sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Listakatsaus, vko 44


Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Maroon 5 – One More Night
2. (2.) Psy – Gangnam Style
3. (4.) Fun – Some Nights
4. (5.) Taylor Swift – We Are Never Ever Getting Back Together
5. (8.) Ke$ha – Die Young
6. (6.) Justin Bieber feat. Big Sean – As Long as You Love Me
7. (7.) Alex Clare – Too Close
8. (11.) Rihanna – Diamonds
9. (12.) Ne Yo – Let Me Love You (Until You Learn to Love Yourself)
10. (9.) Pink – Blow Me (One Last Kiss)

Mikään ei muuttunut Hot 100 -listan huipulla, mutta top teniin saatiin taas uutta verta – tosin kumpikin nousijoista on todellinen listakonkari. Rihanna saavutti 23. top ten -hittinsä Diamondsin kivuttua kahdeksanneksi ja Ne-Yo 11:nnen, kun Let Me Love You (Until You Learn to Love Yourself) pinnisti samoin kolme sijaa yhdeksänneksi. Ne-Yon edellisestä täysin omasta top ten -hitistä Miss Independent (#7, 2008) oli ehtinyt kulua jo neljä vuotta.
Rihannan lisäksi Whitney Houstonilla ja The Rolling Stonesilla on 23 top ten -merkintää. Beyoncéllä on 24, jos hänen soolomenestykseensä ynnätään Destiny’s Childin hitit.
Taylor Swiftin State of Grace nappasi 13. tilan. Juuri ilmestynyt Red-albumi lähentelee miljoonamyyntiä ensi viikolla. Bruno Marsin Locked Out of Heaven viiletti 33–15 ja Trainin 50 Ways to Say Goodbye loikkasi 24–20. Flo Ridan I Cry suurin piirtein puolitti sijalukunsa (51–24) ja The Lumineersin mainoshitti Ho Hey nousi ensimmäistä kertaa top 30:een (42–27).


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Jason Aldean – Night Train
2. (1.) Mumford and Sons – Babel
3. (-) Brandy – Two Eleven
4. (-) Scotty McCreery – Christmas with Scotty McCreery
5. (-) Jamey Johnson – Living for a Song: A Tribute to Hank Cochran
6. (8.) Pink – The Truth About Love
7. (11.) Miguel – Kaleidoscope Dream
8. (14.) Little Big Town – Tornado
9. (15.) Adele – 21
10. (-) Dethlok – Metalocalypse: DethAlbum III

Amerikan suurin miespuolinen kantritähti Jason Aldean nappasi uransa ensimmäisen ykkösalbuminsa. Night Trainia ostettiin upeasti 409 000 kpl, joka on vuoden parhaita avauksia. Myös edellinen My Kinda Party (#2, 2010) myy yhä mainiosti ja rikkonee pikapuoliin kolmen miljoonan melko maagisen rajan.
Two Eleven, Brandyn ensimmäinen albumi neljään vuoteen, debytoi nätisti kolmantena. Siltä lohkaistu Put It Down on ihan kohtuullisen iso r&b-hitti, mutta popyleisöä Brandy ei tunnu enää kiinnostavan. Two Elevenistä tuli neidon neljäs top ten -albumi, mutta ykkösiä ei löydy – sekä Never Say Never (1998) että Full Moon (2002) ylsivät kakkoseksi.
Joulua ennakoi Christmas with Scotty McCreery sijalla neljä. Se on Idol-voittajan toinen varsinainen studioalbumi ja todennäköinen listamenestyjä myös vielä parin kuukauden kuluttua. Clear as Day (2011) debytoi ykkösenä ja myi platinaa.
Kantria on myös sijalla viisi, Jamey Johnsonin tribuutti Hank Cochranille, jolla vierailevat muun muassa Elvis Costello sekä Willie Nelson. Lätty on Johnsonin toinen top ten -albumi. The Guitar Song (2010) ylsi kolmanneksi. Tribuuttialbumit päätyvät top kymppiin melko harvoin, viime vuonna Barbra Streisand vei Alan ja Marilyn Bergmanin laulut neljänneksi What Matters Most -albumillaan.
Kärkikymmenikössä oli uutuuksien suhteen hieman viime viikkoja hiljaisempaa, joten Miguelin ja Little Big Townin albumit pomppasivat takaisin mukaan. Kuten myös Adelen 21, joka palasi keräämään 80. top ten -viikkonsa.
Aikuisille tarkoitetussa Metalocalypse-animaatiossa soiva Dethlok-yhtye saavutti ensimmäisen top ten -merkintänsä soundtrackin debytoitua kymmenentenä.
Donald Fagenin neljäs sooloalbumi Sunken Condos debytoi 12:ntena. Hänen ainoa top ten -albuminsa soolona on Kamakiriad (#10, 1993). Anberlinin Vital pääsi 16:nneksi. Hekin ovat käyneet korkeammalla, yhdeksäntenä edellisellä lätyllään Dark Is the Way, Light Is the Place (2010).
Death Cab for Cutiesta ja The Postal Servicestä tuttu Benjamin Gibbard debytoi 34:ntenä sooloalbumillaan Former Lives.


Britannian singlet, Top 10

1. (re) Labrinth featuring Emeli Sandé – Beneath Your Beautiful
2. (2.) Swedish House Mafia feat. John Martin – Don’t You Worry Child
3. (1.) Calvin Harris featuring Florence Welch – Sweet Nothing
4. (4.) Rihanna – Diamonds
5. (3.) Psy – Gangnam Style
6. (-) JLS – Hottest Girl in the World
7. (5.) Adele – Skyfall
8. (8.) Maroon 5 – One More Night
9. (7.) Taylor Swift – We Are Never Ever Getting Back Together
10. (-) Naughty Boy featuring Emeli Sandé – Wonder

Labrinthin ja Emeli Sandén Beneath Your Beautiful meni X Factor -esiintymisen ansiosta suorastaan helposti singlelistan ykköseksi. Kyseessä lienee Labrinthin osalta yleisön vahva “en tiennyt, että se on noin hyvä” -efekti ja kun kimppaan on saatu Sandé, kaikki on mahdollista. Labrinthille top ten -paikka on uran viides ja ykkössija ensimmäinen, Emeli Sandélla paaluja on nyt kaksi, molemmat vierailuja.
Beneath Your Beautiful on merkitty re-entryksi, sillä se kävi pari viikkoa sitten 71:ntenä.
JLS:n parhaat päivät lienevät jo takana päin, sillä X Factorkaan ei saanut bändin uutta Hottest Girl in the World -singleä kuin kuudenneksi. Se on joka tapauksessa heidän 11. top ten -sinkkunsa ja tusinasta vain yksi on jäänyt alemmas, Do You Feel What I Feel (#16, 2011).
Emeli Sandé keikkuu myös kymmenentenä, vanhan yhteistyökumppaninsa Naughty Boyn uudella singlellä Wonder. Se on Naughty Boyn toinen top ten -hitti, White Townia sämplännyt Never Be Your Woman (2010) ylsi kahdeksanneksi.
Disclosuren Latch jatkoi määrätietoista kipuamistaan (17–12), samoin Justin Bieberin Beauty and a Beat petrasi pari sijaa 18:nneksi. Sijalla 21 debytoi indie-ryhmä Bastille kappaleellaan Flaws. Se on heidän ensimmäinen listahittinsä.
The Lumineersin Ho Hey loikkasi 45–23. Swedish House Mafian Save the World (#10, 2011) palasi i-Tunes-alen myötä 36:nneksi. Pari viikkoa sitten ykkösenä debytoinut Don’t You Worry Child keikkuu yhä upeasti kakkosena.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Taylor Swift – Red
2. (9.) Emeli Sandé – Our Version of Events
3. (1.) Jake Bugg – Jake Bugg
4. (-) Lawson – Chapman Square
5. (2.) Mumford and Sons – Babel
6. (-) Dappy – Bad Intentions
7. (-) Daniel O’Donnell – Songs from the Movies and More
8. (4.) Muse – The 2nd Law
9. (35.) Paloma Faith – Fall to Grace
10. (3.) Leona Lewis – Glassheart

Britannian albumilistaa myllättiin oikein urakalla sekä uusien tulokkaiden ja X Factor-esiintymisten avulla. Taylor Swift oli tätä ennen saavuttanut jo viidennen ja kuudennen tilan, mutta nyt Red ponkaisi suoraan ykköseksi, apunaan tietenkin todella isoksi hitiksi äitynyt We Are Never Ever Getting Back Together.
X Factor-vierailu siivitti Emeli Sandén albumin peräti kakkoseksi ja Labrinthin Electronic Earth -lätyn 12:nneksi. Jälkimmäinen on käynyt parhaimmillaan kakkosena ja myynyt kultaa.
Popyhtye Lawsonin esikoisalbumi Chapman Square debytoi neljäntenä ja N-Dubzista tutun Dappyn ensimmäinen oma soololevy Bad Intentions kuudentena. Seitsemänneksi tupsahti todellinen listajyrä Daniel O’Donnell. Syvästi uskovainen irlantilainen on veisannut musiikkiaan listoille aivan hämmästyttävää tahtia: Songs from the Movies and Moren seitsemäs sija on hänen 15. top ten -paikkansa ja top 40 -albumeita on käsittämättömät 29. Ykköstiloja O’Donnell ei sinnikkäästä yrittämisestä huolimatta ole onnistunut nettoamaan. Top ten -tulvan huippu on ollut kahdesti saavutettu kolmas tila: Daniel in Blue Jeans (2003) sekä The Jukebox Years (2004).
Paloma Faithin Fall to Grace sekä Of Monsters and Menin My Head Is an Animal loikkasivat hienosti takaisin kärkipäähän, ensin mainittu uuden deluxe-version ansiosta. Sijalla 13 debytoi Stone Sourin House of Gold and Bones: Part 1, joka lienee tupla-albumin ensimmäinen osa. Bändin edellinen albumi Audio Secrecy (2010) kävi peräti kuudentena.
Kendrick Lamarin kohuttu, mutta tyhmästi nimetty esikoinen Good Kid, m.A.A.d City nappasi 16. tilan. USA:ssa se menee keskiviikkona heittämällä kakkoseksi Taylor Swiftin takana.
Kate Rusbyn 20 ei ihan yltänyt nimensä mukaiseen sijoitukseen, mutta kuitenkin 22:nneksi. Genesiksestä tutun Steve Hackettin Genesis Revisited 2 nappasi 24. tilan ja The Lumineersin esikoinen nousi toisella listaviikollaan 51–29.

Ei kommentteja: