torstai 16. elokuuta 2018

Listaklassikko: Madonna – Papa Don't Preach (1986)

Vaikka tänään 60 vuotta täyttävä Madonna ei enää koskaan saisi yhtään ainoata listamerkintää, hänen asemansa popin suurimpana naisartistina globaalilla tasolla ei ole uhattuna hetkeen: hänen albumeitaan on esimerkiksi Yhdysvalloissa sertifioitu RIAA:n toimesta 65 miljoonaa ja Britanniassa hänellä on 45 hopea-, kulta- ja platinalevyä. Hän voisi aivan hyvin täyttää suurehkon kartanon kaikkien huoneiden seinät saamillaan plakaateilla ja palkinnoilla.

Vuonna 1986 Madonna julkaisi True Blue -albuminsa, jolta lohkaistiin viisi top 5 -singleä Yhdysvaltojen Hot 100 -listalle. Niistä toinen Papa Don't Preach ylsi ykköseksi elokuussa ja vietti kärjessä siihen aikaan normaalin ajan eli kaksi viikkoa – kasarillahan jo viisi oli huikea menestys eikä Madonnakaan yltänyt siihen ennen kuin Take a Bow'lla, joka keräsi seitsemän viikkoa vuonna 1995. Kyse ei ollut niinkään hittien määrästä tai laadusta vaan mittaustavoista.

Papa Don't Preach oli Madonnan neljäs jenkkiykkönen ja niitä oli tuleva vielä liuta lisää, toistaiseksi luku on 12. Britanniassa biisi pääsi niin ikään kärkeen. Voin lähes satavarmasti sanoa, että uusia ykkösiä Madonnalle ei enää siunaannu, mutta jos kenenkään niin Madonnan kohdalla mahdotonkin tuntuu etäisesti mahdolliselta.

Onnea popin kuningattarelle!

Ei kommentteja: