torstai 18. marraskuuta 2021

Listaklassikko: The Beach Boys – Good Vibrations (1966)

 


The Beach Boys
oli vahvassa hittiputkessa syksyllä 1966, jolloin ilmestyi yksi heidän tunnetuimmista kappaleistaan Good Vibrations. Se oli rakenteeltaan uudenlainen hittibiisi ja eräs pophistorian merkkiteoksista, jota on analysoitu todella paljon, kuten Wikipedia-sivusta voi päätellä.

Good Vibrations nousi Britannian singlelistan kärkeen marraskuussa 1966 ja pysyi siellä kaksi viikkoa. Se oli The Beach Boysin ensimmäinen ykkönen, mutta jo viides top ten -hitti. He saivat toisen ykkösen pari vuotta myöhemmin kappaleella Do It Again (1968), ja vielä muutaman top ten -hitin päälle, vaikka suurin menestys hiipuikin vuosikymmenen vaihduttua. Bändi on kuitenkin yhä tänä päivänä aktiivinen, koska miksi ei. Ja tuorein studioalbumi vuodelta 2012 oli jopa jenkkikolmonen.

Good Vibrations ylsi myös Yhdysvaltojen Hot 100 -listan kärkeen. Huippuklassikolla on Spotifyssa 278 miljoonaa kuuntelua. Virallista videota ei tietenkään löydy Youtubesta, koska 1960-luvulla niitä ei juuri tehty, mutta suosituin audiopätkä on kerännyt yli 30 miljoonaa katselua.

Ei kommentteja: