tiistai 18. lokakuuta 2022

Ilmastonmuutoksen indikaattori

Brittiyhtye Glass Animalsin Heat Waves (#1, 2020) saavutti eilen 91. viikkonsa Yhdysvaltojen Hot 100 -listalla, mikä on ennätys – yksi enemmän kuin mihin The Weekndin gigahitti Blinding Lights (#1, 2019) kykeni.

Otsikko viittaa tietenkin aikojen muuttumiseen. Nykyisin on aivan arkipäivää, että listalla on useita vuoden tai pidempään mukana pyörineitä kappaleita. Siitäkin huolimatta, että 52 viikon jälkeen biisin pitää olla sijoittua 25:nneksi tai paremmin. Listakeskusteluissa säännöstä puhutaan nimellä ”52–25 rule”.

Muistan hyvin, kun pitkäikäisyysennätystä piti hallussaan LeAnn Rimesin How Do I Live (#2, 1997) 69 listaviikollaan. Vielä Jason Mrazin I’m Yoursin (#6, 2008) 76 viikkoakin vaikutti lyömättömältä, mutta sitäkin on paranneltu reilussa vuosikymmenessä jo neljä kertaa. Sata viikkoa lienee vain ajan kysymys.

Mutta melko pitkän ajan, sillä Heat Waveskin kipusi kärkeä kohti melko hitaasti saavuttaen ykkössijan vasta 59. listaviikollaan. Edellisellä levyllään nelinkertaista platinaa hamunneen Lil Babyn albumijulkaisu pudottanee kappaleen ulos ensi viikolla, mutta ennätys on joka tapauksessa Glass Animalsin.


Ei kommentteja: