maanantai 17. syyskuuta 2018

36 vuotta Egyptiin

Vähän tekemällä tehty otsikko, mutta menkööt. Se viittaa Paul McCartneyn uuteen Egypt Station -albumiin, josta tuli hänen ensimmäinen ykkösensä Yhdysvaltojen albumilistalla sooloartistina peräti 36 vuoteen – sitten Tug of Warin (1982). 36 vuoden väli on listahistorian toiseksi pisin Johnny Cashin (1969 ja 2006) jälkeen.

McCartneyn albumia kulutettiin myynniksi muutettuna 145 000 kpl ja siitä suurin osa oli nimenomaan perinteistä myyntiä. Hän kauppasi albumiaan myös keikkalippujen kyljessä, mikä on nykyisin enemmän tapa kuin poikkeus – myös ensi viikon lähes varma ykkönen Carrie Underwood luottaa siihen taktiikkaan.

Ilman kytkyjä Macca ei olisi varmaan tupsahtanut kärkeen, mutta hän on ollut aina vahva Yhdysvaltojen albumilistalla: Egypt Station on hänen kahdeksas ykkösensä (jos Wings-albumit otetaan mukaan, jotka kreditoitiin joskus hänellekin ja joskus ei) ja jo 18. top ten -levy.

Jos The Beatlesin levyt lasketaan, McCartney on päässyt kärkeen jokaisella vuosikymmenellä 1960-luvulta lähtien. Barbra Streisand on yltänyt samaan eikä ole tarvinnut edes yhtyettä tuekseen.

Ei kommentteja: