keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Vanhan tavaran markkinat


Digitaalinen sinkkukauppa käy myös vanhan musiikin eduksi, sillä kappaleet ovat myynnissä jatkuvasti, eivätkä vain rajoitetun ajan, kuten levymuodossa useimmat ovat. Lisäksi esimerkiksi moni potentiaalinen Journeyn kokoelman ostaja tyytyy varmasti hankkimaan ainoastaan Don't Stop Believin' -hitin digitaalisesti.

Paul Grein käsittelee erittäin mielenkiintoisessa tekstissään vanhojen hittien digimenekkiä Yhdysvalloissa. Monessa mukana ollut Don't Stop Believin' on aivan omassa sarjassaan, mutta jo toiseksi myydyin on melkoinen yllätys: havaijilaisen muusikko ja nimihirviö Israel Kamakawiwo'olen medley Somewhere Over the Rainbow/What a Wonderful World.

Vanhat kappaleet eivät kuitenkaan saavuta myyntipiikkejä ilman erityistä syytä: Don't Stop Believin'in on voinut Yhdysvalloissa viime vuosina kuulla melkein missä tahansa yhteydessä, Kamakawiwo'ole hyötyi tosi-tv:stä, Survivor urheilutapahtumista ja Lynyrd Skynyrdin Sweet Home Alabama Kid Rockin viimevuotisesta megahitistä All Summer Long. Thriller puolestaan on halloween-ajan kestosuosikki ja nousi esille luonnollisesti myös Michael Jacksonin kuoleman yhteydessä.

Listan kaikkein kiinnostavin kappale on ehkä Green Dayn Good Riddance (Time of Your Life). En itse pitänyt sitä aikanaan mitenkään merkittävänä julkaisuna, mutta Nimrodin (1997) single lienee vaivihkaa kasvamassa klassikoksi.

Ei kommentteja: