sunnuntai 19. elokuuta 2018

Kunnioitusta Arethalle!

R&b-legenda Aretha Franklin menehtyi vaikean sairauden jälkeen viime torstaina. Hän oli todellinen listojen supertähti, jonka saavutukset etenkin hittipuolella ovat mittavat – varsinkin Yhdysvalloissa. Hot 100 -listan kärkeen hän pääsi 16 top ten -hitistään ja kymmenistä r&b-listan hiteistään huolimatta vain kahdesti: Respectillä (1967) sekä hieman yllättäen George Michael -duetolla I Knew You Were Waiting (For Me) (1987). Molemmat johtivat kaksi viikkoa. Hot 100 -listalle Franklin vei kaikkiaan peräti 88 kappaletta.

Albumilistan ykköseksi Franklin ei yltänyt koskaan ja top teniin viimeksi live-albumillaan Amazing Grace (#7, 1972), joten ensi viikolla hänen kokoelmansa palauttaa hänet top teniin todella pitkältä yli 45 vuoden tauolta. Aretha Franklin Sings the Diva Classics (2014) ylsi todella lähelle, 13:nneksi.

Hot 100 -listalla top ten saattaa olla vähän kunnianhimoinen tavoite, vaikka Respect on yhä tällä hetkellä iTunesin ladatuin kappale. Sen striimauslukemat jäivät, harmi kyllä, odotettua alemmaksi. Top 40 -paluu on kuitenkin selviö ja sekin on hänelle ensimmäinen käynti sitten A Rose Is Still a Rosen 26. sijan vuonna 1998.

Britanniassa Soul Queen -kokoelma ehti päivän huomiolla 67:nneksi ja varmasti ylemmäs ensi perjantaina. Britanniassa hänen hittimääränsä on huomattavasti Yhdysvaltoja maltillisempi, mutta viimeisin top 40 -merkintä on sielläkin A Rose Is Still a Rose (#22, 1998).

Ei kommentteja: