torstai 19. lokakuuta 2017

Kärkeen ostettu?

Listoja seuraavia on hämmentänyt Taylor Swiftin Look What You Made Me Don yhtäkkinen nousu popradiolistan kärkeen Yhdysvalloissa - vain romahtaakseen sieltä monta sijaa heti tällä viikolla. Kyseessä on mitä ilmeisimmin Jingle Ball -konserttikytkyt: Swift esiintyy muutaman radioaseman konsertissa ja tietenkin nämä asemat nyt ovat soittaneet Swiftin uutta hittiä. 

Mutta toisaalta: moni on epäillyt, että ykkössija on OSTETTU, sillä romahdus parin päivän ajan on ollut niin radikaali. Biisi ylsi popradiolistan ykköseksi sunnuntaina (kaikkea radiosoittoa mittaavalla listalla se on viidentenä) ja heti sen jälkeen hänen levy-yhtiönsä EMI (ja tarkemmin sanoen sen Big Machine -alamerkki) julkaisi bannerin, jossa korostettiin biisin olevan ykkönen.

Swiftille ykkössija on toki tarpeellinen siksikin, että hänellä on niitä kosolti, ja uutta albumia edeltävän singlen jääminen ilman olisi ollut alisuoriutumista. Look What You Made Me Dosta tuli hänen kahdeksas ykkösensä, ensimmäinen oli Love Story vuonna 2009. Hot 100 -listalla Love Story ylsi neljänneksi.

Kantripuolella radiolistan ykkössijojen ostaminen on varsin yleistä. Esimerkiksi Kenny Chesneyn tuorein single All the Pretty Girls vietti kaksi viikkoa kärjessä, mutta sukelsi tällä viikolla jyrkästi, mikä viittaa aina kaupallisiin kytkyihin, sillä radioasemien soittolistojen orgaaniset muutokset Yhdysvaltojen kaltaisilla suurilla markkina-alueilla ovat yleensä aika hitaita.

Ei kommentteja: