torstai 15. elokuuta 2019

Listaklassikko: Seal – Kiss from a Rose (1995)

1995 oli melko pitkäikäisten ykköshittien vuosi Yhdysvaltojen Hot 100 -listalla, mutta väliin mahtui nopeitakin piipahduksia keulilla: Mariah Careyn syksyllä alkaneen kahden biisin 24-viikkoisen jättiputken katkaisi yhdeksi viikoksi Whitney Houstonin Exhale (Shoop Shoop), Michael Jacksonin You Are Not Alone sai yhden viikon debytoituaan historiallisesti kärjessä (tosin historiallisuus johtui listan radiosoittosäännöistä, mutta kuitenkin) ja Seal kävi sitä edellisellä viikolla kärjessä ensimmäisellä ja toistaiseksi ainoalla ykkösellään Kiss from a Rose.

Kaunis ja eteerinen Kiss from a Rose oli mukana jo Sealin nimettömällä kakkosalbumilla (1994), mutta menestykseksi se nousi Batman Forever -elokuvan soundtrackilta, jonka ensimmäiseksi hittitäkyksi valikoitui U2:n Hold Me Thrill Me Kiss Me Kill Me. Se ei kuitenkaan oikein lähtenyt lentoon Yhdysvalloissa, vaikka saavutti 16. sijan Hot 100 -listalla. Kiss from a Rose oli toista maata: se oli iso radiohitti johtaen Adult Contemporary -radiolistaa peräti 12 viikon ajan. Biisi palkittiin myös sekä Record of the Year- että Song of the Year -palkinnoilla Grammy-gaalassa seuraavana talvena.

Sealin uralle on toistaiseksi mahtunut kaksi muutakin top ten -hittiä Hot 100 -listalla: Crazy (1991) ylsi seitsemänneksi ja Space Jam -soundtrackin (1996) Fly Like an Eagle kymmenenneksi. Brittilistalta Kiss from a Rose nappasi nelossijan. Sieltäkin hänellä on yksi ykkönen, mutta ei mikään tässä mainituista, nimittäin Killer Adamskin kanssa vuodelta 1990.

Kiss from a Rosella on Spotifyssa 160 miljoonaa kuuntelua ja suosituimmalla, joskin epävirallisella, versiolla Youtubessa 38 miljoonaa katselua.

Ei kommentteja: