torstai 30. elokuuta 2018

Kesähittiobsessiosta

Listat ovat siinä mielessä kiitollinen kiinnostuksen kohde, että niitä on helppo tarkastella neutraalisti. Neutraalin tarkasteluun kyetään usein mediassa ympäri maailmaa, mutta Suomessa Spotify on käytännössä varastanut kaiken listakeskustelun. Viimeksi keskiviikkona HS Metro uhrasi Spotifyn käsittämättömälle ”kesän suosituimmat” -tiedotteelle lähes koko lehden paraatipaikan lainaten ainoastaan yrityksen edustajaa, joka ei edes tiennyt Lukas Leonin olevan suomalainen.

No, ei siitä sen enempää. Siitä tuli kuitenkin mieleen, että minua on todella kauan hämmästyttänyt ”kesän suosikit” -diskurssin lisääntyminen esimerkiksi Billboardilla. Heillä on ollut jo pitkään todella kummallinen Song of the Summer -laskenta, jossa määritetään siis kesän suurin hitti ikään kuin keinotekoisella muutaman kuukauden jaksolla olisi kauheasti tekemistä minkään kanssa – nykyään hittien perusteella ei pysty juuri sanomaan, mikä vuodenaika on kyseessä.

Tuossa HS Metron jutussakin mainittu Maroon 5:n ja Cardi B:n Girls Like You olisi aivan varmasti yhtä iso hitti globaalisti, vaikka se olisi julkaistu keskellä helmikuuta. Jaa miksi? No siksi, että suurimmassa osassa maailmaa (asukasmäärässä mitaten) on asia, jonka me pohjoisen pallonpuoliskon asukkaat miellämme kesäksi oikeastaan yhdeksän kuukautta vuodesta. Lisäksi ihan mutu-tuntumalla sanoisin, että loma-aikaan hittimusiikkia kuunnellaan VÄHEMMÄN kuin normaalisti matkojen, tapahtumien ja ulkoilun vuoksi.

Päätin huvikseni listata Song of the Summer -listan ykkösten ilmestymisajankohdat viimeisten kymmenen vuoden ajalta:

2008: Katy Perry – I Kissed a Girl – 28. huhtikuuta
2009: The Black Eyed Peas – I Gotta Feeling – 23. kesäkuuta
2010: Katy Perry feat. Snoop Dogg – California Gurls – 7. toukokuuta
2011: LMFAO feat. Lauren Bennett & Goonrock – Party Rock Anthem – 25. tammikuuta
2012: Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe – 20. syyskuuta 2011, nousi listalle maaliskuussa 2012
2013: Robin Thicke feat. Pharrell & T.I. – Blurred Lines – 20. maaliskuuta
2014: Iggy Azalea feat. Charli XCX – Fancy – 17. helmikuuta
2015: OMI – Cheerleader – 19. toukokuuta
2016: Drake feat. Wizkid & Kyla – One Dance – 5. huhtikuuta
2017: Luis Fonsi & Daddy Yankee feat. Justin Bieber – Despacito – 12. tammikuuta, remix 17. huhtikuuta

Näistä todella monet, kuten Blurred Lines, ovat myös vuoden suurimpia hittejä, jotka ovat nousseet suosioon keväällä ja jatkaneet kesään eivätkä myöhemmin julkaistut biisit ovat ehtineet niitä Billboardin deadlineen mennessä syrjäyttämään. Puhtaiksi kesähiteiksi mieltäisin käytännössä vain kolme ensimmäistä ja Cheerleaderin.

Mutta mielestäni kesähitti ei muutenkaan ole yksiselitteisesti sama asia kuin kesän suosituin kappale, vaan kesähitin statukseen liittyy nimenomaan kesän juhlistaminen. Esimerkiksi Girls Like Youta on vaikea pitää kesähittinä, koska sillä ei ole lopulta mitään tekemistä kesän käsitteen kanssa. En tiedä ymmärrättekö, mitä tarkoitan, mutta ei se mitään.

Ei kommentteja: