tiistai 5. maaliskuuta 2024

Listaklassikko: Lady Gaga and Bradley Cooper – Shallow (2019)


Kuten olen aina välillä muistanut todeta, Listaklassikko-sarjaan otetaan mukaan kappaleet, jotka ovat yltäneet joko Britannian singlelistan tai Yhdysvaltojen Hot 100 -listan kärkeen aikaisintaan viisi vuotta sitten. Yleensä käsitellään vanhempia kappaleita, mutta materiaalista ei ole koskaan pulaa.

A Star Is Born -elokuvan uudelleenfilmatisointi vuonna 2018 oli iso menestys ja sen soundtrack erittäin onnistunut. Soundtrackilla suurimman osan lauluista esitti Lady Gaga soolona, pari kappaletta Bradley Cooper ja muutama tehtiin duettoina.

Tähän sarjaan äärimmäisen tuore Shallow soi elokuvassa kohtauksessa, jossa Gagan ja Cooperin hahmot Ally ja Jackson ovat juuri tavanneet ja puhuvat musiikinteosta. Ally tapailee Shallow’ta ja Jackson tekee kappaleesta kummallisen vaivattomasti stadionhitin, joka avaa Allylle tien tähtiin ja Jacksonin ura alkaa hiipua.

Shallow oli iso hitti (mm. brittiykkönen) heti elokuvan tultua teattereihin, mutta Yhdysvaltojen Hot 100 -listan valloitukseen se tarvitsi Gagan ja Cooperin esiintymisen Oscar-gaalassa. Sen myötä hitti eteni viikoksi Hot 100 -listan kärkeen maaliskuussa 2019. Ykkössija oli Gagalle uran neljäs ja Cooperille tietenkin ensimmäinen.

Vaikka ei listojen kärjessä juhlinutkaan viikkokaupalla, Shallow on yksi 2010-luvun suurimmista hiteistä. Biisiä ei ole koskaan julkaistu fyysisenä singlenä. Sitä pidetään yhtenä palkituimmista kappaleista, ellei jopa kaikkien aikojen palkituimpana. Kappale voitti Oscarin, Golden Globen, Baftan ja kaksi Grammy-palkintoa.

Shallow’lla on Spotifyssa 2,36 miljardia kuuntelua. Virallista videota (joka on pätkä leffasta) on katsottu Youtubesta 1,6 miljardia kertaa ja Gagan ja Cooperin Oscar-esitystä 739 miljoonaa siihen päälle.


Ei kommentteja: