keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Epäjohdonmukaista täydellisyyttä


Listojen seuraajia on hämmästyttänyt jo viisi viikkoa kestänyt rivi Yhdysvaltojen Hot 100 -listan kärkipaikalla: “Ed Sheeran duet with Beyoncé”. Syynä on ollut tietenkin Beyoncén tähdittämä versio Perfect-kappaleesta, mutta lievänä kysymysmerkkinä se, että se on ollut suosituin versio Perfectistä noin pitkään, koska oikeasti se oli sitä korkeintaan viikon.

Tällä viikolla Beyoncé on viimein saanut lähteä kärkipaikalta lähes kaikilla Billboardin listoilla, ainoastaan Rhythmic Songs -laskennassa se on yhä mukana, koska siinä genressä Beyoncén mukanaolo on ylipäätään kappaleelle elinehto.

Billboard kirjoittaa aiheesta listaraportissaan näin:

“"Perfect" has reverted to being billed as by Sheeran solo on almost all Billboard charts after five weeks in which Beyoncé received co-lead credit following the release of its duet version. After its first week of release, that version was the most dominant in sales and streams, while also receiving significant airplay, as it was being promoted to radio.

After multiple weeks of the duet no longer contributing the bulk of its sales (or streams or airplay), only Sheeran is now credited (except on Rhythmic Songs, where Beyonce remains co-billed, as that version is still logging notable activity at the format); all versions will continue to contribute to the song's singular chart listing.”

Monen on ollut vaikea uskoa, että Beyoncén läsnäolo olisi ollut näin pitkään merkittävä tekijä Perfectin suosiossa. Spotifyssa duettoversio on sijalla 63 (sooloversio 26:ntena), iTunesissa sijalla 32 (soolo toisena)  ja Youtubessa sen katsojaluvut ovat vähäiset, koska virallinen videoversio on sooloversio. Digimyynnissä Andrea Bocellin tähdittämä Perfect menestyy itse asiassa juuri nyt Beyoncé-versiota paremmin.

Itse olisin kreditoinut Perfectin joko ainoastaan Sheeranille tai molemmille eri versioiden vierailijoille tyyliin ”Ed Sheeran duet with Beyoncé or Andrea Bocelli”. Listaintoilijoille tulee varmasti vaikeuksia hahmottaa sitä, että Beyoncé sai Perfectistä viisi ykkösviikkoa, Bocelli ei yhtään ja Sheeran todennäköisesti kuusi (ensi viikolla Camila Cabellon Havana on suosikki ykköseksi).

Ei kommentteja: