sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Listakatsaus, vko 47

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Lorde – Royals
2. (3.) Eminem featuring Rihanna – The Monster
3. (2.) Miley Cyrus – Wrecking Ball
4. (4.) Katy Perry – Roar
5. (5.) Avicii – Wake Me Up
6. (7.) Drake featuring Majid Jordan – Hold On, We’re Going Home
7. (9.) OneRepublic – Counting Stars
8. (-) Lady Gaga – Dope
9. (8.) Imagine Dragons – Demons
10. (10.) Lady Gaga – Applause

Lorden Royals keikkuu Hot 100 -listan kärjessä seitsemättä viikkoa. Sillä on kuitenkin vielä matkaa vuoden pitkäikäisimmän ykkösen titteliin, sillä Blurred Lines saavutti 12 kierrosta kärjessä, ja Eminemin The Monster on muodostumassa kovaksi uhkaajaksi.
OneRepublicin Counting Stars eteni jo seitsemänneksi ja on bändin uran toiseksi suurin hitti. Kuten monesti on tullut todettua, Apologize (2007) ylsi kakkoseksi.
Lady Gagan Dope debytoi kahdeksantena, kiitos hurjasti klikatun Youtube Awards -esityksen. Se on Gagan 13. top ten -merkintä viiden ja puolen vuoden sisään, mutta tuskin viettää Hot 100 -listalla kovin pitkään, ellei saa virallisen singlen statusta myöhemmin.
Pitbullin ja Keshan Timber loikkasi 20-15 ja Katy Perryn Unconditionally 25–21. Keith Urbanin ja Miranda Lambertin We Were Us -duetto sai CMA-näkyvyyttä ja hyppäsi 55–26, joka on Lambertin uran toiseksi korkein sijoitus. Hänen aviomiehensä Blake Sheltonin Mine Would Be You eteni 38–28. Taylor Swift esitti gaalassa Red-kappaleen (#6, 2012) ja se nousi 76–32.
A Great Big Worldin ensimmäinen single Say Something on saanut tukea Christina Aguileralta sekä The Voice -esityksestä ja se debytoi 16:ntena. Zeddin ja Hayley Williamsin Stay the Night hyppäsi 51–34. Zeddille top 40 -merkintä on uran toinen, Williamsille sooloartistina myös.
Macklemore ja Ryan Lewis saivat neljännen top 40 -hittinsä White Wallsin edettyä 49–39.
Beyoncén seitsemän vuoden takainen Get Me Bodied palasi sijalle 46 – kiitos viraalihitiksi nousseen Youtube-videon, jossa biisi soi taustalla. Britney Spearsin Perfume ei jaksanut toistaiseksi kuin 76:nneksi.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Eminem – The Marshall Mathers LP 2
2. (-) Celine Dion – Loved Me Back to Life
3. (4.) The Robertsons – Duck the Halls: A Robertson Family Christmas
4. (2.) Katy Perry – Prism
5. (-) Avril Lavigne – Avril Lavigne
6. (3.) Kelly Clarkson – Wrapped in Red
7. (5.) Drake – Nothing Was the Same
8. (8.) Lorde – Pure Heroine
9. (1.) Arcade Fire – Reflektor
10. (-) Pentatonix – PTX: Vol. 2

Eminem saavutti helposti seitsemännen ykkösensä albumilistalla. Seitsemän kuulostaa paljolta – ja onkin, kun kyseessä on vain hieman toista vuosikymmentä pinnalla ollut artisti, joka julkaisee levyjä säästeliäästi – mutta vielä enemmän kerrottavaa riittää hänen mahtavista myyntiluvuistaan. Jopa 13 ykköstä urallaan saavuttanut Jay Z voi nykyisin vain uneksia Eminemin myynneistä.
Peräti kahta Eminemin levyistä on ostettu yli 10 miljoonaa kappaletta ja kaikki ovat myyneet vähintään tuplaplatinaa. Hän on 2000-luvun eniten levyjä myynyt artisti. Myös ensimmäinen The Marshall Mathers LP (#1, 2000) meni tällä viikolla hienosti kaupaksi (140–30).
Loved Me Back to Life on Celine Dionin ensimmäinen englanninkielinen levy kuuteen vuoteen ja vaikka sitä ostettiin melko keskinkertaisesti 77 000 kpl, on kakkossija toki mainio. Dionilla on nyt 12 top ten -merkintää, joista neljä ykköstä – viimeisimpänä A New Day Has Come (2002).
Avril Lavigne aloitti uransa tuolloin 11 vuotta sitten. Nyt hänen nimetön viides albuminsa debytoi viidentenä. Lavignella on studiolevyjen osalta pelkästään top ten -albumeita ja kaksi ykköstä: Under My Skin (2004) sekä The Best Damn Thing (2007).
Pentatonixin kakkosalbumi PTX Vol. 2 debytoi kymmenentenä ollen a cappella -ryhmän ensimmäinen top ten -lätty. The Wantedin Word of Mouth pääsi siedettävästi 17:nneksi. Nimetön esikois-EP ylsi seitsemänneksi.
Il Divon tuorein A Musical Affair debytoi 19:ntenä ja James Bluntin Moon Landing sijalla 20. M.I.A.:n Matangi jäi 23:nneksi, joka sekin on toki hurjasti parempi kuin brittilistan 64. tila.
CMA-bileissä parhaaksi uudeksi artistiksi valitun Kacey Musgravesin Same Trailer Different Park (#2, 2013) palasi 22:nneksi. CMA-näkyvyydestä nautti myös Blake Sheltonin Based on a True Story (#3, 2013), joka rynni 39–14.
Michael Bublén sesonkituote Christmas (#1, 2011) loikkasi 116–34.


Britannian singlet, Top 10

1. (-) Martin Garrix – Animals
2. (-) Lily Allen – Somewhere Only We Know
3. (-) Ellie Goulding – How Long Will I Love You
4. (2.) Eminem featuring Rihanna – The Monster
5. (3.) Little Mix – Move
6. (1.) Storm Queen – Look Right Through
7. (4.) Lorde – Royals
8. (5.) One Direction – Story of My Life
9. (-) Lady Gaga featuring R. Kelly – Do What U Want
10. (-) Robbie Williams – Go Gentle

Hollantilaiset ovat viime aikoina valloittaneet brittilistaa ryminällä. Teini-ikäinen dj Martijn Garritsen eli Martin Garrix on jo kolmas hollantilainen listakärjessä pelkästään tänä vuonna ja lisäksi top ten -singlejä on saalistanut useampikin.
Garrixin ensimmäinen hitti Animals löi niukasti Lily Allenin Keane-coverin Somewhere Only We Know’n, jota käytetään John Lewisin joulumainoksessa. Allenille kakkossija on uran kahdeksas top ten -saavutus. Ykkösiä on toistaiseksi kaksi, Smile (2006) ja The Fear (2008). Alkuperäinen Somewhere Only We Know ylsi kolmanneksi vuonna 2004 ja palasi nyt sijalle 26. Allenin uusi oma biisi Hard Out Here debytoi ensi sunnuntain listalla.
Viimevuotinen John Lewis -mainosbiisi, Gabrielle Aplinin esittämä The Power of Love, ylsi ihan kärkeen asti.
Ellie Gouldingin Children in Need -hyväntekeväisyyssingle How Long Will I Love You täydensi kokonaan uuden kärkikolmikon. Se on Gouldingin kuudes top ten -hitti ja seuraa diskografiassa hänen toistaiseksi ainoaa ykköstään, Burnia.
Lady Gagan ja R. Kellyn Do What U Want on keikkunut iTunesin top kympin liepeillä jo muutaman viikon, mutta se päästettiin listalle vasta nyt, kun Artpop-albumi ilmestyi. Biisi aloitti sijalta yhdeksän ja on Gagan 11. ja Kellyn 15. top ten -single. Kellyn edellisestä top ten -vierailusta ehtikin kulua yhdeksän vuotta. Melko unohdettu Ja Rulen ja Ashantin kanssa esitetty Wonderful ylsi peräti ykköseksi syksyllä 2004.
Robbie Williamsin uutta swing-levyä enteilevä Go Gentle debytoi kymmenentenä. Williams sai vielä viime vuonna ykkösenkin hitistään Candy ja kävi kesällä viidentenä Dizzee Rascalin kanssa. Top ten -vierailuja on nyt peräti 32, ja pisin yhtämittainen putki kesti 21 sinkun verran vuosina 1997–2005. Huikeaa.
Lapsiryhmä The Poppy Girls debytoi sijalla 13 esikoissinglellään The Call (No Need to Say Goodbye). Viiden tytön muodostaman porukan kaikkien jäsenten isät ovat olleet Britannian armeijan palveluksessa ja musiikin tuotto menee hyväntekeväisyyteen.
Celine Dion esiintyi X Factorissa, mikä siivitti Loved Me Back to Life -singlen peräti 75–14. Sijoitus on Dionille mielettömän hyvä, sillä hänen viimeisimmästä top ten -hitistään A New Day Has Come (#7, 2002) on pitkälti yli 11 vuotta. Edellisen englanninkielisen popalbumin Taking Chancesin (#5, 2007) nimikappale ylsi aikoinaan sijalle 40.
Kokoelman julkaisseen The Killersin Shot at the Night pääsi ihan kivasti 23:nneksi. Heillä on toki neljä top ten -käyntiäkin, mutta esimerkiksi edellisen Battle Born -albumin (#1, 2012) maistiainen Runaways joutui tyytymään 18. tilaan.
Rizzle Kicksin Skip to the Good Bit jatkoi määrätietoista nousuaan jo sijalle 16. Justin Bieberin All Bad piipahtiaa sijalla 34. Rudimentalin ja Emeli Sandén Free nousi viisi sijaa 39:nneksi. Dizzee Rascalin ja Teddy Skyn Love This Town eteni ensimmäistä kertaa top 40:ään (52–40).


Britannian albumit Top 10

1. (-) Lady Gaga – Artpop
2. (1.) Eminem – The Marshall Mathers LP 2
3. (-) Celine Dion – Loved Me Back to Life
4. (-) Little Mix – Salute
5. (7.) Elvis Presley – The Nation’s Favourite Elvis Songs
6. (-) The Killers – Direct Hits
7. (-) Cliff Richard – The Fabulous Rock ‘n’ Roll Songbook
8. (-) Alfie Boe – Trust
9. (2.) James Arthur – James Arthur
10. (-) Keane – The Best of

Lady Gaga ja Celine Dion ovat näkyvissä rooleissa myös albumilistalla. Gagan Artpop debytoi selvästi kärjessä ja Dionin Loved Me Back to Life kolmantena. Gagalle ykköstila on uran kolmas (kolmesta studioalbumista, kun The Fame Monster -ep (2009) laskettiin mukaan The Famen myynteihin) ja top ten -käyntejä on nyt neljä.
Dionin menestys on ollut komeaa, vaikka hänen viimeisimmästä ykkösestään onkin jo 11 vuotta. Top ten -paikka on uran kymmenes ja ykkösiä löytyy viisi.
Little Mixin toinen albumi Salute debytoi neljäntenä. DNA-esikoinen (2012) ylsi kolmanneksi. Hieman toisessa vaiheessa uraansa on Cliff Richard, jolle The Fabulous Rock and Roll Songbookin seitsemäs sija on jo 38. top ten -merkintä omissa nimissään ja bändien kanssa on tullut ainakin neljä lisää. Mies on tehtaillut hittilevyjä kuudella vuosikymmenellä.
The Killersin hittikokoelma Direct Hits pääsi toistaiseksi sijalle kuusi ja on bändin kuudes top ten -albumi. Kaikki neljä studioalbumia ovat yltäneet kärkeen asti, joten seuraavalla on paineita.
Viihdetenori Alfie Boella ei puolestaan ole vielä yhtään ykköstä, mutta Trust (8) on miehelle jo neljäs top ten -lätty.
Keanen ensimmäinen kokoelma The Best of debytoi kymmenentenä. Heidän kaikki viisi studioalbumiaan ovat aloittaneet paalupaikalta, mutta kokoelmalla on kärkeen tuskin asiaa, vaikka Lily Allenin cover-levytyksen suosiosta ei ole ainakaan haittaa.
The Beatlesin On Air: Live at the BBC Vol. 2 aloitti ehkä odotettua vaisummin sijalta 12.
Aikuisemmille viihdemusiikin ystäville löytyy Richardin ja Boen lisäksi myös muita vanhoja tuttuja. Irlantilainen Daniel O’Donnell tulee joka vuosi mukaan top 20:een yhtä varmasti kuin syksyn ensimmäinen räntäsade. A Picture of You (16) on hänen kolmaskymmenes top 40 -albuminsa.
1990-luvun lopulta levyttäneellä Russell Watsonilla on hieman vähemmän menestysalbumeita, mutta Only One Manin (17) myötä jo 13 top 20 -levyä, joista top teniin on päässyt kuusi.

Ei kommentteja: