tiistai 9. tammikuuta 2018

Listaklassikko: Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk (2014)

Voiko kolmen vuoden takaista hittiä jo kutsua klassikoksi? Minusta voi, jos biisi ansaitsee sen laadullisesti. Ja tuottajana paremmin tunnetun Mark Ronsonin ainoa iso jenkkihitti artistina todellakin ansaitsee.

Uptown Funk on toistaiseksi myös Bruno Marsin uran suurin hitti. Se nousi Yhdysvaltojen Hot 100 -listan kärkeen tammikuussa 2015 ja vietti siellä peräti 14 viikkoa putkeen. Ronsonille ykkössija oli siis ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa, Marsille tuolloin kuudes. Hän on sen jälkeen saavuttanut yhden lisää, kun That’s What I Like piipahti kärjessä viime vuonna.

Uptown Funkin erinomaisuus on vaivatonta ja ajatonta. Se olisi voinut olla hitti myös 1990-luvulla, kenties jopa aiemmin. Globaali hittistatus oli niin korkea, että hämmästyttää: biisi vietti Britanniankin singlelistan ykkösenä seitsemän viikkoa. Suomessa sen korkein sijoitus on vain viides, mikä on upea saavutus toki, kun miettii, että kappaleen nimessä on sana ”funk”. Youtubessa biisin video on kaikkien aikojen viidenneksi suosituin.


Ei kommentteja: