tiistai 15. syyskuuta 2009

Vauvoja ja vaareja


Käsittelin viime keväänä Bob Dylanin ikäennätyksiä, ja nyt on taas syytä kirjoittaa iästä. Vera Lynnin (kuvassa) kokoelman ykköspaikka takasi sen, että vanhimman Britannian albumilistan paalupaikalle eläessään nousseen sooloartistin rima nousi korkealle, 92 vuoteen.

Everyhit.comin mukaan nuorin Britannian sinkkulistan kärkeen noussut artisti on Little Jimmy Osmond, ikää 9 vuotta 8 kuukautta (Long Haired Lover from Liverpool, 1972). Teletappien teemalaulun kikatuksesta vastannut Jessica Smith ei saanut krediittejä, mutta oli sinkun noustessa kärkeen vuonna 1997 oletettavasti ainoastaan vajaan vuoden ikäinen. Vanhin sinkkukärkeen noussut artisti on tuttu Louis Armstrong, 66 vuotta 10 kuukautta (What a Wonderful World/Cabaret, 1968).

Albumilistan juniorin titteli menee Neil Reidille, 12 vuotta 9 kuukautta (Neil Reid, 1972), ja seniori on siis Vera Lynn.

USA:ssa Hot 100 -listan nuorin on Stevie Wonder, 13 vuotta (Fingertips pt. 2, 1963). Donny Osmond ja Michael Jackson pääsevät lähelle: molemmat olivat niin ikään 13-vuotiaita. Ennen Hot 100 -listan aikakautta Jimmy Boyd lauloi I Saw Mommy Kissing Santa Claus 12 vuoden 11 kuukauden iässä.

Vanhin hittiykkönen on jälleen Armstrong, tosin eri kappaleella eli biisillä Hello Dolly (1962). Tästä olenkin tainnut mainita aiemmin. Albumipuolen vanhin on Dylan, melkein 68 vuotta (Together Through Life, 2009), mutta kuka on nuorin? Ihmeellistä kyllä, en vielä löytänyt tähän internetin syövereistä sataprosenttisen varmaa vastausta. Oma veikkaukseni on Stevie Wonder (ensimmäisen albuminsa aikaan 13 vuotta), mutta se on vain tutkimusten perusteella esitetty arvaus. Apuanne tarvitaan!

Lähteet: Everyhit.com, Wikipedia, Allmusic, Billboard
Kuva: bbc.co.uk

2 kommenttia:

Timo kirjoitti...

Mun mielestäni on aivan eri asia sattua olemaan hengissä, kun ikivanhat levytykset pääsevät listakärkeen kuin tehdä vanhoilla päivillään uutta menestyvää musiikkia. Toki myönnän, että Veran temppu on melkoinen knoppi.

Stevie Wonderilla on pakko olla USA:n nuoruusennätys myös albumeissa. Mutta pidän aika kökkönä sitä, että Michael Jacksonin nousua 11-vuotiaana yhtyeen päävokalistina sinkkuykköseksi ei noteerattaisi ennätykseksi.

Suomessa on aika vahva vanhuusennätys, kun Vera Teleniuksen 72-vuotiaana levyttämä albumi nousi ykköseksi. Lieneekö missään vanhempaa?

Markus kirjoitti...

Totta, se että sattuu olemaan pitkäikäinen ei sinänsä ole listamielessä mikään meriitti. Cover-levy joulumarkkinoille voisi korjata tämänkin "epäkohdan", mutta ei taida rouva enää juuri lauleskella.

Zac Hanson taisi olla 11, kun Mmmbop oli hitti, mutta hänen roolinsa bändissä ei tietenkään ole verrattavissa Jacksoniin.

Ehkä salaisuus onkin nimessä... Muiden maiden listoista en kyllä osaa sanoa mitään. Ruotsin listaykkösseniorin nimi kiinnostaisi. Veikkaukseni siitäkin on kyllä Dylan.