keskiviikko 21. elokuuta 2019

Listaklassikko: Blur – Country House (1995)

Oasiksen ja Blurin välinen listakamppailu kesältä 1995 muistetaan mainita usein vielä tällä vuosituhannellakin, mikä kertoo siitä, miten suuri vaikutus Britannian singlelistalla oli myös suomalaisessa populaarikulttuurissa tuolloin. Sittemmin kiinnostus on siirtynyt selkeämmin rapakon taakse, josta tulevatkin kaikki jännittävimmät vaihtoehtoisemmat musiikki-ilmiöt emorapista lähtien.

Kuten monesti on kerrottu, Blur voitti taistelun, mutta ei sotaa: Oasis menestyi lopulta kaupallisesti paljon paremmin ja heidän lukujen valossa suurin hittinsä Wonderwall (#2, 1995) pesee aivan kaikki Blurin singlet mennen tullen.

Country House vietti kuitenkin Britannian singlelistan kärjessä kaksi viikkoa ja Oasiksen Roll with It kakkosena saman ajan. Country House oli Blurin neljäs top ten -hitti, mutta ensimmäinen ykkönen. He saivat vielä toisen vuonna 1997, kun jo aiemmin tässä sarjassa esitelty Beetlebum kävi kärjessä. Oasikselle ykkösiä kertyi lopulta peräti kahdeksan.

Kumpikaan kappaleista ei päässyt Yhdysvaltojen Hot 100 -listalle. Country Housella on Spotifyssa 26 miljoonaa kuuntelua ja virallisella latauksella Youtubessa reilut 10 miljoonaa katselua. 

Ei kommentteja: