torstai 27. lokakuuta 2022

Listaklassikko: Enya – Orinoco Flow (1988)

Olen kuunnellut viime viikkoina aika paljon irlantilaista Enyaa. Häntä voi pitää Sade Adun ja Kate Bushin ohella eräänä mystisimmistä megatähdistä, jonka menestyksekäs ura on kattanut jo useita vuosikymmeniä ja levytystahti on nykyisin erittäin harva.

Paino sanalla ”nykyisin”, sillä vielä 1980-luvulla kaikki mainitut julkaisivat levyjä aivan normaaliin tahtiin. Enyan uran suurin hitti löytyi kakkosalbumilta Watermark (1988). Orinoco Flow oli hänen ensimmäinen listasinglensä ja se nousi Britannian singlelistan kärkeen lokakuun lopussa 1988 pysyen siellä kolme viikkoa. Siitä alkoi Enyan tasaisen vahva listamenestys, jonka toiseksi huipennukseksi hän sai esittäjäkrediitin Mario Winansin ja P. Diddyn I Don’t Wanna Know -hitillä (#1, 2004), koska sillä käytettiin hänen Boadicea-kappalettaan vuodelta 1987. Samaa kappaletta hyödynsi jo Fugees singlellä Ready or Not (#1, 1996), mutta sille Enyaa ei merkitty esittäjäksi.

Orinoco Flow ylsi Yhdysvaltojen Hot 100 -listalla 24:nneksi. The Guardian rankkasi sen 77. parhaaksi brittiykköseksi pari vuotta sitten. Kappaletta on kuunneltu Spotifysta 147 miljoonaa kertaa. Video sai Grammy-ehdokkuuden, mutta on kerännyt Youtubessa ainoastaan 38 miljoonaa katselua.

Ei kommentteja: