen lista julkistetaan huomenna, mutta jo tänään Billboard ilmoitti hitin ykkössijasta.

All I Want for Christmas Is You julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1994 Careyn Merry Christmas -albumin ensimmäisenä singlenä, mutta iso listahitti siitä tuli vasta 2000-luvulla, kun Billboard salli vanhojen kappaleiden nousun listoille eikä myyntisingleä enää tarvittu. Striimausten aikakaudella kappale on parantanut omaa korkeinta sijoitustaan vuosi vuodelta. Jo viime vuonna se ylsi kolmanneksi.

Ykkössija on Careyn uran 19:s. Hän on yhden ykkösen päässä The Beatlesistä ja hänellä on ykkösiä nyt kolmella eri vuosikymmenellä. On todennäköistä, että All I Want for Christmas Is You on keulilla myös ensi vuoden ensimmäisellä listalla. Careyn ykkösten aikajana on hämmästyttävän pitkä: kesästä 1990 (Vision of Love) joulukuuhun 2019.

Ja vielä lisää historiallista statistiikkaa: All I Want for Christmas Is You on ensimmäinen joululaulu Hot 100 -listan kärjessä sitten Alvin and the Chipmunksin The Chipmunk Songin, joka oli ykkösenä vuodenvaihteessa 1958–59. Listapistekertymän siirtyminen myynnistä kuunteluun on tietenkin vauhdittanut myös muita joululauluja. Esimerkiksi Brenda Leen Rockin' Around the Christmas Tree saavuttaa huomisella listalla niin ikään korkeimman sijoituksensa toistaiseksi.

All I Want for Christmas Is Yousta tuli myös vanhin ykkönen julkaisuunsa nähden. Elton John oli ennen tätä tässä rankingissa ylivoimainen, sillä Candle in the Windin ensimmäinen versio ilmestyi vuonna 1973 ja ykköseksi se pääsi hieman päivitettynä vuonna 1997. Samansuuntaista toimintaa oli myös Don't Let the Sun Go Down on Mellä (1974 ja 1992).

Huh! Todellinen chart moment!

Ei kommentteja: