perjantai 20. syyskuuta 2013

Listanimi: Gloria Estefan

Uudella The Standards -albumillaan ensimmäisen top 20 -sijoituksensa 19 vuoteen Yhdysvalloissa saavuttanut kuubalaisamerikkalainen Gloria Estefan tuli tunnetuksi 1980-luvulla Miami Sound Machinen kanssa ja meillä ennen kaikkea singleillä Conga ja Dr. Beat.  Estefan oli aluksi bändin rivijäsen, mutta myöhemmin hänet nostettiin esiin krediiteissä ja ryhmän myydyin albumi Let It Loose (Euroopassa Anything for You) vuodelta 1987 merkattiin Gloria Estefan and Miami Sound Machine.

Estefanista tuli soolona ensin isompi poptähti kuin latinosuosikki. Hänen ensimmäinen sooloalbuminsa Cuts Both Ways (1989) ylsi jenkkilistan kuudenneksi ja peräti brittiykköseksi myyden triplaplatinaa Atlantin molemmin puolin. Pari vuotta myöhemmin ilmestynyt Into the Light paransi sijan Yhdysvalloissa, vaikka ei myynyt aivan yhtä hyvin. 

Sen jälkeen Estefan julkaisi ensimmäisen espanjankielisen sooloalbuminsa Mi tierra (1993), josta tuli valtava menestys espanjaa puhuvissa maissa. Poplistoillakin se pärjäsi ihan kivasti. Vuotta myöhemmin ilmestynyt Hold Me Thrill Me Kiss Me (1994) saavutti taas top ten -sijoituksia ja vuonna 1996 julkaistu Destiny myi platinaa Yhdysvalloissa.

Sen jälkeen Estefanin tähti alkoi hiipua ja menestys keskittyä espanjankieliseen maailmaan ja jossain määrin Yhdysvaltoihin – kahden vuoden takainen Miss Little Havana pääsi USA:n sijalle 28. Uusi The Standards siis paransi jälleen niukin naukin top 20 -tasolle.

Hot 100 -listalla Estefanin suurimmat menestykset ajoittuivat Miami Sound Machine -vuosille. Poppoo saavutti peräti seitsemän top ten -hittiä ja yhden ykkösen (Anything for You, 1988). Sooloura alkoi heti ykkösellä (Don’t Wanna Lose You, 1989) ja paalupaikka irtosi myös Into the Light -albumin ensimmäisellä singlellä Coming Out in the Dark (1991). Top ten -hittejä hänellä on soolona kaikkiaan neljä, mainitun kahden lisäksi Here We Are (#6, 1990) sekä ’N Syncin kanssa laulettu Music of My Heart (#2, 1999).

Britannian albumilistalta Estefanilla on neljä top ten -sijoitusta, joista siis yksi ykkönen ja kaksi kakkossijaa (Into the Light sekä Greatest Hits -kokoelma vuodelta 1992). Viimeksi hänet on nähty top 40 -listalla The Very Best of -kokoelman ansiosta (#40, 2006).

Sinkkulistalta Estefanilla ei ole yhtään ykköstä ja vain kaksi top ten -singleä (viisi, jos Miami Sound Machinen hitit lasketaan). Ne kaikki tulivat ennen vuotta 1993, mutta Hold Me Thrill Me Kiss Me oli isohko hitti, vaikka joutuikin tyytymään 11. tilaan viikkolistoilla. Hänen viimeisin singlelistamerkintänsä on Music of My Heartin 34. sija talvelta 2000, mutta Mylon Dr. Beatiä käyttänyt Doctor Pressure ylsi kolmanneksi vuonna 2005.
Ei kommentteja: