tiistai 1. toukokuuta 2012

Listanimi: Rufus Wainwright


Jos syntyy Loudon Wainwright III:n ja Kate McGarriglen lapseksi, on suorastaan pakko ruveta joko runoilijaksi tai muusikoksi. Rufus Wainwrightin kamaripop on poikinut myös harvinaista kaupallista menestystä.

Wainwright aloitti uransa Montrealin klubeilla ja DreamWorksin väki kiinnitti hänet heti kuultuaan ensimmäiset demolevytykset. Esikoisalbumi Rufus Wainwright ilmestyi 1998 eikä noussut myyntilistoille missään, mutta valikoitui useisiin kriitikoiden vuoden parhaat -katsauksiin. Wainwright hyödynsi saamansa huomion esittämällä muun muassa Shrek-elokuvan soundtrackilla Leonard Cohenin Hallelujahin.

Lumipalloefekti oli väistämätön: Poses (2001) ylsi jo USA:n albumilistalle ja myi kultaa Kanadassa. Want One (2003) ylitti top 100 -kynnyksen (60) ja Want Two (2004) rikkoi brittilistakuparisen (21).

Neil Tennantin valvovan silmän alla syntynyt ja Marius de Vriesin miksaama Release the Stars (2007) siivitti Wainwrightin jo brittikakkoseksi ja kultalevyksi sekä USA:n 23:nneksi. Syöpään menehtyneelle äidille omistettu All Days Are Nights: Songs for Lulu (2010) lipsui nousujohteisesta linjasta 75. ja 21. sijoillaan, mutta uusi, Mark Ronsonin tuottama Out of the Game ylsi taas brittilistan vitoseksi ja saattaa tuoda Wainwrightille ensi viikolla hänen uransa korkeimman jenkkilistasijoituksen.

Hot 100 -lista on melko luonnollisestikin kokematta, mutta Britannian sinkkulistalle Wainwright on päässyt kahdesti: Want Twolta irroitettu I Don't Know What It Is kävi 74:ntenä ja Going to a Town (2007) 54:ntenä.

Ei kommentteja: