keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Listanimi: Franz Ferdinand

Skottibändi Franz Ferdinandia voidaan pitää eräänä 2000-luvun brittipopin uuden aallon merkittävimmistä yhtyeistä. Bändi perustettiin vuonna 2002 ja se alkoi saada nimeä kotiseudullaan Glasgow'ssa melko nopeasti.

Ensimmäinen single Darts of Pleasure ilmestyi syksyllä 2003 ja pääsi brittilistan sijalle 44. Siitä lähtien bändi oli kaikkialla ja huomion kliimaksina Take Me Out debytoi singlelistan kolmosena talvella 2004. Esikoisalbumi Franz Ferdinand (#3, 2004) ilmestyi helmikuussa ja myi lopulta nelinkertaista platinaa hittien The Dark of the Matinée (#8, 2004) ja Michael (#17, 2004) avulla. Ensin mainittu ilmestyi singlenä lyhyemmällä nimellä Matinée.

Trendeissä kiinni roikkunut bändi teki oikein julkaistessaan kakkosalbuminsa You Could Have It So Much Betterin heti seuraavan vuoden syksyllä. Albumi nappasi ykkössijan ja Do You Want To -biisistä (#4, 2005) tuli bändin kolmas (ja viimeinen) top ten -single.

Kolmatta albumia saatiinkin odottaa lähes neljä vuotta ja siihen mennessä suurin hohto Franz Ferdinandin ympärillä oli himmennyt. Tonight: Franz Ferdinand -levy toki debytoi kakkosena ja siltä lohkaistiin pari pientä hittiä, mutta massojen kiinnostus kohdistui jo aivan toisiin yhtyeisiin.

Bändi ei ole käynyt Britannian sinkkulistalla sitten neljän vuoden takaisen No You Girlsin (#22, 2009). Toissaviikolla ilmestynyt Right Thoughts Right Words Right Action onnistui kuudennella sijallaan kuitenkin jatkamaan ehjää top ten -albumiputkea.

Yhdysvalloissa bändi tunnetaan lähinnä Take Me Out- ja Do You Want To -hiteistään, jotka ylsivät Hot 100 -listallekin sijoille 66 ja 76. Kolmannelta albumilta lohkaistu No You Girls oli kuitenkin kohtuullisen iso rockradiohitti.

Albumilistalta Franz Ferdinandilla on kaksi top ten -merkintää, kakkos- ja kolmosalbumin sijat 8 ja 9. Ostetuin levy on kuitenkin selvästi esikoinen, joka on toisella miljoonalla, vaikka ylsi viikkolistoilla vain 32:nneksi. Tuoreesta neljännestä levystä tuli heidän neljäs top 40 -lättynsä.

Ei kommentteja: