torstai 5. lokakuuta 2017

Tom Pettyn viimeinen tanssi

Yhdysvaltalaismuusikko Tom Petty menehtyi muutama päivä sitten sydänkohtaukseen vain 66-vuotiaana. Hän oli suosittu ennen kaikkea Amerikassa, Euroopassa jotkut hänen albumeistaan menestyivät kivasti, mutta esimerkiksi Britannian singlelistalla hän ei koskaan yltänyt top 20:een.

Yhdysvaltojen Hot 100 -listalla Petty kuitenkin saalisti vähintään keskisarjan hittejä tasaisesti lähes parinkymmenen vuoden ajan Tom Petty and the Heartbreakers -esikoisalbumin (1977) Breakdownista (#40, 1977) Wildflowersin (1994) You Don’t Know How It Feelsiin (#13, 1994). Top teniin hän pääsi kuitenkin vain kahdesti: Don’t Do Me Like Thatillä (#10, 1979) ja etenkin suureksi hitiksi edenneellä Free Fallin’ -singlellä (#7, 1989), josta kasvoi yksi hänen ns. signature songeistaan. Otsikko taas viittaa toiseen niistä, Mary Jane's Last Danceen (1993), joka ylsi 14:nneksi.

Yhdysvaltojen albumilistalla Petty keräsi jatkuvasti hyviä sijoituksia, huipentuen viimein paalupaikkaan Hypnotic Eye -albumilla (2014). Top ten -merkintöjä on kaikkiaan 11. Kolmea lukuun ottamatta hän julkaisi studioalbuminsa The Heartbreakers -yhtyeen kanssa. Lisäksi hänet muistetaan Traveling Wilburys -kokoonpanosta, jonka The Traveling Wilburys Collection (2009) ylsi jopa Britannian albumilistan kärkeen. Omissa nimissään (ja The Heartbreakersin kanssa) hän saavutti neljä top ten -merkintää.

Ajan rockareille tyypillisesti Pettyn menestynein albumi kulutuksessa mitaten on kokoelma. Greatest Hits (1993) on toistaiseksi yltänyt Yhdysvalloissa viidenneksi ja Britanniassa kymmenenneksi. Oletan, että se saavuttaa Pettyn menehtymisen myötä uuden oman parhaansa molemmilla markkina-alueilla.

Ei kommentteja: