maanantai 6. marraskuuta 2017

"Joni Mitchell never lies"

Luin eilen The Ringerin erittäin kiinnostavan Joni Mitchell -esseen, jonka ansiosta ajattelin kirjoittaa muutaman sanan hänen listaurastaan Atlantin molemmin puolin, varsinkin, koska Listaklassikko-sarjaan hän ei pääse ilman ykkösiä.

Kanadalainen laulaja-lauluntekijä Mitchell on ollut ennen kaikkea vahvasti musiikintekijöihin vaikuttava albumiartisti: hänellä on vain kaksi top ten -singlehittiä Yhdysvalloissa ja Britanniassa yhteensä: Help Men seiskasija Hot 100 -listalta vuodelta 1974, sekä otsikkoonkin napattu vierailu Janet Jacksonin Got 'til It's Gonella (1997), joka perustuu vahvasti Big Yellow Taxi -sampleen. Got 'til It's Gone pääsi Britanniassa kuudenneksi, mutta siitä ei julkaistu myyntisinglenä Yhdysvalloissa.

Albumilistoilla Mitchell menestyi kuitenkin hyvin vuosikymmenet: hänellä on kahdeksan top 20 -albumia Yhdysvalloista ja kuusi Britanniasta. Yhdysvalloissa hänen myydyin albuminsa on Court and Spark (#2, 1974), Britanniassa yhdeksi parhaista levyistä kautta aikojen valittu Blue (#3, 1971).

73-vuotias Mitchell sairastui maaliskuussa 2015 aivovaltimon pullistumaan ja joutui olemaan toista kuukautta sairaalahoidossa. Hän ei ole levyttänyt vuoden 2007 jälkeen, jolloin ilmestyi hänen varmastikin viimeiseksi jäävä studioalbuminsa Shine. Se ylsi Yhdysvalloissa 14:nneksi ja Britanniassa 36:nneksi.

Mitchellin kokoelmista helpoiten omaksuttavissa on varmastikin vuonna 2004 julkaistu Dreamland, joka sisältää 17 hänen itse valitsemaansa kappaletta. Se oli pieni menestys etenkin Britanniassa, jossa irtosi albumilistan 43. tila. 

Ei kommentteja: