sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Listakatsaus, vko 5

Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) Adele – Set Fire to the Rain
2. (1.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
3. (3.) Flo Rida – Good Feeling
4. (10.) David Guetta featuring Nicki Minaj – Turn Me On
5. (6.) Katy Perry – The One That Got Away
6. (4.) Bruno Mars – It Will Rain
7. (5.) LMFAO – Sexy and I Know It
8. (21.) Kelly Clarkson – (What Doesn’t Kill You) Stronger
9. (7.) Jay-Z & Kanye West – Ni**as in Paris
10. (15.) Jessie J – Domino

Nopeasti tutkien yksikään artisti ei ole koskaan aiemmin ollut sekä Hot 100 -listan että albumilistan ykkösenä kolmea kertaa saman albumin listauran aikana. Saturday Night Fever -soundtrack kykeni siihen, mutta sen hitit eivät olleet yhden artistin esittämiä.
Adelen Hot 100 -ykköset ovat Rolling in the Deep, Someone Like You ja tällä viikolla kärkipaikan napannut Set Fire to the Rain. 21 on siis ainakin piipahtanut albumilistan piikkipaikalla noiden sinkkujen johtaessa Hot 100 -listaa.
We Found Love keikkuu yhä radiolistan kärjessä, sillä myös aikuisemmat asemat ovat sen löytäneet.
David Guettan ja Nicki Minajin Turn Me On oli viikon ostetuin biisi ja eteni Hot 100 -listalla neljänneksi sivuten Guettan uran korkeinta sijoitusta.
Kelly Clarksonin (What Doesn’t Kill You) Stronger hyppäsi 21–8 ohittaen jo nimikkoalbuminsa ensimmäisen singlen Mr. Know It All korkeimman noteerauksen (kymmenes). Clarksonilla on nyt kymmenen top ten -hittiä.
Brittitähti Jessie J sai ensimmäisensä Dominon noustua viisi sijaa kymmenenneksi. Täten top tenissä on kolme brittiläistä sooloartistia. Rupesin mielessäni jo hehkuttamaan tilannetta, mutta muistin, että pari viikkoa sitten siellä keikkunut Lauren Bennettkin on britti, joten itse asiassa saavutus ei olekaan kovin uniikki. Joka tapauksessa briteillä menee erinomaisesti jenkkilistoilla.
Breathe Carolinan Blackout loikkasi top 40:iin (42–32) ollen denveriläiskaksikon ensimmäinen kunnon hitti.
Mary J. Blige sai odottaa Hot 100 -lohkaisua uudelta albumiltaan melko tovin, mutta lopulta tällä viikolla Draken tähdittämä Mr. Wrong debytoi 98:ntenä hyvän radiosoittonsa ansiosta.


USA:n albumit, Top 10

1. (1.) Adele – 21
2. (-) Kidz Bop Kidz – Kidz Bop 21
3. (3.) The Black Keys – El Camino
4. (4.) Drake – Take Care
5. (7.) Rihanna – Talk That Talk
6. (6.) Young Jeezy – TM 103: Hustlerz Ambition
7. (-) James Fortune & FIYA – Identity
8. (22.) Toby Keith – Clancy’s Tavern
9. (8.) Coldplay – Mylo Xyloto
10. (9.) Nickelback – Here and Now

21 on viettänyt kärjessä nyt 17 viikkoa, siis yhteensä neljä kuukautta. Sen takana kakkosena (taas) debytoi Kidz Bop -sarjan kokoelma, sattumoisin numero 21. Se on sarjan jo neljäs kakkosena käynyt albumi, mutta ykkösiä ei ole vielä yhtä ainutta.
Gospel-kokoonpano James Fortune & FIYA hyödynsi matalan kokonaismyynnin ja debytoi seitsemäntenä Identity -albumillaan. Top ten -paikka on heidän ensimmäisensä.
Toby Keithin Clancy’s Tavern loikkasi kahdeksanneksi ja saavutti toisen viikkonsa top tenissä. Albumi debytoi aikoinaan viidentenä. Attack Attackin This Means War aloitti paikalta numero 11, joka on puolestaan heidän korkein sijoituksensa.
Snow Patrolin imperiumi romahti viitossijalta 33:nneksi. Sen yläpuolella debytoi muun muassa uusi Ani DiFranco -albumi Which Side Are You On (26). Kyse tuskin on Suomen presidentinvaaleista. DiFrancon paras sijoitus on Little Plastic Castlen (1998) 22. sija, mutta hänen viimeisimmät albuminsa ennen tätä ovat päätyneet top 50:n hujakoille.
Kathleen Edwards saavutti uransa parhaan sijoituksen Voyageurin yllettyä 39:nneksi. Nightwishin Imaginaerum pysyi yllättäen juuri ja juuri top sadassa, pudotusta 27–99.
Hiljattain menehtynyt Etta James sai kolme albumia top sataan: The Best of – The Millennium Collection (1999) loikkasi 46:nneksi, Her Best (1997) debytoi 59:ntenä ja At Last (1961) 96:ntenä. Viimeksi mainittu tosin ylsi aikoinaan 68:nneksi, mutta merkittiin nyt siis uutuudeksi. The Best ofin 46. tila on hänen albumilistauransa paras.


Britannian singlet, Top 10

1. (-) Cover Drive – Twilight
2. (3.) David Guetta featuring Sia – Titanium
3. (1.) Jessie J – Domino
4. (2.) Rizzle Kicks – Mama Do the Hump
5. (-) Flo Rida featuring Sia – Wild Ones
6. (4.) Swedish House Mafia vs. Knife Party – Antidote
7. (21.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
8. (11.) Kelly Clarkson – (What Doesn’t Kill You) Stronger
9. (5.) Flo Rida – Good Feeling
10. (13.) Pitbull featuring Chris Brown – International Love

Cover Driven Twilight debytoi siis singlelistan kärjessä. Top ten -merkintä on ryhmän toinen. Heidän esikoishittinsä Lick Ya Down ylsi yhdeksänneksi viime syksynä, mutta putosi nopeasti. Bändi tulee Barbadokselta, joka on jo ainakin kahden brittiykköseksi yltäneen artistin koti, huolimatta siitä, että siellä on alle 300 000 asukasta.
Miehistä ja naisista koostuvan vakituisen bändin ykkössinkku on, jos ei nyt sentään kovin harvinainen, niin ainakin noteerattava näky. Ennen Cover Drivea edellinen oli Black Eyed Peasin The Time (Dirty Bit) toissa syksynä.
Sian top ten -singlet käyttäytyvät kuin bussit: ensin yksi, sitten piiiiiitkän odotuksen jälkeen kaksi peräjälkeen. David Guettan Titanium nousi jo kakkoseksi ja Flo Ridan Wild Ones ponkaisi suoraan viidenneksi. Kuten on tullut jo mainittua, Sian ihan ensimmäinen (ja ainoa ikioma) top ten -sinkku tuli Taken for Grantedin yllettyä kymmenenneksi vuonna 2000.
Olen harvoin sataprosenttisen varma minkään kappaleen mahdollisuuksista nousta hitiksi, mutta Gotyen ja Kimbran Somebody That I Used to Know suorastaan säteili hittipotentiaalia jo ensikuulemalta. Tällä viikolla se nousi 21–7 ja on tietenkin molempien ensimmäinen top ten -merkintä brittilistalla. USA:n Hot 100 -listallakin se on jo sijalla 50.
Kelly Clarkson on top tenissä nyt kahdeksatta kertaa. Ykkösiä löytyy yksi: My Life Would Suck Without You (2009). Niin ikään kärkikymppiin kivunneella Pitbullilla on jo kaksi ykköstä, joista toinen Jennifer Lopezin vieraana.
Lana Del Reyn Born to Die debytoi 14:ntenä ysinä käväisseen ja yhä top 20:ssa viipyilevän Video Gamesin jatkoksi. Neidin esikoisalbumi nähtäneen ensi viikolla aivan albumilistan kärkipäässä, kenties jopa ykkösenä.
Redlight-nimisen tanssiaktin Get Out My Head ilmaantui 18:nneksi ja Ed Sheeranin Drunk palasi mukaan sijalle 29. Top 40 -oven avasivat ensimmäistä kertaa myös Professor Greenin Never Be a Right Time (42–35) sekä kovinta kysyntää tyydyttämään ilmaantunut Kings of Pop -nimellä tehty karaokeversio Will.i.amin kappaleesta T.H.E. (The Hardest Ever) sijalla 40. Alkuperäisversiosta tullee aikanaan Mick Jaggerin ensimmäinen top ten -single iäisyyksiin, tarkkaan ottaen 26 vuoteen. Siis ilman muita Rollareita.


Britannian albumit Top 10

1. (2.) Ed Sheeran – +
2. (3.) Coldplay – Mylo Xyloto
3. (1.) Adele – 21
4. (5.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
5. (9.) Rizzle Kicks – Stereo Typical
6. (-) Chris Isaak – Beyond the Sun
7. (10.) Jessie J – Who You Are
8. (7.) The Vaccines – What Did You Expect from The Vaccines?
9. (12.) Noel Gallagher’s High Flying Birds – s/t
10. (8.) Florence and the Machine – Ceremonials

Ed Sheeranin + napsii ykkösviikkoja yksi kerrallaan – nyt saavutettu on sen kolmas yhtä monessa erässä. Viikkomyynti oli uutuuksien puuttuessa liki kehnointa ykköselle vuosikymmeniin, mutta paalu on aina paalu. Jonkunhan pitää olla kärjessä.
Rizzle Kicksin kolmas (tai neljäs) top ten -singlehitti Mama Do the Hump siivitti emoalbuminkin jo viidenneksi. Myös Foster the Peoplen Torches ylsi listauransa parhaaseen sijoitukseen, muttei vielä top teniin.
Kärkipään todellinen yllättäjä on kuutossijan Chris Isaakin Beyond the Sun. Isaakilla oli tätä ennen vain yksi top ten -albumi, läpimurtolevy Wicked Game (#3, 1990). Beyond the Sun on myös miehen ensimmäinen top 40 -merkintä yli 16 vuoteen.
Seal, paitsi erosi Heidi Klumista, niin sai myös tv-aikaa, minkä seurauksena Soul 2 nappasi listauransa korkeimman sijoituksen (17). Aiempi paras oli joulun alla saavutettu 24. tila.
Metalliryhmä Lamb of God ylsi toista kertaa top 40:iin (19) ja First Aid Kit teki tyystin albumilistadebyyttinsä The Lion’s Roarin punnerrettua 35:nneksi.

Ei kommentteja: